6 tény, amit a császármetszésről lehet hogy nem tudott

  Kategóriák: Terhesség,
16. nov'17

A kismamák többsége szeretné elkerülni a császármetszést, de vannak esetek, amikor a császár életmentő lehet. Akár szükséges volt a beavatkozás, akár saját maga döntött császárral való szülés mellett, a baba világrajövetele mindkét esetben nagy esemény. Olvasson bele cikkünkbe és tudjon meg néhány tényt a császármetszésről.

A császármetszést régóta alkalmazzák

A császármetszés elnevezés valószínűleg Gaius Iulius Ceasar nevéből ered, aki a 10. századból származó bizánci enciklopédia alapján, így jött a világra. Ceasar édesanyja a terhesség 9. hónapjában meghallt, de a beavatkozás segítségével gyermekét, aki később uralkodó lett, megmentették. Sok történész azonban vitatja ezt az állítást, mivel más források szerint anyja felnőttkoráig végigkísérte. Akkoriban a Római birodalomban a császármetszést a baba érdekében csak a haldokló vagy halott nőknél alkalmazták. Császármetszésre való utalásokat már az ókorban is találunk – az egyiptomi, római, görög, hindu és európai folklór keretén belül.

Az első sikeres beavatkozást egy miskároló végezte el feleségénél a 16. században Svájcban. A történelmi adatok alapján az anya még további 5 gyermeknek adott életet, ikreket beleértve, a császárral született gyermek pedig 77 évig élt.

Kismamák, aki saját maguk végezték el a császárt

Igen, ilyen is van. Egy anyánál nincs határozottabb és erősebb lény a világon. Az irodalmi források szerint a 18. és 19. században voltak kismamák, akiknél nem volt lehetséges a természetes szülés, mégsem adták fel. Sajnos többségük sikertelen volt, ám 5 esetben az anya és az újszülött is túlélték a beavatkozást.

Talán a legelképesztőbb császármetszést 2000 év márciusában a mexikói Inés Ramírez Pérez végézte el, aki 12 órán át tartó fájdalmak után leült egy padra és egy 15 cm kés segítségével harmadszorra sikeresen felvágta a hasát és kihúzta egészséges kisfiát. Az egész beavatkozás egy órán át tartott. Néhány órával később a falu védőnője bevarta és biztosította a legközelebbi kórházba való szállítását, amely 8 órányi útba került. Így is kinézhet egy anya szeretete és odaadása. Inés később kijelentette, hogy nem ajánlja a többi édesanyának, hogy kövessék őt, inkább bízzák a császárt szakemberre.

Császarmetszés utáni heg

Császármetszés után természetes szülés

Császármetszés után is lehetséges természetes úton szülni. Ezt a szülést VBAC (vaginal birth after caesarean) azaz császármetszés utáni hüvelyi szülésnek nevezzük. Az orvosok viszont a lehetséges szövődmények miatt a következő szülésnél is inkább a császármetszést alkalmazzák.

Hazákban a szülések majdnem 40% császármetszésel végzik, ami riasztóan magas arány. Szerencsére ma már az orvosok is nyitottabbak a VBAC felé, mivel egyes esetekben valóban nem indokolt az ismételt császármetszés. Globális felmérések szerint a császármetszés után 70-80% a sikeres hüvelyi szülések aránya. Természetesen ez is egyénfüggő és az orvoson áll hogy olyan döntést hozzon, amely nem veszélyezteti sem a mamát sem a babát.

Háromszor és elég? Ez még mindig vita kérdése

A kismamák gyakran azzal az információval szembesülnek, hogy császárból maximum három lehet. Yvonne Butler Tobah, M.D., a rangos Mayo Clinic szülész-nőgyógyász doktornőjének állítása szerint minden következő császármetszés bonyolultabb és kockázatosabb az előzőnél és három császármetszés után a veszély még nagyobb. De a kutatások a mai napig nem határozták meg, mennyi a biztonságos határ. Minden császármetszéssel nő az olyan szövődmények kockázata mint például a terhesség alatti vérzés, placenta preavia, húgyhólyag vagy bélrendszer károsodása. A világrekordot tartó édesanya hatszor szült császármetszéssel. A császárral szülő celebek közül talán legismertebb Victoria Beckham, aki így hozta világra négy gyermekét.

Császarmetszéssel született baba

Bonding - császár után is lehetséges

A császármetszés megfosztja az édesanyát a gyermek természetes világrajövetelének az élményétől, de sok esetben életmentő beavatkozás. A bonding lehetősége viszont ilyenkor sem kizárt. Rengeteg függ a korházi személyzettől is, ezért ajánlott előre tudakozódni afelől milyen a kórház álláspontja a császár utáni korai kötödéssel kapcsolatban, hiszen a bőrkontaktus és az első mellretapadás csodálatos élmények, melyek a mamát és a babát is egyensúlyba hozzák. Ilyenkor segítséget nyújthat az apa, dúla vagy más személy, aki tartja a babát.

A császármetszéssel szülő anya is igazi anya

A közösségi oldalakon kegyelem nélkül zajlik a csata. Császárral szült? Akkor kényelmes. Nem szoptat? Akkor lusta és nem eléggé odaadó. Kendőben hordozza gyermekét és textil pelenkát használ? Akkor „bio“ anya. A jó hír, hogy ezekkel a kijelentésekkel nem kell foglalkozni. Ami lényeges, hogy a lehető legjobbat tette és teszi gyermeke érdekében. A császármetszéssel szülő anya is igazi anya. A hüvelyi szülés természetesen számos, elsősorban egészségügyi előnyökkel jár. De vannak helyzetek, amikor a műtéti beavatkozás egyszerűen elkerülhetetlen. Csak arra figyeljen, hogy egy csodálatos időszak áll Ön előtt.

Mellesleg emlékszik még a Beverly Hills 90210 című sorozatra? A tinisorozat egyik szereplője, Tori Spelling, placenta praevia miatt kritikus állapotba került és császármetszéssel szülte meg negyedik gyermekét. Kisfia Finn megszületése után a médiána a következőket nyilatkozta: „Amikor a kezembe adták, mérhetetlenül boldog voltam. Sikerült! Hihetetlen kötelék alakult ki közöttünk. Megjártuk a poklok poklát, de itt vagyunk.“