Minden, amit az omikronról tudni kell

  Kategóriák: Gyermekeink egészsége,
4 perc
28. jan'22

Szókincsünk a koronavírus-járvány miatt (vagy annak köszönhetően) jelentősen bővül, az omikron szó pedig kétségtelenül hetek óta a lista élén áll. A vírussal kapcsolatban sok kérdés vetődik fel. Fertőzőbb ez a variáns? Milyen a lefolyása a gyerekeknél? Külön védelmet igényel? Cikkünk ezekre a kérdésekre is válaszol.

Bizonyára Önt sem kerülte el az információ, miszerint megjelent a koronavírus új változata, és deltát leváltotta az omikron. Minden bizonyíték arra utal, hogy ez törzs fertőzőbb az előző törzsekkel szemben, egyes esetekben az oltás sem véd ellene, és a gyermekeknél is nagyobb a fertőzés kockázata. Az omikron, amelyet tavaly novemberben Dél-Afrikában azonosítottak, világszerte dominánssá vált, es valószínűleg hazánkat sem kerüli el.

A növekvő számok ellenére a szakértők szerint nincs ok pánikra. Bár az omikron jóval fertőzőbb és gyorsabban terjed, de kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint az elődei. Az omikron-variáns okozta betegség tünetei nagyon hasonlítanak a delta-törzs által kiváltott tünetekhez, de lefolyásuk sokkal gyorsabb, sőt a gyerekeknél gyakran tünetmentesen zajlik.

Van ok aggodalomra?

A fertőzések új hullámaiért az omikron változat a felelős. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint főként azokban az országokban terjed, ahol alacsony az átoltottság. Ennek következtében a vírus elsősorban gyermekeknél terjed el. A gyermekek vakcinázása azonban csak a közelmúltban kezdődött, és bizony nem minden szülő ért egyet és habozik a gyermeke beoltásával. Ezek az aggodalmak természetesek és megalapozottak, mivel a vakcina viszonylag új, és nem léteznek hosszú távú tanulmányok az oltóanyag biztonságosságáról.

Az omikron variánsban ráadásul magas számú tüskemutáció található, ennek következtében a vírus elkerülheti az antitesteket, és az oltottak között is terjedhet. Az omikron törzzsel fertőzött betegek tünetei általában enyhék vagy egyáltalán nem jelentkeznek (ez elsősorban a oltottakra vonatkozik). Az omikron veszített erejéből, ezt bizonyítja a kórházi kezelésre szoruló személyek csökkenő száma.

Omikron maszk

Az omikron tünetei

Az influenza időszakában nem egyszerű megkülönböztetni az influenzát a koronavírus fertőzéstől. A tudósok és az orvosok szerint az omikron okozta tünetek enyhébbek az előző variánsokkal szemben. Ritkább a szag- és ízvesztés, jellemző a torokfájás, de a betegek nem szenvednek oxigénhiányban, így a többségük otthon gyógyul meg szövődmények nélkül.

A tünetek általában a fertőzést követő három napon belül jelentkeznek többek között enyhe köhögés, torokfájás, fejfájás, nátha, fáradékonyság és hőemelkedés formájában. Az a tény, hogy az omikron gyakrabban támadja meg a gyermekeket, valószínűleg a gyermekek alacsony átoltottságának, valamint az éretlen immunrendszerüknek köszönhető.

Hogyan védekezhet az omikron ellen?

Az új törzs szerkezetét tekintve joggal merül fel a kérdés, hogyan védekezhetnek a fertőzések ellen, és van-e értelme a „régi” vakcinákkal való oltásnak az új koronavírus-változat esetén is. A válasz egyszerű – igen. Úgy tűnik, hogy a harmadik emlékeztető dózis fokozza a szervezet immunválaszát, és körülbelül 75%-ban hatásos. Az összes rendelkezésre álló vakcina védi az embert az omikron változat ellen is és csökkenti a súlyos lefolyású betegség valamint a kórházi kezelés kockázatát.

A lakosság magas átoltottsága ugyanakkor lassítja a jövőbeni változatok terjedését, ami jó indok arra, hogy a lakosság regisztráljon a védőoltásra. A koronavírus elsősorban otthoni környezetben terjed a családtagok körében, ezért fontos, hogy ne csak önmagunk, hanem gyermekeink és családtagjaink védelme érdekében is mindent megtegyünk.

A szülőket leginkább az érdekli, hogyan óvhatják meg gyermekeiket az omikron fertőzéstől. Ezen a téren az általános megelőzési szabályok nem változtak. Továbbra is a legmagasabb szintű védelmet a szigorú higiéniai szabályok betartása, a respirátor vagy maszk viselése biztosítja, kerülni kell a betegség tüneteit mutató illetve a pozitív teszteredménnyel rendelkező embereket.

Bár az új koronavírus-változat okozta fertőzés tünetei enyhék, a betegséget nem kell alábecsülni. A gyerekek poszt-Covid szindrómában szenvedhetnek még a betegség enyhe lefolyása után is. Szóval dióhéjban - ne bagatellizálja, de ne stresszeljen feleslegesen. Ha betartja az Egészségügyi Világszervezet összes ajánlását, a koronavírus elkerüli Önt és családját, és a legrosszabb esetben csak enyhe lefolyású lesz vagy teljesen tünetmentesen zajlik.