Beszédfejlődés – a szavaktól az első mondatig

24. szept'18

Az első szavak időszakában a gyermeket boldogsággal tölti el, ha szavait végre szülei is megértik. Az örömérzet még inkább mélyül a gyermek életének 18-24 hónapjában, amikor a kételemű mondatok időszakát éli. Mire számíthat a szülő ebben az életszakaszban?

Az első szavak időszakában, amely általában a 12-18 hónapos kor között van, a csöppségek kb. 50-70 szót képesek aktívan használni és ez a szám napról napra nő. Egy és fél éves kortól kétéves korig sok új szóval, szókapcsolattal és gesztussal bővül a gyerekek szókincse. Nézzük hát milyen változások mennek végbe a beszédfejlődésben.

Majdnem tökéletes

Valahogy így írhatnánk le ezen időszak beszédfejlődését. Míg az előző hónapok során egy kifejezés több tárgyat nevezett meg (külső hasonlóság vagy funkció alapján), ebben a szakaszban nagy változásoknak lehetünk a tanúi. A gyerekek kezdik megfigyelni az egyes tárgyak jellemzőit és ezek alapján új szavakkal nevezik őket meg. Néhány héttel ezelőtt a brümm-brümm az autót, biciklit vagy vonatot is jelenthette, tehát minden szállítást biztosító eszköz gyűjtöneve volt, most a gyerekek kezdik a világ objektív felfedezését és sokkal jobban előtérbe lép a vizuális megfigyelés. Háttérbe nyomul a szubjektív megítélés és a gyerekek a környezetükben lévő tárgyakat kétszavas mondatokkal kezdik el megnevezni, bár a beszélgetést még mindig a szülő vezeti.

A gyerekek nem csak a szavakat, de a gesztusokat és tevékenységeket is bővitik. 18 hónapos korukban körülbelül 50 szót képesek önállóan használni, a szavakat egyre gyakrabban gesztusok kísérik, például a gyermek az anyja cipőjére mutatva kimondja hogy anya. Ebben a korban már tisztában vannak azzal, hogy a minden tevékenységnek van bizonyos eredménye, ezért nem meglepő, ha a kakaó elkészítése után a gyermek belekortyol a pohárba. Első látásra a szavak összeillesztése nem tűnik bonyolultnak, de a gyermek beszédfejlődésében ismét fontos merföldkőről van szó. Ez az a korszak, amikor gyakran vagyunk kitéve a Mi ez? kérdésnek.

Gyerekek beszédfejlődése

A nyelvtan kezdete

A kétéves gyerekek sokkal bővebb szókinccsel rendelkeznek és sokkal több tárgyat képesek megnevezni, mint egyéves társaik. 18 hónapos kor körül a gyerekek a jelennek élnek és ezt tükrözi beszédjük is. Azt írják le, amit éppen átelnek. Az idő és a tér nagyon szubjektív számukra. Minden itt és most történik. Kétéves korhoz közeledve jelentős változásnak lehetünk tanúi. Megjelenik az ún. telegrafikus beszéd, amely ugyan nyelvtanilag helytelen, de a gyerek szemszögéből a legfontosabbakat fejezik ki.

A gyerekek egymás mellé rakják a szavakat, a kételemű mondatok általában főnévből és igéből állnak. Később hozzáadódnak a névmások és egyszerű melléknevek is. Fokozatosan megjelennek a toldalékok és a ragozás, kezdetben bizonytalanul, később helyesen. A szavak kiejtése egyszerű, a családtagok és ismerősök számára érthető. A szó elején a gyerekek pontosan képesek használni a p, b, m, h, n, d mássalhangzókat, kezdenek kialakulni a k, g, t mássalhangzók. A gyerekek a szó közepén vagy végén a mássalhangzókat hajlamosak kihagyni. Ebben az időszakban a hangzók elcserélése illetve nem megfelelő kiejtés következtében a gyerekek néha bájosan vicces szavakat használnak, melyeket érdemes bejegyezni a babanaplóba.

Gyerekbeszéd

Szobatisztaság és szerepjátékok

A beszédfejlődés kéz a kézben halad a szociális fejlődéssel. Általában ebben az időszakban készek a gyerekek a szobatisztatás elsajátítására is. Figyelje gyermekénél a készen állás jeleit és kezdje el minél hamarabb a bilire való nevelést. A gyerekek többsége szórakoztatónak tartja a bilizést, de persze ebben az időszakban más érdekes tevékenységekkel is megismerkednek.

Megjelennek a szerepjátékok, amikor a gyerekek édesanyjuk haját fésülik, apát etetik, játékautójukat tologatják vagy éppen könyvet olvasnak. A család valamennyi tagja, beleértve a gyermek játékbabáit vagy plüss cimboráit, ilyenkor játszótársá válik. A kétéves gyerekek inkább egyedül játszanak, ezért nem lehet tőlük elvárni a csapatjátékot. Az ilyen korú csöppségek a játszótéren is inkább egymás mellett mint együtt játszanak. Mindenkit a saját játéka foglal el leginkább.

A gyerekek nőnek mint a gomba. Napról napra változnak. Ennek bizonyítéka a 18-24 hónapos kor közötti időszak is. Minél ösztönzőbb környezetben élnek, annál hamarabb szereznek örömet szüleiknek első rövid mondataikkal.