5 tipp, hogy biztonságos legyen a játszótér látogatása

5 perc
02. máj'22

A melegebb napok beköszöntével a játszóterek is kinyitják kapuikat, és egyre nagyobb zsivaj hallatszik majd a csúszdákon, hintákon és homokozókban. Sajnos a gyerekbalesetek egy része nyilvános játszótereken történik, ahol a szülő felel a gyermekért. Hogyan kerülhetők el a sérülések és mit tehetünk, hogy épségben és csak szép élményekkel térjünk haza a játszótérről?

1. Ellenőrizze a játszótér berendezését

Ütések, szálkák, levert térdek, törések, csak hogy néhányat említsünk a játszótéri balesetekből. A kiváltó ok nemcsak a gyerekek hiperaktivitása lehet, hanem a nem megfelelő, elavult játszótéri eszközök is. Ha több játszótér is van a környéken, inkább a korszerűsített játszótéren játszanak. A mászókák, hinták és csúszdák alatt legyen puha felület, nem pedig kemény forró aszfalt vagy beton. Kerülje az időt múlt berendezéseket – ahol rozsdás felületek, éles szélek, hámló festék vagy szálkás fadarabok okozhatnak sérülést.

2. Vegye szemügyre a csúszdák felületét

A csúszdázás a gyerekek kedvenc szórakozása, melynek során gyakran horzsolásokat szenvedhetnek. Nyáron ráadásul a forró csúszási felület égési sérüléseket is okozhat. Ezért mindig ellenőrizze a csúszda felületének hőmérsékletét valamint a csúszda végét, ahol éles vagy egyéb potenciális veszélyt jelentő tárgyak lehetnek. Fontos odafigyelni továbbá a lépcsők stabilitására és a korlátok épségére is. Néha késztetést érezhetünk, hogy gyermekünkkel a karjainkban csússzunk le a csúszdán, de biztonsági okokból ezt az ötletet nem ajánlott megvalósítani. Ne engedje, hogy a gyerekek hason vagy fejjel előre csússzanak le a csúszdákról.

Játszótér csúszda

3. Ügyeljen a hinták biztonságosságára

A csúszdázás mellett a hintázás is a gyerekek kedvence. Akár csak a csúszdáknál, a hinták felületét is átmelegítheti a nap. Bár a hinták ülése ma már általában műanyag, de ha fából készült hagyományos hintára akad, ellenőrizze a felületét, mert a felhasadt, szálkás fa kellemetlen sérülést okozhat. Fontos a biztonsági rögzítés is, melynek köszönhetően a gyerek nem csúszik le a hintáról. És ami a legfontosabb - figyelmeztesse a gyerekeket, hogy ne szaladgáljanak a hinta közelében, sem előtte, sem mögötte, mert könnyen bibi lehet belőle.

4. Ne becsülje alá a magas környezeti hőmérsékletet

Bár tavasszal még nem fenyeget a magas hőmérséklet, hamarosan itt a nyár és a vele járó forróság, ami szintén a játszóterek egyik buktatója. A problémát nemcsak a már említett forró felületek jelentik, de a dehidratáció és napszúrás is. Ügyeljen a gyerekek megfelelő folyadékbevitelére, és játék közben is gondoskodjon arról, hogy a gyerekek rendszeres időközönként megpihenjenek az árnyékban és pótolják az elveszített folyadékot. Egyes parkokban, játszótereken már vannak praktikus és frissítő vízporlasztók, amelyek felfrissülést kínálnak a legnagyobb kánikulában, de ez még inkább kivételnek számít, mint magától értetődő dolgoknak. A nyári hónapokban kerülje a közvetlen napon való tartózkodást 10 és 15 óra között.

Játszótér homokozó

5. Ne veszítse el a figyelmet és kommunikáljon a gyermekkel

A játszótéren a szülők is könnyen elveszíthetik a figyelmüket. Beszélgetésbe eredhetnek más szülőkkel, telefonjukon böngészhetik a közösségi oldalakat, telefonálhatnak. Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, és máris megvan a baj. Ezért mindig kommunikáljon gyermekével. Késztesse türelemre, hiszen nem mindig van szabad hinta és néha várni kell a csúszdára is. A homokozóban is gond lehet - a homokozóformák „megosztását” sírás vagy hangoskodás kísérheti. Végül, de nem utolsósorban a higiénia alapjairól se feledkezzen meg és utasítsa gyermekét, hogy ne ragadja meg az ételt piszkos kézzel, ne érintse az arcát homokos kézzel stb.

Biztonságban a saját játszóterén

Minden szülő arra vágyik, hogy gyermeke boldog, egészséges és szórakoztató gyermekkort éljen. Hozzon létre saját játszóteret gyermekei számára közvetlenül a saját kertjében, és gondoskodjon a hosszan tartó mókáról és nevetésről egy maximálisan biztonságos játékbirodalmat. Nálunk mindent egy helyen talál.

Tágas házikók, kényelmes csúszdák, biztonságos mászókák és hinták, homokozók, gyerek bútor és lekerekített élű bébitaxik kellemes tapintású felülettel. A mackojatek.hu webáruházban minőségi kerti játékokat kínálunk, amelyek nem csak a szülők elvárásainak, de az Európai Unió szabványainak is megfelelnek. Csak egy kattintás és kertje máris csodálatos játékbirodalommá alakulhat.