Készüljön fel az apaságra: Gyakorlati tanácsok és tippek leendő apák számára

  Kategóriák: Gyermeknevelés,
7 perc
11. márc'24

A webhálón rengeteg tipp található a terhességre, szülésre, anyaságra való felkészüléshez. De mi van az apákkal? Az apa is szülő, és a baba érkezése neki is gyökeresen megváltoztatja az életét. Hogyan készüljön fel az apaságra és milyen változásokra számíthat?

A szülői szerepre való felkészülés nem csak a leendő anyukákat érinti. Az igaz, hogy a nő hordja ki a babát, őt érintik a terhességgel járó pozitív és negatív hatások, és legtöbbször ő marad otthon a gyermekkel, de a gyermek születése mindkét szülő életét megváltoztatja. Ezért az apának is fel kell készülnie egy új családtag érkezésére. De hol kezdje? És egyáltalán fel lehet készülni az apaságra?

Kezdje egy kis tanulmányozással

Megtudta, hogy apa lesz? Gratulálunk! Mit tehet? Felkészülhet a terhességgel és a szüléssel járó élményekre. Ma már sok olyan támogató csoport van ahová nem csak a kismamákat, de az édesapákat is szívesen várják. Kezdje el tanulmányozni a közösségi médián közzétett cikkeket, és legyen tagja egy olyan közösségnek, ahol megértik Önt

Olvasson arról, mit tapasztal partnere a terhesség egyes heteiben, és hogyan segíthet neki megbírkózni a terhességgel járó panaszokkal. Néha tehetetlennek érezheti magát, de ne feleddje, hogy csupán a puszta jelenléte és is hatalmas támogatást jelent a kismama számára.

Készüljön fel arra, ami közvetlenül a baba születése előtt, közben és utána vár önökre. Egy kis szorongás az események közepette természetes, de egy felkészült partner nem esik pánikba és tudja mi a teendő. Tudjon meg minél többet a szülésről, annak módszereiről, a szoptatásról és a pelenkacseréről is. Nem biztos, hogy minden információ az ínyére lesz, de elég tudatosítani, hogy apaként mégis csak valamivel könnyebb, mint anyaként.

Apaság felkészülés baba

Vigyázzon az egészségére

Figyeljen magára. Összpontosítson a testi és lelki egészségére. Ha dohányzik, próbáljon leszokni. A terhesség alatti dohányzás növeli az újszülöttek veleszületett szívhibáinak kockázatát, amit mindenképpen jó elkerülni.

Ügyeljen az egészséges és kiegyensúlyozott étrendre. Még hosszú út áll maga előtt, hogy felnevelje gyermekét. A minőségi, tápanyagdús ételek megadják a szükséges energiát a hosszú napok és álmatlan éjszakák leküzdéséhez.

Beszélgessen partnerével

Mikor beszélgessünk a gyermeknevelésről, ha nem most? Beszéljenek mindenről, ami az eszükbe jut. Szoptatás, babaszoba, éjjeli kelés, pelenkacsere, fürdetés? Ki marad gyesen? Mosható vagy eldobható pelenka? Posztolni vagy nem posztolni a baba képeit a közösségi oldalakon? Milyen és mennyi játékot veszünk? Milyen nevelési stílust választunk?

Ezernyi téma van, amit meg kell vitatni. A párjával folytatott beszélgetéseknek köszönhetően azonban elkerülheti a későbbi nézeteltéréseket, és a nevelés terén is igazi tandemként működnek majd, amely jóban, rosszban összetart. Nemcsak szülők, de partnerek is lesznek. Ne feledkezzen meg a saját igényeiről sem, beszéljen róluk is.

Milyen apa szeretne lenni?

Nem mindenkinek van jó kapcsolata a saját apjával. Ha kiváló édesapja van, akkor érdemes követni a mintáját, és szükség esetén tanácsot kérni. De ha nem volt ideális apa-fia kapcsolatuk, próbáljon máshol keresni példaképet, és ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, amiket édesapjánál látott, tapasztalt.

Ha ismer kisgyermekes édesapákat a közeli környezetében, találkozzon velük, beszélgessenek a gyereknevelés buktatóiról. Ismerje be az aggodalmait. Biztosan jobban érzi majd magát, ha tudja, hogy más apáknak is vannak nevelési gondjaik.

Apaság felkészülés gyermek

Látogassa a terhességi tanácsadót

A várandós kismama számára kötelező a terhesgondozás, amelyen Ön is részt vehet. Látni fogja a magzatot az ultrahangon, hallani fogja a szívverését, és megtud minden lényeges információt az anya és a baba egészségi állapotáról. Ráadásul minden kérdésre közvetlenül az orvostól kap választ.

Ugyanez vonatkozik a prenatális tréningre is, amely korántsem csak az anyáknak ajánlott. Ezek a programok valóban mindenre felkészítik a leendő szülőket. Ennek köszönhetően a nagy napon már nem okoznak meglepetést a szülési fájdalmak, és higgadt fejjel, megőrizve a nyugalmat, viszi be a párját a szülőszobára. Többek között azt is megtanulja, hogyan kell gondoskodni az újszülöttről, és segít megbirkózni az újdonsült anyukának a születés utáni nehéz napokkal.

A nemi élete változni fog

Az intim szférát is változások érik, erre jó felkészülni. Ezek a változások általában már akkor következnek be, amikor megtudja, hogy babát várnak. Lehet ideges, zavart, rémült, vagy még több intimitásra vágyó. Ezenkívül a nemi élet hiányára irányuló vicceknek is ki lesz téve.

Egy ideig eltart, amíg minden visszazökken a régi kerékvágásba, minimum a gyermekágyi időszak alatt ajánlott mellőzni a nemi életet. A helyzetet tovább nehezítheti az alváshiány, az érzelmek, az érintéstől való félelem, és nagy bizonyossággal a kismama lelki állapota is. Ebben az esetben is az őszinte kommunikáció a legfontosabb, ami segít leküzdeni a korlátokat. Vigasztalja a hír, hogy szülés után a nemi élet sokkal jobb lehet, mivel a közös új élmény még közelebb hozza a párokat.

Vegyen részt a felkészülésben és a gondozásban

A baba világrajövetele előtt rengeteg feladat vár a leendő szülőkre. Segítsen ebben partnerének, ne csak ő vigye a terhet. Tervezzék meg a gyerekszobát, festjék ki, szereljék össze a kiságyat és a pelenkázóasztalt. Döntsék el közösen, milyen színű babruhákat részesítenek előnyben. Tanulják meg használni az autósülést és összerakni a babakocsit. Végezzenek saját felmérést a babahordozókról és tápszerekről. Beszéljenek munkáltatójukkal a szülői szabadság lehetőségeiről. Segítsen párjának bepakolni a szülészetre, intézzék el a szükséges dokumentációt és szülés után keressék fel együtt a szükséges hivatalokat. Ez csak egy töredéke az önökre váró feladatoknak, de ketten gyorsabban birkóznak meg velük.

Az Ön felelőssége azonban nem ér véget az előkészületekkel. Alapvetően minden ott kezdődik. Vegyen részt a baba gondozásában, segítsen a háztartási munkában és nem utolsósorban legyen támasza partnerének. Cseréljen pelenkát (éjszaka is), fürdesse a babát, olvasson, énekeljen neki, etesse őt. Segítsen a bevásárlásban, takarításban és főzésben. Legyen szerető és figyelmes. A szülés utáni depresszió a legvidámabb nőket is érintheti.

Az apaság nem egyszerű, de szép és élményekkel teli új életszakasz. Ne veszítse el humorérzékét, és időnként gondoljon önmagára és igényeire is. Hiszen a boldog szülő = boldog gyerek.