Csecsemő a hálószobában: mikor helyezzük külön szobába?

6 perc
21. jan'19

Az újszülött apróságot a szülők általában maguk mellett szeretnék tudni, a hálószobájukban. Ez nem csak praktikus, de nyugtató is. Igaz, hogy ez befolyással lehet a felnőttek alvására, de szükség esetén azonnal a babánál vannak. Mikor helyezzük a babát külön szobába?

„Pihenj, amíg még lehet, ha megjön a baba, búcsút inthetsz az alvásnak“, terhesen bizonyára nem egyszer hallott ilyen és ehez hasonló tanácsokat. Természetesen van benne némi igazság, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet a babával és a baba mellett pihenni. A penszilvániai egyetem legújabb kutatásai szerint a csecsemő legfeljebb 6 hónapos koráig aludjon szüleivel, ezt követően külön szobában pihenjen.

Alvás külön szobában

Nem túl korai?

Nem túl korai pár hónaposan elkülöníteni a gyermeket? A penszilvániai egyetem kutatóorvosai szerint nem, mivel a külön alvó babák alvása minőségibb, hoszabb és hozzájárul a babák egészséges fejlődéséhez valamint pozitív hatással van az általános egészségi állapotukra. Kutatások kimutatták, hogy fél éves kor után a szülők hálószobájában alvó babák alvása majdnem 45 perccel rövidebb.

A gyerekkori alváshiány a későbbiekben elhízáshoz vagy dühkitörésekhez vezethet illetve alvászavarokat okozhat.

Egy bizonyos ok miatt viszont az elkülönítést nem kell siettetni, ez pedig nem más mint a hirtelen csecsemőhalál szindróma, amely leggyakrabban fél évnél fiatalabb csecsemőknél fordul elő. A bölcsőhalál hirtelen, általában éjfél és reggel hat óra között szokott bekövetkezni. A szindróma fél éves kor után ritkán, egy éves kor után pedig már aligha fordul elő. Ian Paul, a penszilvániai egyetem gyermekorvosa szerint a hat hónapos babát ideje áthelyezni a hálószobából a gyerekszobába. A költözködés késletetése megfosztja a szülőket és a csecsemőt is az egészséges alvástól.

Természetesen a penszilvániai orvosok véleménye nem az egyetlen követendő. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia orvosai az első életévét betöltő gyermekeket tekintik elegendően érettnek ahhoz, hogy már külön szobában aludjanak. A szakemberek arra hivatkoznak, hogy 6-12 hónapos korban kezdetét veszi a szeparációs szorongás időszaka, ezért ilyenkor az elkülönítés fájdalmasabb lehet. Doktor Paul nem ért egyet az akadémia állaspontjával, szerinte az idősebb gyerekek nehezebben fogadják el az anyától való elválást és gyakrabban sírnak, félnek, szoronganak, sőt agresszívvá válhatnak. A franciák nézete teljesen eltérő – Franciaországban a szülők a csecsemőt már a gyermekágyi időszak után külön szobába helyezik. A baba így sokkal korábban megszokja az elkülönítést és a szülőktől való elválás a későbbiek során nem vált ki nála akkora stresszt.

Saját szoba = édes álmok

A költöztetésnél tartsa szem előtt a baba egyéniségét és igényeit. Nem kell szigorúan követni az „útmutatókat“ és a hatodik hónap bekövetkeztével azonnal, egyik napról a másikra külön szobába helyezni a gyermeket, de fölöslegesen ne halogassa az elkülönítést, mert minél tovább húzza az időt, annál nehezebb lesz mindkét fél számára. Ne próbálja a halogatást különböző kifogásokkal indokolni például azzal, hogy a baba még túl kicsi, a szobája messze van, még szoptat és a babának az éjszaka során szüksége van Önre stb.

A mamának és a babának is szüksége van saját térre és egy kis magányra és ez az igény idővel növekszik. Ami biztosan állítható, hogy egy óvodás gyermeknek már külön szobában a helye. Az óvodás korú gyermek elkülönítése hozzájárul az önállóság fejlesztéséhez és ezáltal az óvodai körülményekhez való egyszerűbb alkalmazkodáshoz. Az iskolaérett gyerekeknél magától értetődő egy saját gyerekszoba, ahol a gyerkőc már az egész éjszakát átalussza.

Gyerekszoba és plüss állatok

Első éjszaka a gyerekszobában

Eljött a nagy nap? Összegyűjtöttünk néhány tapasztalt szülő tanácsát, melyek segítségével az első éjszaka (és a következők is) stresszmentesen zajlanak majd:

  • Gondoskodjon a gyerekszoba kellemes hangulatáról, minél több időt töltsenek a szobában együtt. A szobában szoptasson, cseréljen pelenkát, altasson és ha lehet napközben hagyja a babát a szobában aludni. Így sokkal gyorsabban megszokja a változást.
  • A gyerekszobába helyezzen el egy babamegfigyelőt, ún. elektronikus bébiőrt, melynek segítségével azonnal tudni fogja, hogy gyermeke felébredt és szüksége van Önre.
  • A gyerekszoba és a hálószoba ajtaját is hagyja nyitva – a gyerkőc így nem érzi magát elzárva és tudja, hogy a mama bármikor hallani fogja, ez biztonságérzettel tölti el őt.
  • Ne hagyja a szobát teljes sötétségben. Ez félelmet kelthet a gyermekben. Főleg a nagyobb gyerekek félnek a sötétben, ilyenkor egy enyhe fényt árasztó éjjeli lámpa remek segítséget nyújthat. Nyitott ajtónál a folyosóról beáradó fény is elegendő lehet.
  • Ígérje meg gyermekének, hogy pár perc múlva visszajön leellenőrizni őt és ígéretét tartsa be. Gyermeke így biztonságban érzi magát és elmarad a magánytól való félelem. Ezt az időtartamot fokozatosan növelje mindaddig, amíg egy idő után a gyermek már az „ellenőrzés“ idején aludni fog.
  • A nyugodt alváshoz a kedvenc plüssjáték is hozzájárulhat. Engedélyezze a plüsscimbora használatát mindaddig, amíg szükség van rá. Kisbabáknál a plüssit egy körforgóval helyettesítheti.
  • Tartson ki döntése mellett. A baba ide-oda költöztetése több kárt okozhat mint hasznot.

Vannak gyerekek, aki a saját szobában töltött első éjszakát átsírják és vannak akik átalusszák. Önök mikor helyezték át babajukat külön szobába és hogy teltek az első éjszakák?