Kertészkedjünk: Játéktippek kis kertészek számára

  Kategóriák: Gyermeknevelés, Játék tippek,
7 perc
23. jún'24

A kertben töltött idővel semmi sem vetekedhet. A friss levegő, a kellemesen meleg napsugarak és a kerti játékok tökéletes hármast alkotnak, amely minden gyermek számára élménydús szórakozást biztosít. És teljesen mindegy, hogy kicsi a kert vagy nagy. A megfelelő kerti játékok segítségével gyerkőcei a kert legkisebb zugából is csodálatos kerti birodalmat alakíthatnak.

A kertben való játék mozgás- és fejlődési forma, nem csak földben turkálás és céltalan játék a kerti szerszámokkal. Mint minden játék, a kertészkedés is számos előnnyel jár, amelyektől nem szabad megfosztani a gyerekeket.

Kertészkedés előnyei

A képernyők és közösségi hálózatok által uralt korban rendkívül fontos ösztönözni a gyerekeket a szabadtéri játékokra. A kerti játékokkal végzett kertészkedés hozzájárul a gyerekek szellemi, testi és érzelmi fejlődéséhez. Tudjon meg többet arról, miért fontos a kertészkedés a legkisebbek számára, hogyan befolyásolhatja a gyerekek általános közérzetét, és néhány játéktippet is tartogatunk a cikk végére.

  • Testi épség: A kertészkedés javítja a fizikai erőnlétet. A kapálás, ültetés, gyomlálás, öntözés különböző izomcsoportokat mozgat meg, kitartást és erőfeszítést igényel. Emellett fejleszti a finom motorikát is. A gyerekek a kerti munka során apró magvakat fognak az ujjaik közé, és apró eszközöket használnak, ami szintén javítja a szem-kéz koordinációt.
  • Szabadtéri játék: A kertészkedés a friss levegőre juttatja a gyerekeket, ahol a napfény hatására D-vitamint termel a szervezetük, ami létfontosságú a csontok egészségéhez és az általános immunitáshoz (de ne feledkezzünk meg a napvédelemről sem), ráadásul játék közben felfedezheti a természet titkait. Ezen kívül a szabadtéri játék hozzájárul a stressz és szorongás csökkentéséhez, és javítja a hangulatot.
  • Kapcsolat a természettel: A kertészeti játékok során a gyerekek személyes szinten is kapcsolatba léphetnek a természettel. Új ismereteket szereznek a növényekről, figyelik növekedésüket, megismerik a talaj és a víz fontosságát, megfigyelik a talajban lévő tápanyagok hatását a növények fejlődésére. Ezek az új ismeretek felébresztik a gyerekekben a környezet iránti felelősségérzetet és környezettudatos viselkedés iránti vágyat.
  • Kreativitás és képzelőerő: A kerti játékok lehetőséget adnak a kreativitás és képzelőerő kibontakozására. Adjon szabad kezet a gyerekeknek a kert egy kis zugának vagy egy emelt ágyás saját megtervezésére, ahol ők választják ki a virágokat, növényeket. A gyerekek büszkék lesznek a kertjükre, Ön pedig büszke lesz rájuk.
  • Életkészségek: A kertészkedéssel a gyerekek értékes készségekre tesznek szert. Türelmesek lesznek, hiszen minden mag kifejlődése időbe telik. Megtanulnak felelősséget vállalni, hiszen rendszeres gondozás nélkül a növények nem nőnek, és megtanulják megoldani a problémákat, hiszen a kerti munkákat nem ritkán kártevők, szárazság vagy tartós esőzés bonyolítja.
  • Érzékszervek stimulálása: A kerti munkához minden érzékszerv bevonása szükséges. A színek, illatok érzékelése, a méhzümmögés és madárcsicsergés hallgatása, a különböző felületek érintése és a kóstolgatás mind a kerti munka része. Ez a multiszenzoros élmény jelentősen elősegíti a gyermekek kognitív fejlődését.
  • Családi kötelék erősítése: A családdal töltött idő talán a legnagyobb előny. A gyerekek megtanulnak csapatban dolgozni, javul a kommunikáció készségük és életre szóló élményeket szereznek.

Kerti játék Smoby házikó

A legjobb kerti játékok

A valódi kerti szerszámokkal ellentétben a kis kertészeknek szánt játékok biztonságosabbak és jobban illeszkednek a gyerekek kezébe. Segítségükkel a gyerekek elsajátítják a kerti szerszámok kezelését és felfedezik a kertészkedés varázsát. Lepje hát meg gyermekeit néhány új kerti játékkal, amelyek hozzájárulnak sokoldalú fejlődésükhez és élménydús szórakozáshoz.

Házikó kis kertészeknek Garden House Smoby

A Smoby gyártó Garden House kerti házikója magas színvonalú, teljes értékű élményt nyújt a gyerekeknek. Mindent tartalmaz, amire egy kis kertésznek szüksége van, ráadásul a szülőket is elbűvöli. A dizájnos kerti házikó 21 darab tartozékot tartalmaz, ezek segítségével a gyerekek zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényt és virágot termeszthetnek. A nélkülözhetetlen virágcserepeken kívül a házikó egy pultot is kínál a növényekkel való munkához, természetesen nem hiányoznak a kerti szerszámok, a növény jelölő táblák, a pontot az I-re pedig az öntözőkannával kiegészített ereszcsatorna teszi.

Asztalka kis kertészeknek The Flower Box Garden & Seasons Écoiffier

Nem minden kertben van elég hely a kerti házikók felállítására. A kisebb kertek vagy erkélyek számára alkalmas az Écoiffier Garden & Seasons kollekciót képviselő The Flower Box kertész asztal. Az asztalka elegendő ingert és játék teret biztosít a gyerkőcök számára. A zöld asztalkát szerszámok, virágcserepek és termés jelölő táblák egészítik ki.

Kerti játék Ecoiffier asztal

Talicska fűnyíróval Garden Super Pack 3in1 Écoiffier

A kertészkedés nem csak a növénytermesztésről szól, hanem az egész kert gondozásáról is. Ez magába foglalja a kaszálást, ásást, gereblyézést, metszést, betakarítást. A kis kertészeknek szánt Écoiffier készlet fűnyírót, talicskát és alapvető kerti eszközöket tartalmaz. A játékok segítségével a gyerekek megtanulják a kerti munkák alapjait, és mindezt maximális biztonságban.

Gyerek asztal három székkel Kid Table Smoby

A kerti munka nagyon megterhelő lehet, ezért a gyerekeknek szüksége lesz egy pihenőhelyre. A Smoby Kid Table asztal székekkel tökéletes menedéket nyújt és lehetőséget ad új erőre kapni. Az asztalnál frissítő italt fogyaszthatnak el, feltölthetik energia készletüket, a kerti munkák végeztével pedig az asztalnál rajzolhatnak, társasjátékozhatnak vagy leültethetik a grillezésre érkező vendégeket.

Kerti grill játékkonyhával Garden Kitchen Evolutive Smoby

Ha már grillezés, akkor egy pompás grill. A grill a kert szerves része, hiszen mindenki megérdemli a jutalmát a fárasztó munka után, akár kicsi, akár nagy kertész. A Smoby gyártó Garden Kitchen Evolutive kerti grill segítségével a kis kertészekből egyből ügyes házigazdák kerekednek, akik finomabbnál finomabb ételeket készítenek. A Smoby kerti grill valósághű külcsíne élménydús játékot ígér. A játékot a hozzá tartozó kiegészítők valamint a valódi folyóvíz teszik színesebbé, melyek hozzájárulnak a frissen szedett zöldségek grillezéshez való előkészítéséhez.

Kerti játék Smoby grill

Víz spriccelő kagyló Splash Shower Big

A munka, pihenés, finom étel után itt a móka ideje! A Splash Shower vízi játék a német BIG márkától egy tökéletes nap tökéletes befejezése. A spriccelő kék kagyló hűsítő frissítést kínál, és bónuszként a vízi játék közvetlen közelében öntözi a gyepet is. A játék kerti tömlőre köthető és érintésérzékelővel van felszerelve, amikor a gyermek rááll, automatikusan elkezd vizet permetezni és kellemes felfrissülést kínál a forró nyári napokon. A víz csak akkor spriccel, amikor a gyermek a kagylón áll, ezáltal vizet takarít meg.