A motoros készségeket fejlesztő 10 legnépszerűbb játék

  Kategóriák: Gyermeknevelés, Játék tippek,
7 perc
24. jan'22

A játékoknak fontos szerepük van egy gyermek életében, sőt néha sokkal több funkciót töltenek be, mint azt elsőre gondolnánk. Esszenciálisak a durva és finom-motorika fejlődésében, játékos módon hozzájárulnak a mozgások készséggé formálásában. Melyik játékok tartoznak a legjobbak közé?

A finommotoros készségek szerepe nélkülözhetetlen az ember életében, és nagyon fontos, hogy már gyermekkorban odafigyeljünk a gyakorlásukra. A finom-motorika fogalmában foglalt mozgáskészségek és képességek nemcsak a kezek és az ujjak mozgására vonatkoznak, de azok más mozgással valamint a szemmel való koordinációjára is. A finom-motorika fejlődése már néhány héttel a születés után kezdődik, amikor a csecsemő elkezdi megfigyelni az apró kezeinek mozgását, később, körülbelül hat hónapos korban, hozzáadódik a különböző tárgyak megragadásának és tartásának képessége.

Körülbelül kilenc hónapos korukban a gyerekek a játékok segítségével is elkezdik fejleszteni a finom-motorikát. Színpadra lépnek az egyszerű formaválogatók, piramisok és tornyok. A gyerekek boldogan ragadják meg a tárgyakat és mozgatják őket egyik helyről a másikra. Megpróbálják a különböző formákat beleilleszteni a megfelelő nyílásba. Lenyűgöző megfigyelni, ahogy a gyerekek napról napra fejlődnek, és örülnek az elért sikereknek. A gyerekek finom-motorikájának fejlődéséhez a következő 10 játék is hozzájárul.

Pyramis cukornádból Roly Poly Pyramid Smoby

A különböző tornyok és piramisok a legismertebb finom-motorika fejlesztő játékok közé tartoznak. Ez alól nem kivétel a Smoby világhírű francia játékgyártó cukornádból készult piramisa sem. A színes piramis egy hengerrel ellátott állványból, 5 gyűrűből és egy virágból áll. A gyerekek feladata, hogy a gyűrűket helyezzék az állványra a legnagyobbtól a legkisebbig, és a piramis tetejére tegyék rá a mozgatható virágot. Ez nem kihívás a felnőttnek, de a gyerekek számára, elsősorban a kezdetekben, valóban bonyolult feladat és ideális a finommotoros készségek kezdeti fejlesztéséhez. Emellett a gyerekek a logikus gondolkodást is gyakorolják, hiszen rá kell jönniük arra, melyik a legnagyobb és a legkisebb gyűrű és mely karikákat kell köztük elhelyezni.

Motorika fejlesztés piramis Smoby

Fotel játékasztallal Cottons Smoby

A finom-motorikát a saját foteled kényelméből is fejlesztheted. A felfújható fotel maximális kényelmet nyújt, míg a didaktikus asztal maximális szórakozást biztosít a gyerekeknek 6 hónapos kortól ajánlott. A készségfejlesztő asztalkán található játékokat a gyerekek ide-oda mozgathatják és felfedezhetik azok fény- és hang-funkcióit. A forgatható virág segítséget nyújt a tapintási érzékenység gyakorlásánál, mivel minden virágszirom szerkezete eltérő – az egyiken spirál-, a másikon csík-, a harmadikon pedig pötty-domborminta található. A finommotoros készségek mellet a gyerkőcök a kognitív képességeket és az összpontosítást is gyakorolják, miközben fantáziájuk és képzeletük is érvényesül.

Motorika fotel Smoby

Interaktív játék rókával Foxy Smart Smoby

A finommotoros készségek fejlesztésében az interaktív játékok is szerephez jutnak, mint például ez a Smoby gyártó Foxy Smart interaktív játéka, melynek segítségével a gyerekek elsajátítják az egyszerű programozás alapjait. A játék lényege az iránymutató kártyák segítségével célba vezetni a rókát. A játéktáblára úgy kell elhelyezni az egyes kártyákat, hogy a Foxy róka célba érjen. Az angol, francia és német nyelvű játék nemcsak a finommotorika, de a térbeli képzelőerő valamint logikus gondolkodás fejlesztéséről is gondoskodik, miközben megtanítja az apróságokat a róka által adott utasítások követésére. Az okosjáték 3 éves kortól ajánlott és nem csak azon csöppségek számara, akik kezdők az ilyen fajta tevékenységben, de a kihívások kedvelőinek is.

Motorika Foxy roka Smoby

Egyensúlyozó tölcsér párnával Cosy BIG

A BIG egyensúlyozó tölcsért látván csak kevesen gondolnák, hogy segíthet a motorika fejlesztésében. Pedig így van. A tölcsér természetes módon lehetővé teszi a motoros készségek és az egyensúly megfelelő gyakorlását, a gyerekek hintázhatnak, pöröghetnek, csúszkálhatnak vagy ülhetnek rajta, ha éppen úgy tartja kedvük. Az egyensúlyozó tölcsért úgy tervezték, hogy tökéletesen megfeleljen a gyerekek fizikai és pszichológiai igényeinek. Támogatja a helyes testtartást, erősíti az izmokat, fejleszti a mozgékonyságot és pontosságot, és mindezt teszi játékos módon.

Motorika egyensúlyozó tölcsér BIG

Csészerakosgató torony cukornádból Magic Tower Smoby

A csészerakosgató torony a hagyományos készségfejlesztő játékok közé tartozik. Ez a konkrét Smoby torony 90%-ban szerves anyagból, tehát gyorsan növekvő cukornádból készült. Vásárlásával a környezetvédelemhez is hozzájárul. A toronnyal játszva a gyerekek gyakorolják és fejlesztik finommotoros készségeiket ahogy megpróbálják a különböző méretű színes csészékből felépíteni a tornyot. A játék alapelve egyszerű, de az eljárást a gyerekeknek először el kell sajátítaniuk. A torony összeszerelése után újra lebontható és a csészék egymásba helyezhetők méretük szerint.

Motorika torony Smoby

Fa puzzle Generic Puzzle DP Eichhorn

A német Eichhorn gyártó műhelyéből származó Generic Puzzle DP fa puzzle játékos módon hozzájárul a motorika fejlesztéséhez. A fa kirakó próbára teszi a gyerekek ügyességét, logikai gondolkodását és térlátását, miközben az egyes alakzatokat próbálgatják a faalap helyes nyílásaiba illeszteni. A könnyebb kezelhetőség érdekében a fából készült formákra fogantyúk vannak rögzítve. A finom-motorika fejlesztése mellett ez a játék a türelemre és összpontosításra is tanít.

Motorika képkirakó Eichhorn

Fa kalapálós játék Woodpecker Game Tender Leaf Toys

A Tender Leaf Toys brit márka műhelyéből származó Woodpecker játék egy egyedi, dizájnos játék, amely szórakoztató módon fejleszti a gyerekek finommotoros készségeit. A kicsik feladata belekalapálni a csonkon lévő megfelelő lyukakba a fagolyókat. Ennek a játéknak köszönhetően a gyerekek megtanulják a kalapács helyes fogását és a labdák kalapácsolásával felfedezik saját erejüket is. A minimalista, mégis imádni való dizájnt vidám arcú golyók és harkály-motívumú kalapács tetézik.

Motorika kalapálós játék Tender

Fa húzható csiga Color Pull-along Stacking Animal Einchorn

A Color Pull-along didaktikus csiga jelentős hatással van a finom-motorika, térlátás és logikus gondolkodás fejlesztésére. A kerekeken guruló csigát a gyerekek ide-oda húzhatják. A csigaház leemelhető és formaválogató játékként használható. A különböző formájú fakockákat a gyerekek ismételten próbálgatják a megfelelő nyíláson keresztül a csigába illeszteni. A csigában a színes kockák kellemes hangot adnak ki, ahogy a gyerkőc a zsinórnál fogva húzza.

Motorika csiga Eichhorn

Fa didaktikus kocka Color Little Game Center Eichhorn

A német Eichhorn gyártó fa didaktikus kockája labirintussal rengeteg szórakozást ígér. Ez a színpompás kocka minden oldalról érdekes tevékenységet nyújt, mégpedig formaválogatást, golyófuttató labirintust, órát és fogaskerekeket. Minél többet játszik a csöppség a kockával, annál inkább fejleszti a készségeit, összpontosító képességét, logikai gondolkodását és megtanulja felismerni a formákat és színeket.

Motorika didaktikus kocka Eichhorn

Fa golyófuttató autópálya Runway Eichhorn

A fából készült Runway golyópálya nem mindennapos, hiszen a golyók mellett, kisautók és virágok is lecsúsztathatók rajta. Az autópálya alakja hegyi szerpentinokra emlékeztet, melybe a gyerekek beleillesztik a játékokat és figyelemmel kísérik mozgásukat. A gondosan megmunkált fafelület és részletgazdag kidolgozás garantálja a biztonságos játékot. Melyik autó lesz első a célban? Melyik a gyorsabb, a virág vagy a golyó? Az eredeti autópálya gyerekeknek 12 hónapos kortól ajánlott.

Motorika autópálya Eichhorn