10 állomás a baba fejlődésében

  Kategóriák: Csecsemő és kisgyermek,
01. febr'21

Az első lépések megtétele hatalmas fejlődési mérföldkőnek számít egy baba életében, de korántsem az egyetlen. A kúszás, mászás, ugrálás, sőt lépcsőzés is a fejlődés főbb állomásai közé tartoznak. Mivel járulhat hozzá a szülő a baba egészséges fejlődéséhez, hogyan segítheti őt e fontos állomások elérésében?

Az első önálló lépéseket a gyerekek általában az első születésnapjuk tájékán teszik meg. Természetesen a járás nem az egyedüli mozgáskészség, amelyet a gyerekek ebben az időszakban elsajátítanak. A következő születésnapig számos fejlődési állomáson esnek át, melyek elérését illetve gyakorlását a szülő számos segédeszközzel támogathatja.

Tolás és húzás (12 - 18 hónaposan)

A 12-18 hónapos tipegő gyerekek gyakran nyúlnak valamiféle segédeszköz után, amely egyszerűbbé teszi az első lépések megtételét. A bébitaxik, járássegítők, guruló székek vagy játékok segítségével stabilabban tudnak közlekedni. Az első bizonytalan lépések ezzel sokkal magabiztosabbá válnak és idővel a játékok már nem csak segédeszközként funkcionálnak, de játékként is, melyet a gyerekek húzhatnak vagy tolhatnak. Ez az az időszak, amikor a szülő guruló játékokkal segítheti gyermeke fejlődését.

Mászás (12 - 18 hónaposan)

Eljött az az időszak, amikor a gyerkőc megpróbál felmászni az ágyra, kanapéra, székre, asztalra... Az ön felügyelete mellett hagyja gyermekét kiélni ezen természetes mozgásigényét. Alakítsa át otthonát biztonságosabb területté – a polcos szekrényeket rögzítse a falhoz, a bútorok sarkát védje sarokvédőkkel, ezzel is csökkentve a sérülések kockázatát.

Mozgás guggolás

Térdelés (12 - 18 hónaposan)

Egy-másfél éves kor tájékán a gyerekek megtanulnak térdelni. Ez a fejlődési állomás általában a járás elsajátítása után három hónappal következik be. Ezen mozgáskészség illetve művelet azt jelenti, hogy a gyerkőc nem csak állva, de guggolva is képes megtartani stabilitását és képes egyedül is felvenni például a játékát.

Szaladás (15 - 24 hónaposan)

A járástól csak néhány lépés van a szaladásig. Ezt a mozgásformát a gyerekek nagyon gyorsan elsajátítják. A probléma nem a szaladás, sokkal inkább a megállás képessége. Az elején a gyerekek általában nem tudnak megállni és leesnek, pontosabban a földre dobják magukat. A képesség gyakorlása érdekében nem árt egy kis edzés különböző puha felületeken (szőnyegen, füvön, habszivacs szőnyegeken).

Dobás (15 - 18 hónap)

Minden alkalommal, amikor a csöppségnek sikerül bármilyen tárgyat elhajítani (lehet az labda, játék, gyümölcs...), gyakorolja a kéz-szem koordinációját valamint az egyensúly megtartását. A sérülések elkerülése érdekében puha könnyű labdákkal gyakorolják a dobást és szülőként figyelje meg, melyik kezét részesíti a gyerkőc előnyben. Ilyenkor ugyanis már felismerhető, melyik kéz lesz gyermekénél a domináns. Ha a csöppség minkét kezét használja, lehet hogy ambidexter lesz, tehát jobb és bal kezével is ugyanolyan ügyesen fog tudni bánni.

Táncolás (15 - 20 hónap)

A gyerekek táncolása nagyon bájos! A kis csípő riszálása egyszerre több izomcsoportot mozgat meg. Táncolás közben a gyerekek gyakorolják a zene és ritmus érzékelését. A közös játék bármikor pompás táncpartira változhat. Ehhez különböző hangszereket használhatnak fel – tamburint, rumba golyókat, xilofont, kasztanyettákat vagy ha nincs más kéznél, anya lábosait is.

Mozgás állás

Rúgás (18 - 26 hónap)

A rúgás sokkal bonyolultabb művelet, mint a járás, szaladás vagy guggolás. Rúgás közben a gyerkőc egy lábon áll, míg a másik lábbal próbál a labdába rúgni. Ez hatalmas összpontosítást igényel. A pozíció elsajátítása során a gyerekek elsősorban az egyensúly megtartását gyakorolják. Ilyenkor nyújthat támaszt a szülő vagy esetleg egy bútordarab. Némi edzés után profi labdarúgó szaladgálhat a kert udvarán.

Hátrafelé járás (15 - 24 hónap)

A hátrafelé járás gyakran a nagyok ügyességét is próbára teszi. Ez a mozgásforma a négyfejű combizmot valamint a farizmokat is megdolgoztatja. Mivel segítheti gyermekét, hogy minél hamarabb megtanuljon hátrafelé járni? Például egy húzható játékkal.

Lépcsőn járás (18 - 22 hónaposan)

A lépcsőn járás nagy erőfeszítéssel jár, nagy izomcsoportokat mozgat meg és stabilitást igényel. Az első próbálkozások során a gyerekek kezükkel támaszkodva illetve korlátba kapaszkodva segítik magukat. A lefelé való út sem egyszerű ezért a kezdetekben a gyerekek általában a seggen csúszva haladnak lefelé. Ennek ellenére a gyerekek imádnak le és fel szaladgálni a lépcsőn. Természetesen a szülő feladata ilyenkor szemen tartani és felügyelni a csöppséget.

Ugrálás (24 hónaposan)

Két éves kor tájékán a gyerekek felfedezik az ugrálás örömét. Ugráljanak együtt! Mutasson példát csöppségnek, aki utánozás révén elsajátítja a mozdulatokat és így közösen tudják élvezni az ugrálás nyújtotta vidám pillanatokat.

Aj také prirodzené pohyby, akými sú chôdza po schodoch, tancovanie či robenie drepov predstavujú v detskom vývine významné míľniky, ktoré by ste nemali prehliadnuť. Pomôžte svojim deťom dosiahnuť ich jednoduchými trikmi a nezabúdajte tiež na to, že každé dieťa napreduje svojím vlastným tempom.

A számunkra egyszerű mozgásformák, mint amilyen a guggolás, lépcsőn járás vagy táncolás, fontos fejlődési mérföldköveknek számítanak a csöppségek életében. Segítse gyermekét fejlődésében néhány egyszerű trükkel, de közben ne feledkezzen meg arról, hogy minden gyermek a maga ütemében fejlődik.