Mi történik Önnel a 3. trimeszter alatt?

  Kategóriák: Terhesség,
05. márc'17

Közeledik a nagy finálé. A harmadik trimeszter a 28. héttel kezdődik, hogy végül, ideális esetben a 40. hétben, a szüléssel fejeződjön be. A kis pocaklakó napról napra tökéletesebb és lassan készülődik arra, hogy megmutassa magát a világnak. Tudjon meg többet arról, milyen változásokon esik át a 3. trimeszterben a mama és baba.  

A természet tökéletes. Míg az első két trimeszter alatt a kismamát általában pánik és stressz tölti el a szüléssel kapcsolatban, a terhesség vége felé már örömmel néz elébe. Nem azért mert annyira odavan a fájdalomért, sokkal inkább azért, mert már alig várja, hogy megölelhesse a legdrágább kincsét. Ráadásul a harmadik trimeszter kellemetlen érzésekkel is jár. A pocak hatalmas méreteket ölt, mindenapossá vállnak a hátfájások és bekötni a cipőfűzőket vagy esetleg netán szőrteleníteni a lábakat ilyenkor a teljesületlen vágyak kategóriájába sorolandó.

Harmadik trimeszter terhesség

A harmadik trimeszterhez más nehézségek is fűződnek, gyakori a székrekedés, aranyér vagy a gyomorégés. A baba napról napra nagyobb és nyomást gyakorol a kismama húgyhólyagjára, ezért éjjel is megszaporodnak a mellékhelység látogatásai. Sajnos vannak kényelmetlenségek, amelyektől nem lehet teljesen megszabadulni, de tanácsaink megfogadásával enyhíthetőek. Íme néhány tipp, amely könnyíthet az utolsó terhességi időszakon:  

  • kisebb adagokat fogyasszon gyakrabban, az étel legyen tápláló és magas rosttartalmú, ezért részesítse előnyben a zöldséget, gyümölcsöt,
  • ülő és álló helyzetben a hátát tartsa egyenesen
  • viseljen kényelmes, alacsony sarkú cipőket
  • pihenjen az oldalán fekve vánkussal a lábai között, így a pihenés sokkal kényelmesebb
  • hordjon minőségi melltartót, a nagyobb mellek megterhelik a hátgerincet

A terhesség vége felé a kismamáknál gyakrabban jelennek meg a jóslófájások, szakmai nevükön Braxton-hicks kontrakciók. A valódi vájúdással szemben a jóslófájások nem járnak fájdalommal illetve az őket kísérő fájdalom enyhe, intenzitása és gyakorisága nem nő. Ne essünk ezért pánikba, a jóslófájások természetes jelenség. Ám ha az összehúzódások egyre gyakoribbak és fájdalmasabbak, irány a szülészet.

A hüvelyi váladék az idő előrehaladtával egyre sűrűbb és átlátszó, néha vér jelenhet meg benne. Ilyenkor ajánlott felkeresni az orvost. Teljesen természetes jelenség a sárgás színű előtej, más néven kolosztrum megjelenése.

A terhesség utolsó harmadában nagyobb gyakorisággal látogatjuk a terhességi tanácsadást. Az orvos ilyenkor több vizsgálatot végez a mama és a baba egészsége érdekében. Ellenőrzi a méh méretét, állapotát, növekedését, a baba méhen belüli helyzetét és fejlődését, kivizsgálja a vércukorszintet és a vérnyomást.  

Kórházi csomag

7. hónap

A 7. hónapban a pocaklakó már kész kis emberré cseperedett. Szemei nyitva vannak, érzi az ízeket és minden érdekli őt. Érzékeny a fényekre és a hangokra. Tudományos kutatások szerint már felismeri édesanyja hangját és képes megkülönböztetni az anyanyelvét más idegen nyelvektől. Beszélgessen sokat a kisbabával és simogassa a hasát. A baba ezt imádni fogja.

A baba bőre alatt még nagyon vékony a zsírréteg, a teljes testsúly 1%-át teszi ki. Ez az elkövetkezendő hetekben változni fog. Fejlődik a hátgerinc és a csontozat, a szervekből elsősorban a tüdő. A 7. hónap végéhez a magzat súlya eléri az 1500 g és a hossza 39 cm.

8. hónap

Általában ilyenkor jelennek meg a jóslófájások. A baba tüdeje intenzíven készülődik az első nagy lélegzetvételre, idegrendszere a számos új idegsejteknek köszönhetően tovább tökéletesedik. A baba aktívan viselkedik, magzatvizet kortyolgat és néha csuklik. Naponta akár fél liter vizeletet is kiürít a magzatvízbe. Nem kell aggódni, a mama és a baba teste a legapróbb részletekig tökéletes, így a magzatvíz rendszeresen öntisztítsa magát.

Terhesség kilencedik hónapja

9. hónap

Közeledik a terhesség vége. A kórházi csomag készen áll és Ön már alig várja, hogy megpillanthassa a drága kis angyalkáját. A baba is már várja a világrajövetelt. A 9. hónapban nem gyarapodik annyira a súlya, a méhben a szülői csatorna felé, fejjel lefelé fordult. A bőre lassan kisimul. Az egyetlen szerv, ami még ebben az időszakban is tökéletesedik, a tüdő. A köldökzsinór hossza eléri az 50 cm, a kisbaba súlya körülbelül 3 kg. A szülés általában a 40. héten indul be, de nincs ok aggodalomra ha esetleg egy kissé hamarabb vagy később jön a pici a világra. A lényeg, hogy az anya és a baba is egészségesek legyenek.