Forró italok a hideg napokra

  Kategóriák:
3 perc
10. dec'19

Hull a pelyhes fehér hó, a kandallóból árad a meleg és mi élvezzük a családdal töltött közös pillanatokat. Mi tehetné kellemesebbé ezeket a meghitt pillanatokat? Egy pohár forró ital.

A forró csokoládé, puncs vagy forralt bor a karácsonyi időszakkal kapcsolódik össze. A hagyományos forró italok mellett próbáljon ki valami újat, modernebbet. Ízlelje meg az alábbi italokat és tegye változatosabbá a forró italok kínálatát.

Vajsör

Vajsör

Harry Potter rajongói bizonyára tudják miről van szó. Nem valódi sörről beszélünk, hanem egy forró tejes-karamellás ízű itallról tetején habbal. Ideális különlegesség a decemberi napokra.

Hozzávalók

  • ½ liter tej
  • ¼ kocka teavaj
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • ½ teáskanál fahéj
  • barna rum vagy tojás likőr

Elkészítés

Egy kis edényben felolvasztjuk a vajat, megpírítjuk rajta a cukrot, majd óvatosan ráöntjük a tejet és hozzáadjuk a fahéjat és a vanília kivonatot. Alaposan megkeverjük, hagyjuk felforrni, majd levesszük a tűzről és tejhabbal vagy tejszínhabbal tálaljuk. Felnőttek számára barna rummal vagy tojáslikőrrel ízesíthetjük.

Forró almaital

Forró almaital

Nyáron hűsít, télen felmelegít. A forró almaitalt gyorsan és egyszerűen otthonában is elkészítheti. Íze az almalé és almakompót ízéhez hasonlít.

Hozzávalók

  • 2 alma
  • 1 egész fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • ½ zöldcitrom
  • víz
  • cukor ízlés szerint

Elkészítés

Az almát megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. Az alma szeleteket lábosba tesszük, hozzáöntjük a vizet, fahéjjal, gyömbérrel, zöldcitrom levével ízesítjük. Hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk és főzzük. Amikor a gyümölcs megfőtt, kivesszük a fahéjat és a többi hozzávalót a vízzel összemixeljük. Tejszínhabbal vagy anélkül találjuk.

Valódi forró csoki

Forró csokoládé

Az édes forró csokoládé a legkedveltebb forró italok közé tartozik. Mi egy pofon egyszerű receptet kínálunk. Tejszínhabbal tálalva mennyei.

Hozzávalók

  • 200 g csokoládé (tej-, ét-, fehér)
  • 250 ml főző tejszín

Elkészítés

Egy kis lábosban felmelegítjük a tejszínt, hozzáadjuk a kockákra tört csokoládét és keverjük, amíg a csokoládé felolvad. A forró csokoládét csészékbe öntjük és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Chai latte

Chai latte

Se tea, se kávé. Ez a chai latte. A fűszeres fekete tea és forró tej kombinációja egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Koffeinmentes változatban is készíthető és mézzel édesíthető.

Hozzávalók

  • 2 és fél teáskanál chai latte por
  • kevés víz
  • 2 dl tej

Elkészítés

A chai latte port leöntjük forró vízzel és alaposan elkeverjük. Hozzáöntjuk a meleg habos tejet, fahéjjal ízesítjük és tálaljuk.

Kurkuma latte

Aranytej

Kurkuma latte vagy aranytej az ízek és vitaminok kombinációja. A kurkuma gyulladáscsökkentő, fájdalomcsökkentő, immunerősítő, szív- és májvédő és koleszterincsökkentő.

Hozzávalók

  • ½ liter tej
  • 1 teáskanál frissen reszelt kurkuma (vagy örölt fűszer kurkuma azonos mennyiségben)
  • ½ teáskanál fahéj
  • csipetnyi őrölt gyömbér
  • csipetnyi bors
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés

A tejet max 70 fokra felmelegítjük, hozzáadjuk a többi hozzávalókat, 20-30 másodpercig keverjük és a tejhabot készítünk. Csészékbe öntjük, fahéjjal és kurkumával megszórjuk és kortyolgatjuk.

Élvezze a hosszú téli estéket a finom forró italok társaságában, melyeket kicsik és nagyok is imádni fognak.