Egészségtelen zsírok, mesterséges édesítőszerek, E-számok, stabilizátorok... manapság szinte csodával határos, ha a boltok polcain egészséges és megfizethető édességekre lelünk. Mi viszont olyan egészséges édességek receptjeit gyűjtöttük össze, melyeket házilag is előállíthat, ráadásul készítésüknél a gyerekek is segíthetnek.
Egészséges táplálkozásra próbálja nevelni gyermekeit? Akkor kétségtelenül tudja, hogy a legnagyobb kihívást az egészséges édességek jelentik. De az édesszájú gyerkőcöknek és szülőknek sem kell elkeseredniük. A következő 8 recept segítségével egészséges édességek készíthetnek, amelyeket a gyerekek ugyanúgy szeretni fognak, mint a boltban vásárolt kekszeket vagy csokoládékat. Sőt, talán még annál is jobban.
Figyelmeztetés: Számos recept földimogyoróvajat vagy más mogyoróvajat, zabpelyhet és tejterméket tartalmaz. Tálalás előtt mindig győződjön meg arról, hogy gyermeke nem allergiás az hozzávalókra. Allergia esetén cserélje fel a hozzávalót egy másikra illetve más receptet készítsen.
Zabelyhes-földimogyorós energiagolyó
Hozzávaló
- ¾ csésze datolya
- ½ csésze zabpehely
- ¼ csésze földimogyoróvaj
- chia mag
Elkészítés
- A kimagozott és felszeletelt datolyát 5-10 percig áztatjuk egy tál vízben, majd lecsepegtetjük.
- Alaposan összeturmixoljuk a datolyát, zabpelyhet és földimogyoróvajat egy krémes masszává.
- A masszából golyókat formálunk (ez a mennyiség kb. 12 golyó elkészítéshez elegendő) és chia magban meghempergetjük.
- Az energiagolyóknak olvasztott, egy kis juharsziruppal édesített minőségi étcsokoládéba mártogathatjuk, hogy igazi csokigolyókra hasonlító édességet kapjunk.
- A kész golyókat legalább 15 percre hűtőbe tesszük, ahol egy hétig elállnak.
Fotó forrása: Unsplash
Fagyasztott joghurtdarabok eperrel és csokoládéval
Hozzávalók
- 3 csésze fehér görög joghurt
- ¼ csésze juharszirup vagy méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1½ csésze felszeletelt eper
- ¼ csésze csokiforgács/chips
Elkészítés
- Egy nagy tepsit vagy egy magas peremű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Egy nagy tálban összekeverjük a görög joghurtot a juharsziruppal (vagy mézzel) és a vaníliakivonattal, majd a sütőpapírra kenjük.
- A massza tetejére tesszük a felszeletelt epret, és csokiforgáccsal megszórjuk.
- Legalább 3 órára a fagyasztóba helyezzük.
- A fagyos joghurt masszát kisebb kockákra vágjuk. Nem gond, ha az egyes darabok a kés alatt összetörnek, az íz nem változik.
Cukormentes zabkeksz
Hozzávalók
- 1½ csésze zabpehely
- 1 csésze zabliszt
- ¾ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál só
- 2 érett banán
- 2 nagy tojás
- ¼ csésze olvasztott kókuszzsír vagy vaj
- ¾ csésze apróra vágott datolya vagy szárított mazsola
- ½ csésze cukormentes kókuszreszelék
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, és sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit.
- Egy nagy tálban összekeverjük a zabot, zablisztet, fahéjat, szódabikarbónát és sót.
- Egy kisebb tálban pépesítjük a banánt, hozzáadjuk a tojást, a kókuszzsírt (vagy vajat) és a vaníliakivonatot, majd alaposan összekeverjük.
- A száraz hozzávalókat elvegyítjük a „nedves” hozzávalókkal és a datolyával, és alaposan összekeverjük, amíg tészta nem képződik..
- Vegyünk egy nagy kanállal a tésztából, formázzunk belőle golyókat, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe (ez a mennyiség kb. 15 golyó elkészítéshez elegendő).
- Óvatosan nyomkodjuk meg a golyókat egy villával.
- Süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-17 percig, és tálalás előtt hagyjuk jól kihűlni.
Fotó forrása: Unsplash
Csokis-cseresznyés popcornos süti
Hozzávalók
- 2 teáskanál olaj
- 100 g popcorn
- 2 tojás fehérje
- 2 teáskanál cukormentes kakaópor
- 65 g aszalt cseresznye
Elkészítés
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és a muffinsütő tepsit kibéleljük a muffin papírral.
- Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a kukoricát, lefedjük, és időnként megrázzuk a serpenyőt, amíg a kukorica kipattog. Természetesen használhatunk popcornkészítő gépet is, ha van otthon.
- A kész pattogatott kukoricát legalább 5 percig hagyjuk hűlni.
- Közben felverjük a tojásfehérjét a kakaóval.
- Óvatosan belekeverjük a masszába a pattogatott kukoricát és az apróra vágott aszalt meggyet, majd feltöltjük a muffinsütő tepsi mélyedéseit.
- 8-10 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Töltött datolya
Hozzávalók
- 8 datolya
- 4 evőkanál földimogyoróvaj
- 2 evőkanál étcsokoládé
- durvaszemű só
Elkészítés
- Hosszában bevágjuk a datolyát, kimagozzuk – de nem vágjuk félbe.
- Egy tálban összekeverjük a földimogyoróvajat és az apróra vágott csokoládét.
- Minden datolyát félig feltöltjük a földimogyoróvajjal és a csokoládéval, majd óvatosan összenyomjuk a bevágott széleket.
- Megszórjuk az apróra vágott csokoládéval és sóval, és élvezzük ezt a gyors és egészséges desszert ízét.
- Tipp: A földimogyoróvajjal töltött datolyákat olvasztott csokoládéba is márthatjuk, és hagyjuk megdermedni.
Áfonyás-mandulás müzli szelet
Hozzávalók
- 3 csésze zabpehely
- 1 csésze rizspehely
- 1 csésze aszalt áfonya
- ½ csésze apróra vágott mandula
- ½ apróra vágott pekándió
- ¼ teáskanál só
- ⅔ csésze kukoricaszirup
- ½ csésze finom földimogyoróvaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés
- Előmelegítjük a sütőt 160°C-ra. Egy 23x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és befújjuk olajjal.
- Egy tálban elkeverjük a zab- és rizspelyhet, áfonyát, mandulát, pekándiót és a sót.
- Egy kisebb tálban összekeverjük a kukoricaszirupot, a mandulavajat és a vaníliakivonatot, majd 30 másodpercig mikróba tesszük.
- A folyékony hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz adjuk, és alaposan elvegyítjük.
- A masszát a tepsin óvatosan elnyomkodjuk.
- Körülbelül 20-25 percig sütjük, ha szárazabb szeleteket szeretnénk, hagyjuk a sütőben 10 perccel tovább.
- Miután kivettük a sütőből, hűlni hagyjuk, majd müszli szeletekre vágjuk. Még vagy fél órán át hűlni hagyjuk, majd szétválasztjuk a szeleteket.
Fotó forrása: Freepik
Gyors almás „fánk”
Hozzávalók
- 1 közép méretű alma
- 3 evőkanál mandulavaj
- 2 teáskanál cukormentes kókuszreszelék
Elkészítés
- Az almából eltávolítjuk a magházat egy magházeltávolító segítségével.
- Az almát keresztbe 8 kb. 6 mm vastag karikákra vágjuk.
- Minden karikát mandulavajjal megkenünk, és kókuszreszelékkel megszórjuk.
- És kész is az egészséges és villámgyors édesség.
Mangó ízű gyümölcsbőr
Hozzávalók
- 3 nagy, érett mangó
- ½ csésze víz
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés
- A mangót meghámozzuk, és óvatosan felvágjuk. Az érett mangó csúszós, ezért óvatosan szeleteljük..
- Előmelegítjük a sütőt 90°C-ra, és egy nagy tepsit kibéleljünk sütőpapírral.
- A mangót a vízzel és a citromlével finom, sima állagúra turmixoljuk.
- A gyümölcslevet egy közepes méretű lábasba öntjük, és közepes lángon felforraljuk. Amikor a lé forrni kezd, csökkentjük a hőfokot, és még úgy 20 percig főzzük, amíg a víz elpárolog, és körülbelül 2 csésze püré marad az edényben..
- A pürét a tepsire öntjük, egyenletes vastagságúra elsimítjuk, és 90 °C-os sütőben kb. 4-6 órán át szárítjuk. Alternatívaként gyümölcsszárítót is használhatunk
- A kiszárított és kihűlt gyümölcsbőrt feltekerjük, és éles késsel 5 cm-es csíkokra vágjuk. A gyümölcsbőr a hűtőben körülbelül egy hétig áll el. A gyümölcsbőrt bármilyen gyümölcsből/gyümölcsökből készíthetjük.
Már megkóstoltátok ezeket a finomságokat? Ha ez mind nem elég, akkor ihletet meríthet az egészséges muffin receptjeinkből. Ne feledje, hogy az egészséges táplálkozás mellett a játék is fontos. Kombinálja a kellemeset a hasznossal, és édességkészítés közben foglalja le gyermekeit egy játékkonyhában. A golyók készítésével vagy a hozzávalók keverésével a saját konyhácskájukban is megbirkóznak.
Címlapfotó forrása: Freepik