Nem, nem akarom: Hogyan kezeljük a dackorszakot?

  Kategóriák: Gyermeknevelés,
4 perc
25. márc'24

Dackorszak. Az első nagyobb, aggodalmakkal kísért türelempróba, melynek kezelése néha nagy erőfeszítést igényel. A bájos angyalkából egy pillanat alatt hisztis kisgyerek lesz, aki elutasító mindennel és mindenkivel szemben. Hogyan kezeljük a dackorszakot, és kerüljünk ki győztesen a csatából?

Emlékszik azokra a pillanatokra, amikor még kívülállóként a zsúfolt bevásárlóközpont padlóján sikítozó és duzzogó kicsikkel találkozott? Ma, szülőként, a saját bőrén megtapasztalhatja azokat a perceket, amikor gyermekét a dühroham teljesen megváltoztatja. Öltözködés, etetés, altatás – a banális helyzetek szó szerint küzdelemmé válnak a dackorszak időszakában.

A dacos gyerekek kedvenc válasza a "nem", jellemző a duzzogás, a játékok elhajítása, a szülő utasításainak figyelmen kívül hagyása, a rugdalózása, fetrengés... A dackorszak minden két és négy év közötti gyereket érint. A dac nem a szülő ellen irányul, célja a szokásos szabályok felrúgása, tágítása. Fontos fejlődési szakasz, amely elsősorban a saját önállóság és függetlenség határainak tesztelésére szegeződik.

Dührohamok és emóciók kitörése

A gyerekeknek nincs önuralomérzetük, és dührohamai különböző módon nyilvánulhatnak meg. Nehezen uralkodnak az érzelmeik felett és dolgozzák fel a negatív érzéseket. A dac pillanataiban sok szülő fejében fontolgatja a megfelelő reakciót, különösen, ha nyilvános helyen történik a jelenet. Maradjon higgadt, vonszolja el a gyereket máshová vagy csak hagyja figyelmen kívül a padlón dühöngő gyermeket? Esetleg adjon egyet a fenekére? Mit javasolnak a gyermekpszichológusok?

Dackorszak kislány

Fotó forrása: Freepik

Próbálja elkerülni a dührohamot

A dac gyakran a fáradt vagy éhes gyerekben kerekedik felül, aki nem képes feldolgozni az ingereket. A figyelmes szülő felismeri a közelgő dührohamot, és megpróbálhatja elterelni a gyermek figyelmét azáltal, hogy más tevékenységgel leköti a figyelmét. Ha mégse sikerül elkerülni a dühkitörés, ne kiabáljon a gyerekkel. Próbálja meg eltávolítani a dac forrását és vigye odébb a tomboló gyereket, és magyarázza el neki, hogy helytelenül viselkedik.

Ne engedje magát kiprovokálni

A gyerekek időnként kitartó sírással próbálják az akaratukat érvényesíteni. Ezeket a megnyilvánulásokat hagyja figyelmen kívül, és ne hátráljon meg, a kicsi abbahagyja a sírást. Így gyorsan megtanulja, hogy sírással, toporzékolással nem ér semmit. Ha rúgás, ütés vagy harapás kíséri a hisztit, megfelelő módon reagáljon a viselkedésre, ne tűrje el a gyermek agresszivitását. Miután a harag elmúlt, szedje szét a kicsivel a történteket.

Közös szabályok

Annette Kast-Zahn pszichológus, több gyermeknevelés tematikájú bestsellert írója azt javasolja, hogy a családban rendszeres szertartásokat és íratlan törvényeket kell kialakítani, amelyeket mindenki betart. Svédországban például a gyerekek csak szombaton kapnak édességet. Még a szupermarket pénztáraiban sem találjuk meg őket. A szombati cukorka napja, a „Lőrdagsgodis“ szinte ünnepnap a gyerekek számára. Ilyenkor egy zacskó édességet kapnak. Vasárnaptól az édesség ismét eltűnik egészen a következő szombatig.

Dackorszak fiú

Fotó forrása: Freepik

10 tipp a dackorszak kezeléséhez

  1. A gyerekek már csecsemőként megtanulják a szabályokat, emlékeznek a szülő reakciójára, és képesek levonni viselkedésük következményeit. A legkisebbek esetében is tartsa be a szabályokat
  2. Kerülje azokat a helyzeteket, amelyek felzaklathatják a gyermeket – ne fogjon bele semmilyen tevékenységbe éhes vagy fáradt gyerekkel.
  3. Ha a gyermek zaklatott, biztassa arra, hogy nevezze meg az érzéseit.
  4. Adjon neki választási lehetőséget, például az ételben vagy az öltözékben.
  5. Ne viselkedjen direkt módon, társként kezelje a gyermeket
  6. Ne jutalmazza a helytelen viselkedést odafigyeléssel vagy édességgel annak érdekében, hogy megnyugtassa őket.
  7. Dühkitörés esetén felejtse el a beszélgetése és használja az módszerét - ismételd el többször is, amit a gyereknek kell tennie.
  8. Utólag ne büntesse meg, a büntetésnek azonnal meg kell jönnie, hogy a gyermek összefüggésbe tudja hozni a viselkedésével. Ha például séta közben nem engedelmeskedik, azonnal vigye haza a gyereket.
  9. Ugyanúgy reagáljon bárhol, akár otthon, akár kint.
  10. Megfelelő módon és időben állítsa fel határokat, hogy a gyerekek ne váljanak önzővé.