Egészséges édességek

  Kategóriák: Gyerekeknek főzünk,
7 perc
05. máj'25

Egészségtelen zsírok, mesterséges édesítőszerek, E-számok, stabilizátorok... manapság szinte csodával határos, ha a boltok polcain egészséges és megfizethető édességekre lelünk. Mi viszont olyan egészséges édességek receptjeit gyűjtöttük össze, melyeket házilag is előállíthat, ráadásul készítésüknél a gyerekek is segíthetnek.

Egészséges táplálkozásra próbálja nevelni gyermekeit? Akkor kétségtelenül tudja, hogy a legnagyobb kihívást az egészséges édességek jelentik. De az édesszájú gyerkőcöknek és szülőknek sem kell elkeseredniük. A következő 8 recept segítségével egészséges édességek készíthetnek, amelyeket a gyerekek ugyanúgy szeretni fognak, mint a boltban vásárolt kekszeket vagy csokoládékat. Sőt, talán még annál is jobban.

Figyelmeztetés: Számos recept földimogyoróvajat vagy más mogyoróvajat, zabpelyhet és tejterméket tartalmaz. Tálalás előtt mindig győződjön meg arról, hogy gyermeke nem allergiás az hozzávalókra. Allergia esetén cserélje fel a hozzávalót egy másikra illetve más receptet készítsen.

Zabelyhes-földimogyorós energiagolyó

Hozzávaló

  • ¾ csésze datolya
  • ½ csésze zabpehely
  • ¼ csésze földimogyoróvaj
  • chia mag

Elkészítés

  • A kimagozott és felszeletelt datolyát 5-10 percig áztatjuk egy tál vízben, majd lecsepegtetjük.
  • Alaposan összeturmixoljuk a datolyát, zabpelyhet és földimogyoróvajat egy krémes masszává.
  • A masszából golyókat formálunk (ez a mennyiség kb. 12 golyó elkészítéshez elegendő) és chia magban meghempergetjük.
  • Az energiagolyóknak olvasztott, egy kis juharsziruppal édesített minőségi étcsokoládéba mártogathatjuk, hogy igazi csokigolyókra hasonlító édességet kapjunk.
  • A kész golyókat legalább 15 percre hűtőbe tesszük, ahol egy hétig elállnak.

Energia golyó receptek

Fotó forrása: Unsplash

Fagyasztott joghurtdarabok eperrel és csokoládéval

Hozzávalók

  • 3 csésze fehér görög joghurt
  • ¼ csésze juharszirup vagy méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1½ csésze felszeletelt eper
  • ¼ csésze csokiforgács/chips

Elkészítés

  • Egy nagy tepsit vagy egy magas peremű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  • Egy nagy tálban összekeverjük a görög joghurtot a juharsziruppal (vagy mézzel) és a vaníliakivonattal, majd a sütőpapírra kenjük.
  • A massza tetejére tesszük a felszeletelt epret, és csokiforgáccsal megszórjuk.
  • Legalább 3 órára a fagyasztóba helyezzük.
  • A fagyos joghurt masszát kisebb kockákra vágjuk. Nem gond, ha az egyes darabok a kés alatt összetörnek, az íz nem változik.

Cukormentes zabkeksz

Hozzávalók

  • 1½ csésze zabpehely
  • 1 csésze zabliszt
  • ¾ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • ¼ teáskanál só
  • 2 érett banán
  • 2 nagy tojás
  • ¼ csésze olvasztott kókuszzsír vagy vaj
  • ¾ csésze apróra vágott datolya vagy szárított mazsola
  • ½ csésze cukormentes kókuszreszelék
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés

  • Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, és sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit.
  • Egy nagy tálban összekeverjük a zabot, zablisztet, fahéjat, szódabikarbónát és sót.
  • Egy kisebb tálban pépesítjük a banánt, hozzáadjuk a tojást, a kókuszzsírt (vagy vajat) és a vaníliakivonatot, majd alaposan összekeverjük.
  • A száraz hozzávalókat elvegyítjük a „nedves” hozzávalókkal és a datolyával, és alaposan összekeverjük, amíg tészta nem képződik..
  • Vegyünk egy nagy kanállal a tésztából, formázzunk belőle golyókat, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe (ez a mennyiség kb. 15 golyó elkészítéshez elegendő).
  • Óvatosan nyomkodjuk meg a golyókat egy villával.
  • Süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-17 percig, és tálalás előtt hagyjuk jól kihűlni.

Zab keksz receptek

Fotó forrása: Unsplash

Csokis-cseresznyés popcornos süti

Hozzávalók

  • 2 teáskanál olaj
  • 100 g popcorn
  • 2 tojás fehérje
  • 2 teáskanál cukormentes kakaópor
  • 65 g aszalt cseresznye

Elkészítés

  • A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és a muffinsütő tepsit kibéleljük a muffin papírral.
  • Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a kukoricát, lefedjük, és időnként megrázzuk a serpenyőt, amíg a kukorica kipattog. Természetesen használhatunk popcornkészítő gépet is, ha van otthon.
  • A kész pattogatott kukoricát legalább 5 percig hagyjuk hűlni.
  • Közben felverjük a tojásfehérjét a kakaóval.
  • Óvatosan belekeverjük a masszába a pattogatott kukoricát és az apróra vágott aszalt meggyet, majd feltöltjük a muffinsütő tepsi mélyedéseit.
  • 8-10 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Töltött datolya

Hozzávalók

  • 8 datolya
  • 4 evőkanál földimogyoróvaj
  • 2 evőkanál étcsokoládé
  • durvaszemű só

Elkészítés

  • Hosszában bevágjuk a datolyát, kimagozzuk – de nem vágjuk félbe.
  • Egy tálban összekeverjük a földimogyoróvajat és az apróra vágott csokoládét.
  • Minden datolyát félig feltöltjük a földimogyoróvajjal és a csokoládéval, majd óvatosan összenyomjuk a bevágott széleket.
  • Megszórjuk az apróra vágott csokoládéval és sóval, és élvezzük ezt a gyors és egészséges desszert ízét.
  • Tipp: A földimogyoróvajjal töltött datolyákat olvasztott csokoládéba is márthatjuk, és hagyjuk megdermedni.

Áfonyás-mandulás müzli szelet

Hozzávalók

  • 3 csésze zabpehely
  • 1 csésze rizspehely
  • 1 csésze aszalt áfonya
  • ½ csésze apróra vágott mandula
  • ½ apróra vágott pekándió
  • ¼ teáskanál só
  • ⅔ csésze kukoricaszirup
  • ½ csésze finom földimogyoróvaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés

  • Előmelegítjük a sütőt 160°C-ra. Egy 23x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és befújjuk olajjal.
  • Egy tálban elkeverjük a zab- és rizspelyhet, áfonyát, mandulát, pekándiót és a sót.
  • Egy kisebb tálban összekeverjük a kukoricaszirupot, a mandulavajat és a vaníliakivonatot, majd 30 másodpercig mikróba tesszük.
  • A folyékony hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz adjuk, és alaposan elvegyítjük.
  • A masszát a tepsin óvatosan elnyomkodjuk.
  • Körülbelül 20-25 percig sütjük, ha szárazabb szeleteket szeretnénk, hagyjuk a sütőben 10 perccel tovább.
  • Miután kivettük a sütőből, hűlni hagyjuk, majd müszli szeletekre vágjuk. Még vagy fél órán át hűlni hagyjuk, majd szétválasztjuk a szeleteket.

Müzliszelet receptek

Fotó forrása: Freepik

Gyors almás „fánk”

Hozzávalók

  • 1 közép méretű alma
  • 3 evőkanál mandulavaj
  • 2 teáskanál cukormentes kókuszreszelék

Elkészítés

  • Az almából eltávolítjuk a magházat egy magházeltávolító segítségével.
  • Az almát keresztbe 8 kb. 6 mm vastag karikákra vágjuk.
  • Minden karikát mandulavajjal megkenünk, és kókuszreszelékkel megszórjuk.
  • És kész is az egészséges és villámgyors édesség.

Mangó ízű gyümölcsbőr

Hozzávalók

  • 3 nagy, érett mangó
  • ½ csésze víz
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés

  • A mangót meghámozzuk, és óvatosan felvágjuk. Az érett mangó csúszós, ezért óvatosan szeleteljük..
  • Előmelegítjük a sütőt 90°C-ra, és egy nagy tepsit kibéleljünk sütőpapírral.
  • A mangót a vízzel és a citromlével finom, sima állagúra turmixoljuk.
  • A gyümölcslevet egy közepes méretű lábasba öntjük, és közepes lángon felforraljuk. Amikor a lé forrni kezd, csökkentjük a hőfokot, és még úgy 20 percig főzzük, amíg a víz elpárolog, és körülbelül 2 csésze püré marad az edényben..
  • A pürét a tepsire öntjük, egyenletes vastagságúra elsimítjuk, és 90 °C-os sütőben kb. 4-6 órán át szárítjuk. Alternatívaként gyümölcsszárítót is használhatunk
  • A kiszárított és kihűlt gyümölcsbőrt feltekerjük, és éles késsel 5 cm-es csíkokra vágjuk. A gyümölcsbőr a hűtőben körülbelül egy hétig áll el. A gyümölcsbőrt bármilyen gyümölcsből/gyümölcsökből készíthetjük.

Már megkóstoltátok ezeket a finomságokat? Ha ez mind nem elég, akkor ihletet meríthet az egészséges muffin receptjeinkből. Ne feledje, hogy az egészséges táplálkozás mellett a játék is fontos. Kombinálja a kellemeset a hasznossal, és édességkészítés közben foglalja le gyermekeit egy játékkonyhában. A golyók készítésével vagy a hozzávalók keverésével a saját konyhácskájukban is megbirkóznak.

Címlapfotó forrása: Freepik