Hozzátáplálás kezdete: mikor és mivel

22. okt'18

Gyermekénél elérkezett a hozzátáplálás ideje? Olvassa el tanácsainkat és tudjon meg többet arról, mikor és mit vezessen be gyermeke étrendjébe és mit tegyen, ha a baba makacsul elutasítja az új ízeket.

A felnőttekhez hasonlóan a gyerekeknek sem ízlik minden és ezt egyértelműen jelzik is az új ételek bevezetésénél. Hogyan kezdje a hozzátáplálást? Mikortól kínálható a zöldségpép és mi a megoldás, ha a baba egyáltalán nem hajlandó megkóstolni a szilárd ételt? A következő sorokból megtudhatja.

Első életév, három szakasz

Még mielőtt elkezdené a hozzátáplálást, jó ha tisztában van azzal, hogy a gyermek első életéve a táplálkozás szempontjából három szakaszra osztható, melyek mindegyike kb. 4-6 hónapig tart illetve fedheti egymást. Az első, kizárólag tejes szakaszban a baba csak anyatejjel illetve helyettesítő tápszerrel táplálkozik. A szoptatott gyerekeknél ez az időszak fél évig tart. A szoptatott babát ebben az időszakban nem kell hozzátáplálni, mivel az anyatej teljes mértékben fedezi tápanyagszükségleteit. A tápszerrel táplált gyerekeknél a tejes időszak 4-5 hónapig tart.

A második, átmeneti időszakban elkezdheti a hozzátáplálást. A szoptatott babáknál 6 hónapos kortól ajánlott bevezetni a szilárd ételeket, miközben a baba a következő egy-két évben még nyugodtan szoptatható és ha a bébiétel után anyatejet kér, ne utasítsa el. A tápszeres babáknál a hozzátáplálást már 4-5 hónapos korban elkezdheti és az ezt követő hónapban további szilárd étellel bővítheti a baba étrendjét. A harmadik szakasz a gyermek első életévének utolsó három-négy hónapjának felel meg, amikor az étrendbe fokozatosan bevezetheti a felnőttek által fogyasztott ételeket, természetesen csecsemőknek igazítva.

Ha a feljebb említett felosztás ellenére sem biztos abban, mikor kezdje a hozzátáplálást, figyelje gyermekét, jelezni fogja mikor érett az új ételek kipróbálására. Fontos, hogy a baba már képes legyen önállóan ülni, kiskanállal enni, fejlett legyen a nyelv és a szájüreg izomzata és a szilárd táplálékot is le tudja nyelni. Ha gyermeke naponta több mint egy liter anyatejet vagy tápszert fogyaszt, legfőbb ideje, hogy megismerkedjen az új ízekkel.

Hozzatáplálás bébiételek

Előbb a zöldség, majd a hús

A hozzátáplálást zöldséggel kezdje, amit majd néhány nap elteltével hússal egészíthet ki. Egy fajta zöldséget használjon, lehet az sárgarépa, fehérrépa, karalábé, brokkoli, tök vagy cukkini. Az elsőbbséget leggyakrabban a természetesen édes sárgarépa élvezi. A szoptatott baba az anyatej édes ízéhez van szokva így a sárgarépét is könyebben elfogadja. A zöldséget vízben főzze meg és az első három-négy napban egy-két teáskanállal kínálja gyermekét. Ez az idő elég ahhoz, hogy megmutatkozzon az esetleges élelmiszer allergia, amely hasmenésben, székletrekedésben, bőrkiütésben vagy hasfájásban nyilvánulhat meg.

Ha minden rendben van, néhány nap múlva új fajta zöldséggel próbálkozhat és egy hét elteltével bevezetheti a fehér húsokat, azaz a csirke- vagy pulykahúst. A házi bébiételek sűrítésére rántás helyett burgonyát vagy egyéb sűrítőszert használjon. Kerülje a sót, de a többszörössen telítetlen zsírsavak pótlása érdekében tegyen egy-két teáskanál növényi olajat az ételbe. Az adagokat fokozatosan növelje amíg eléri a 150-200 grammos mennyiséget. Ez a mennyiség már helyettesíthet egy szoptatást illetve egy adag tápszert.

A zöldséges-húsos étel után színpadra léphetnek a gyümölcsös illetve a gyümölcsös-zöldséges pépesített bébiételek. Kezdje az almával, három-négy nap múlva az almát keverje össze a babánnal és végül a répával. Az adagolás a zöldséges bébiételekhez hasonló, tehát egy-két teáskanállal kezdjük hogy végül 150-200 grammos adaggal helyettesítsünk egy szoptatást. A gyümölcsös pépeket ne édesítse, így a baba megszokja a valódi gyümölcs ízét.

Hozzátáplálás Beaba

Hozzátáplálás kezdete és immunológiai ablak

Miért fontos, hogy bizonyos időben és bizonyos élelmiszerekkel kezdjük a hozzátáplálást? A válasz az ún. immunológiai ablak vagy más néven orális tolerancia. A születés utáni 17-24. hét között azaz a 4-6 hónapos babáknál az immunológiai ablaknak köszönhetően az újjonnan bevezetett élelmiszerek nem váltanak ki allergiás reakciót. Ha tehát ilyenkor kóstoltatja gyermekével az új, potenciális allergéneket, csökkentheti a későbbi allergiás reakciók kialakulásának a kockázatát. Ezzel szemben az immunológiai ablak megkerülésévek, azaz az új élelmiszerek túl korai illetve túl késői bevezetésevel, növeljük az intolerancia keletkezésének a veszélyét.

Az új ételek bevezetése nem jelenti automatikusan a csecsemő elválasztását. A hozzátáplált baba továbbra is szoptatható. A hozzátáplálást minden esetben kezdje el a baba fél évés kora után még akkor is, ha 2-3 évig szándékozik szoptatni. A hozzátáplált baba szoptatásának előnye, hogy nincs szükség egyéb, helyettesítő tápszerre. Az immunológiai ablak időszakában helyi zöldségek, gyümölcsok, sőt glutént tartalmazó elelmiszerek bevezetése javallott például pékáru vagy tojás nélküli levestészta formájában. Kerülje az egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket valamint a tejet is.

Hozzátáplálás glutén

Amikor az új étel nem izlik...

... viselje türelemmel. Az új ételek bevezetése nem mindig egyszerű és néha a bébiétel a pocak helyett a földön landol. Ne adja fel és ismételten kínalja csöppségét. Ne javítsa sóval, cukorral, fűszerekkel az étel ízét csak azért, hogy gyermeke megegye. Ha egy bizonyos zöldséget vagy gyümölcsöt többször is elutasít, váltson. A probléma néha nem az élelmiszerben, de a babakanálban rejlik. A hideg, fémkanál helyett használjon szilikon babakanalat, amely nem csak a hozzátáplálásnál segít, de hozzájárul a fogak és álkapocs helyes fejlődéséhez és puha anyagának köszönhetően nem fenyegeti gyermekét sérülés.

Úgy tűnik, hogy a hozzátáplálás nem csak az étel turmixolásáról szól. Egy egész tudomány áll mögötte. Minden a helyes időzítésben és a megfelelő élelmiszerek kiválasztásában rejlik. Az alapszabályok betartása mellet se feledkezzen meg arról, hogy minden baba más és más és ez az ételek bevezetésére is vonatkozik.