Támadnak az őszi betegségek! Hogyan védekezzünk?

  Kategóriák: Gyermekeink egészsége,
08. okt'18

Az ősz nem csak a gyönyörű színek, de a betegségek időszaka is. A hirtelen időjárás változások, a tanév kezdete és a hőmérséklet kilengések megviselik a szervezet immunrendszerét. Hogyan erősítheti gyermeke imunitását és mit tehet, ha már megbetegedett?

A gyerekek kis csoportja köhögés és nátha nélkül átvészeli a szeszélyes őszi időjárást, de többségük sajnos áldozata lesz a megfázásnak. Annak ellenére, hogy az ősz a legszebb időszakok közé tartozik, nem egy gyermek és szülő életét megkeseríthetik az őszre jellemző meghűléses betegségek. Hogyan védekezhet ellenük?

Miért éppen ősszel?

A meghűléses betegséges számának növekedése egyrészt az időjárás változásokkal függ össze, de nem olyan értelemben, ahogy azt gondolnánk. Nem azért betegszünk meg, mert odakint hideg van, az ok inkább ott keresendő, hogy az emberek sokkal több időt töltenek zárt terekben, ahol ideális körülmények vannak a kórokozok szaporodásához. Míg nyáron a gyerekek a szabadban játszanak, az ősz beköszöntével egyik napról a másikra az iskola falai között találják magukat, ahol az osztálytársok és tanárok is számos kórokozó hordozói lehetnek. A közvetlen kapcsolat pedig hozzájárul a megfázást és az influenzát okozó vírusok és baktériumok terjedéséhez.

Influenza diagnosztizálása

Felismeri az influenzát és a megfázást?

Nem mindenki ismeri fel a megfázás és az influenza közötti különbséget és ezért az influenzát is csak komolyabb megfázásnak tekintit. E két betegség között viszont vannak némi eltérések, melyek alapján felálítható a diagnózis valamint a terápia. Íme a legmarkánsabb különbségek:

  • Az influenza vírusos megbetegedés, a torokgyulladás, amit általában megfázásnak tekintünk, nagy részben bakteriális.
  • Míg az influenza hirtelen tör ránk, a megfázás tünetei lassan lépnek fel.
  • Az influenza tipikus tünete a magas láz, ami a megfázásra nem jellemző.
  • A megfázást elsősorban torokfájás, nátha és tüsszögés kíséri ami nem ritkán gennyes mandulagyulladáshoz is vezethet. Az influenzát inkább a fejfájás, végtagfájások, gyengeség jellemzi.
  • A megfázásnál az étvágytalanság csak néhány napig tart, az influenza esetében tovább is eltarthat.
  • A két betegség kezelése is eltérő. Az influenza vírusos fertőzés, ezért kezelése több időt igényel és nem antibiotikumokkal történik.

Megfázás nátha

Megelőzés és immunrendszer erősítés

Hogyan erősítse gyermeke imunitását, ha számos rizikófaktor veszi őt körül? Mindennek az alapja az égészséges táplálkozás – édességek, tartósítószerek és tápérték nélküli élelmiszerek kiküszöbölésével. Az imunitás növelését már a szoptatással kezdjük és folytatjuk a hozzátáplálással. Figyeljen arra, hogy gyermeke étrendjét gyümölcsök, zöldségek, minőségi tejtermékek és húsok alkossák. Az élelmiszereket, ha lehet, helyi termelőktől szerezze be.

A következő szem a láncban a megfelelő higiénia. Ez nem azt jelenti, hogy steril környezetet kell kialakítanunk. Tanítsuk meg gyermekünket a rendszeres kézmosásra elsősorban iskolából hazajövet illetve mellékhelység használata után. Egy kis piszok a köröm alatt viszont nem a világ vége. Túl steril környezetben a szervezet ugyanis nem képes természetes módon ellenanyagokat termelni.

A higiéniai szokások mellet a rendszeres testmozgás is fontos szerepet játszik. Töltsék a hétvégét a szabadban. Egy közös családi séta, bringázás vagy rollerezzés mindenkinek jót tesz. A megfelelő testedzés hozzájárul a minőségi alváshoz is, amikor a test regenerálódik és az immunrendszert erősítő melatonint termel.

Végül, de nem utolsó sorban megemlítjük a stresszt, amely gyengíti a szervezet védekezőképességét. Nem csak a felnőttek, de a gyermekek is naponta ki vannak téve a hatásának. A számos iskolai és iskolán kívüli tevékenység nagy nyomást gyakorol rájuk és megfosztja őket szabadidejüktől. Ezért, ha lehet, ne terhelje gyermekét túl sok foglalkozással.

Influenza kezelése

Probiotikum vs. antibiotikum

Néha megtörténik, hogy minden erőfeszítés ellenére gyermekünk megbetegszik. Ha azon szülők közé tartozik, akik azonnal antibiotikumos kezelést igényelnek, próbálja felülvizsgálni állaspontját. Ha gyermekénél influenzát diagnosztizáltak és az orvos nem rendelte el az antibiotikum szedését, annak nyomós oka van.

Ahogy az már említve volt, az influenzát vírus okozza, ezért az antibiotikumok szedése csak bakteriális felülfertőzés esetén ajánlott. Az orvos általában pihenést, folyadékpótlást, vitaminokat és probiotikumokat rendel el, amelyek jótékony hatással vannak a bélflórára és pozitívan befolyásolják az immunrendszert. Természetes probiotikum forrásnak számítanak a savanyított tejtermékek és savanyított zöldségek.

A probiotikumok szedése elsősorban antibiotikumos kezelés mellett és után ajánlott. Ne feledje, hogy az antibiotikum mértéktelen használata több kárt okozhat mint hasznot, mivel rezisztens kórokozók kialakulásához vezethet és amikor gyermekének valóban szüksége lenne rájuk, hatástalanná válhatnak.

Ha szeretné, hogy csöppsége teljes egészségben élvezze az átmeneti őszi időszakot, gondoskodjon arról, hogy rendszeresen mozogjon, elegendő időt töltsön a friss levegőn és étrenjében elsősorban az egészséges ételek domináljanak. Ha gyermeke mégis megbetegszik, feküdje ki a betegséget és csak teljesen egészségesen menjen ismét közösségbe. Így megelőzheti a jövőbeni komolyabb szövődmények kialakulását.