Halottak napja vagy Halloween? Ünnepelje mindkettőt

  Kategóriák: Gyermeknevelés,
15. okt'18

Halottak napja vagy Halloween? Lehet hogy Ön is azon szülők táborához tartozik, akik elutasítják az amerikai ünnepeket és a hagyományos magyar szokásokat követik, de ha tovább olvas, megismerheti e két ünnep közös vonásait.

Tagadhatatlan, hogy a közösségi oldalak, amerikai sorozatok és filmek hatására nálunk is kezd elothonosodni Halloween ünnepe és a Halottak napja mintha feledésbe merülne. A következő sorokba foglalt információkból kiderül, hogy Halloween és Halottak napja nem is különböznek egymástól annyira.

A töklámpás eredete

Azt gondolja, hogy a töklámpás Amerikából ered? Téved. A töklámpás története Írországban íródik, ahol a legenda szerint egy részeges Jack nevű fickónak sikerült túljárni az ördög eszén, ezért az ördög megígérte neki, hogy sosem fog a poklokra kerülni. Halála után viszont Jack bűnös lelkét a menybe sem engedték be, így hát szelleme a két világ között bolyongott. Az ördög megkönyörült rajta és egy izzó széndarabot adott neki, amit Jack egy marharépából készített lámpásba helyezett. Ennél a fénynél keresi Jack lelke azóta is a megnyugvást. A töklámpásokat ezért Jack-O´-Lantern-nek azaz Lámpás Jacknek is nevezik.

Az írek eredetileg a már említett répából készítették a lámpásokat. Amerika gyarmatosítása után a répát a sütőtők váltotta fel egyszerűen csak azért, mert könnyebben faragható. A töklámpás eredete tehát Európaban van. Az, hogy Amerikában e hagyományból jó üzletet csináltak, az egy másik dolog.

Halloween kislány

Fények és színek Mexikóban

Mindenszentek, Halottak napja és a kelta eredetű Halloween sokkal több közös vonással rendelkeznek mint azt elsőre gondolnánk. Akeltákhoz és amerikaiakhoz hasonlóan hazánkban is gyertyát gyújtunk Mindenszentek vagy Halottak napján. Régen úgy tartották, hogy ezen az éjszakán a halottak kikelnek a sírból és hazalátogatnak, ezért nekik is megterítettek és a ház helyiségeiben égni hagyták a lámpákat. A síron égő gyertyák fénye pedig segített abban, hogy a lelkek visszataláljanak sírjaikba.

Mexikóban a Halottak napja sokkal színesebb és látványosabb mint hazánkban. A november 2-án tartott Día de los Muertos nem csak a halottak, de az ujjászületés ünnepléséről is szól. Mexikó városai és községei e napon színes köntöst öltenek, az emberek kosztümökben és tarka maszkokban sétálnak az utcán. A temetőkben feldíszítik a sírokat, különböző ételeket, italokat visznek ki és gyertyákat gyújtanak. A témát csodálatosan feldolgozták a Coco vagy az Élet könyve című mesefilmekben is.

Halottak napja gyertyák

A maszkok eredete

De vajon honnan származnak a Halloweeni maszkok és jelmezek? Ha utána járunk eredetüknek, ismét Európában kötünk ki. Viselésük a kelta Samhain ünnephez kötődik, amikor az emberek a holtak tiszteletére régi ruhákba öltöztek és arcukra maszkot hordtak. A kelták hittek abban, hogy a szellemek éhesek, ezért a sírokhoz ételt vittek. Több mint valószínű, hogy ezen a hagyományon alapszik a modern amerikai szokás is, amikor a gyerekek házról-házra járnak és édességet kéregetnek. A finomságok persze nem a temetőben, hanem a gyerekek pocakjában kötnek ki.

Az ételt a hazai Halottak napjával is összekapcsolhatjuk, hiszen a gazdasszonyok ilyenkor édes töltelékkel töltött kalácsot sütöttek, melyet a temetőbe menet a koldusok között is szétosztottak. Az ételhez kapcsolódó másik szokás szerint a tűzbe dobott ételmaradék hozzájárul a halott lelkének megváltásához. E napon a lámpásokba olaj helyett vajat tettek, ezzel a vajjal a halottak bekenhették fájó sebeiket. A reggeli harangszó viszont azt jelezte, hogy a lelkeknek ideje vissza térniük saját országukba.

Október utolsó éjszakája az angolszász országokban a Mindenszentek éjszakája azaz All Hallows´ Evening nevet viseli és nem csak a téli időszak kezdetének az ünnepe. A kelta hagyomány szerint ilyenkor nyílik meg a kapu az élők és holtak világa között. Van aki jelmezben, van aki gyertyafénynél ünnepeli október utolsó és november első napjait. Teljesen mindegy, melyik módot választja, a lényeg, hogy megemlékezzen elhunyt szeretteiről.