Epidurális érzéstelenítés: igen vagy nem?

  Kategóriák:
12. nov'18

Természetes szülés fájdalmakkal vagy fájdalmak nélkül? Ezt itt a kérdés! A várandós édesanyák többsége jól viseli a vájúdást, de vannak akik epidurális érzéstelenítést kérnek. Valóban kell az érzéstelenítés vagy sem? Tudjon meg többet cikkünkből.

Az epidurális érzéstelenítés, röviden EDA, nagyon hatékony fájdalomcsillapítási módszer. Mit kell róla tudni és kinek alkalmas? A leggyakoribb kérdésekre kerestük a választ.

Mit jelent az epidurális érzéstelenítés?

Az epidurális érzéstelenítés (EDA) során a szülési fájdalmak enyhítése érdekében a testbe fájdalomcsillapító gyógyszeroldatot juttatnak. Az EDÁ-t akkor alkalmazzák, amikor a méhszáj már 3-4 cm-esre kitágult. A gerinc deréktáji szakaszának ún. epidurális terébe egy speciális tű segítségével az aneszteziológus egy kanült vezet be. Ezen keresztül adagolják az érzéstelenítő oldatot, melynek hatása úgy 15 perc után áll be és körülbelül egy és fél órán át tart. Fontos tudni, hogy az EDA nem szünteti meg teljesen a fájdalmat, csak tűrhető szintre csökkenti.

Mindenkinél alkalmazható?

Az EDA nem mindenkinél alkalmazható. Az epidurális érzéstelenítés nem javallott azoknál a kismamáknál, akik allergiásak a gyógyszeroldat valamely összetevőjére, véralvadási problémákban vagy súlyos fertőző betegségben szenvednek. A túlsúlyosság illetve a szúrás helyén lévő tetoválás is ellenjavallatnak számít. Ha a kismama már a szülés előrehaladott stádiumában érkezik be a kórházba az EDA alkalmazásának nincs értelme. Néha megtörténik, hogy a szülés közben fellépő váratlan szövődmények következtében a szakorvos nem javasolja ezt a fajta fajdalomcsillapítást. Ezen kívül vannak kórházak, ahol altatóorvos hiányában, főleg az éjszaka folyamán, nincs lehetőség az epidurális érzéstelenítésre.

Szülési fájdalmak

Milyen kockázatokkal jár?

Az epidurális érzéstelenítés babára való negatív hatása mítoszként kering a kismamák körében, de tudományosan nem bizonyított. Az EDA alkalmazása alatt csak minimális mennyiségű hatóanyag kerül a magzat vérkerinkésébe, ez az adag nincs káros hatással a babára. Természetesen az anyánál a beavatkozást követő napokban fájhat a szúrás helye vagy fejfájás jelentkezhet, de az EDA megfelelő alkalmazása mellett semmiképen sem fenyegeti a kismamát bénulás.

Mikor kérje?

Ha nagyon alacsony a fájdalomküszöbje és a fejfájást vagy havi vérzést kísérő fájdalmakat sem tudja elviselni fájdalomcsillapító gyógyszer nélkül. Továbbá ha betegesen fél a szüléstől és nehezen fogadja el, hogy a babát egyszerűen meg kell szülni, mese nincs. Ilyen esetekben az epidurális érzéstelenítés segít megnyugtatni a kismamát és enyhíteni a fájdalmait, így a rémtörténetből csodás élmény lehet.

Az EDA jelentősen enyhítheti az elhúzódó szülés okozta stresszt és kimerültséget is. A hosszadalmas szülés során alkalmazott EDA segítségével a kifáradt kismama új erőre kap. Az epidurális fájdalomcsillapítást abban az esetben is igényelheti, ha ikreket vár. Az ikerterhességek egy része csazármetszéssel végződik ezért az EDA korai bevezetésével nem kell várni az anesztetikum hatására, de szükség esetén azonnali beavatkozás lehetséges.

Szülés és kisbaba

Milyen más lehetőségei vannak?

Elutasítja az az epidurális érzéstelenítést és inkább gyógyszeres beavatkozás nélkül szeretné enyhíteni a szülési fájdalmakat? Válassza az alábbi módszerek valamelyikét:

  • Hidroanalgézianyugtató zuhany, vizes fürdő vagy termofor általi fájdalomcsillapítás.
  • Elektroanalgézia – lényegében elektrosztimulációról van szó, amely elsősorban derékfajdalmak esetén alkalmazott. Hatása 40 perc után érzékelhető.
  • Audioanalgézia – ennél a módszernél a fájdalomcsillapításra az ún. fehér zaj használatos, azaz olyan véletlenszerű zaj, amelyben minden frekvencia azonos mennyiségben található meg. Ezt az zümmögő zajt például a porszívó vagy a hajszárító generálja.
  • Akupunktúra a akupresszúra – alternatív módszer, amely az endorfinok felszabadulásával csökkenti a fájdalmat.
  • Szülésfelkészítő tanfolyam – speciális tornagyakorlatokkal, megfefelő légzéstechnikákkal és gyógynövények segítségével készíti fel a terhes anyákat a szülésre.
  • Hypnoszülés – hosszabb felkészülést igényel, röviden fogalmazva bizonyos légzéstechnikák és meditációs gyakorlatok által eliminálja a fájdalmat és a stresszt.

A terhesség időszakát lezáró szülés természetes folyamatnak számít egy nő életében, de gyakran kínzó fájdalmak kísérik. A modern orvostudomány számos fájdalomcsillapítási módszert kínál és csak a kismamán áll, éll e ezekkel a lehetőségekkel.