Miért különleges az apa-lánya kapcsolat?

01. szept'17

Sok édesapa kis hercegnőként kezeli lányát még akkor is, ha az már érett nővé cseperedett. Az édesapa az élet számos területein pótolhatatlan lánya számára és ez is hozzájárul az apa-lánya kapcsolat egyediségéhez.

Apa és lánya jó kapcsolata

Akár tetszik a férfiaknak, akár nem, az apák az lányuk életében az első férfi szerepét töltik be és átvitt értelemben kislányuk első szerelmei. Kutatások kimutaták, hogy minél jobb egy apa-lánya viszony, annál egyszerűbb a nőnek felépíteni egy kapcsolatot illetve megtalálni a jó és szerető társat.

Segít felépíteni lánya önbizalmát

Egy lány életében az apa járul hozzá saját női értékeinek tudatosításához. Hozzáállásával lányában tudatos és tudatalatti viselkedési mintákat épít fel. Ezért egyáltalán nem elhanyagolható, mit mond és hogyan fejezi ki magát egy férfi illetve hogyan viszonyul feleségéhez, lányaihoz vagy más nőkhez.

Ha az apa gondoskodó, figyelmes és megbízható, lánya a jövőben is ilyen férfit keres magának. Egy apa-lánya viszonyban nem hiányozhat a nagylelkűség és az empátia sem.

Ellenkezőleg, ha az apa a gyengébb nem iránt nem mutat ki elegendő tiszteletet, sőt agresszív, lánya kisebbrendűségi érzésekben szenvedhet és az agresszív vagy megalázó példaképet vélheti normálisnak. Elég egy helytelen megjegyzés vagy vicc és a kislány egy életre megjegyzi. A testsúlyt, kiütéseket vagy egyéb hibákat kiemelő megjegyzések nem illenek egy édesapa szájába.

Ha az apa dicséri és kiemeli lánya előnyeit, ez pozitív löketet ad a gyermek önbizalmának. Ezeken a látszólag apró dolgokon múlik, hogy egy nő képes e elfogadni önmagát olyannak, amilyen valójában – ezért fontos, hogy egy apa táplálja lányában a gyengédséget, humorérzéket és megtanítsa őt távlatból szemlélni a dolgokat.

Apa és lánya cukrászdás szerepjáték alatt

Befolyásolja lánya jövőbeni kapcsolatait

Az az édesapa, aki a családban természetes tekintélyt élvez, jelentős hatással van lánya nézeteinek formálására. Ő az az ember, aki mindenre ismeri a választ és mindennel megbirkózik. Tapasztalatainak köszönhetően védelmezi és tanácsokkal látja el gyermekét a bonyolult élethelyzetekben.

A Teljesen idegenek című olasz filmben tanúi lehetünk egy megható jelenetnek, amelyben az apa telefonbeszélgetést folytat a lányával. Szófia éppen bonyolult korszakát éli és nem találja meg a közös hangot édesanyjával, ezért apjánál keres támaszt. Mit tegyen, amikor barátja megkérte, töltse az éjszakát nála? „Ha nem maradok, biztosan csalódott lesz. Mit tegyek?“ kérdi Szófia.

„Nem teheted meg csak azért, hogy ne csalódjon. Ez nem indok,“ válaszol apa. „És természetesen ne várd el, hogy ujjongani fogok örömömben, ha elmész. Hadd mondjak valamit. Ez életed fontos momentuma – egy olyan pillanat, amelyet örökre megjegyzel. Nem csupán egy élmény, amellyel holnap hencegni fogsz barátnőid előtt. Ha úgy gondolod, hogy a jövőben a jelen pillanatra visszaemlékezve mosolyogni fogsz, tedd meg. Ha nem így érzel vagy kétségek kavarognak benned, ne tedd. Van elég időt...“

Nem ritkán az apa alakítja lánya elképzeléseit a férfi-nő kapcsolatról, az igazi férfi viselkedéséről, az első randevú lefolyásáról, ezért elsősorban az apán múlik, milyen magasra állítja lánya szemében azt a mércét, mely szerint kis hercegnője keresni fogja álmai hercegét.

Apa bringázni tanítja lányát

Segít megvalósítani lánya álmait

Az édesapák általában vagányabbak és nem félnek kockáztatni. A „semmi sem lehetetlen“ hozzáállásukkal arra ösztönzik a lányokat, hogy bátran próbálkozzanak akár a politika, akár a tudomány, szépségverseny vagy sport terén. Minden kislány titkos álma apja segítségével hatalmas méreteket ölt még akkor is, ha első látásra megvalósíthatatlannak tűnik. Az ilyen hozzáállás erősíti a nő önbizalmát és kitartását a célhoz vezető úton.

Nem hátrál meg az őrült dolgok elől

Az édesapák viccesebbek és kalandosabb lelkűek mint az édesanyák. Az anyák sokkal több időt töltenek gyermekeikkel, ráadásul az egész háztartást is ők látják el, ezért hiányzik belőlük az a többlet energia ami a kicsikkel való hancúrozásra, bolondozásra kell. A férfiak ezzel szemben mások – munkából hazatérve néznek elébe a csemetékkel töltött pillanatoknak, sőt gyakran az esti mese olvasása is az ő feladatuk. A gyerekekkel együtt szívesen építenek vagy ha arra kerül a sor a gyerek sátorban kóstolgatják a süteményt vagy alávetik magukat a legújabb kozmetikai beavatkozásnak.

Megmutatja a férfi érzékeny oldalát

Csak egy apa tudja kislányának megmutatni, hogy a legnagyobb izmok mögött is szeretettel és megértéssel teli hatalmas szív rejlik és ezt előnyként jeleníti meg. Hogyan máshogy is találhatná meg egy lány a férfi szívéhez vezető utat, ha nem az édesapja segítségével? Hiszen csak az édesapa tud kis hercegnőjével férfiként építőjátékozni, kártyázni, bringázni, sziklát mászni vagy matekot és fizikát tanulni.

Az apa szerepe lánya életében egyszerűen pótolhatatlan. Bízzunk abban, hogy a világon egyre több édesapa tölti be e becsületbeli szerepet és lányaikból ügyes, elégedett és sikeres nőket nevelnek.