Ismerje meg a medvehagyma erejét!

  Kategóriák: Gyermekeink egészsége,
4 perc
29. márc'19

Medvehagyma a tavasz csodája. A medvehagyma gyógyhatását már nagyanyáink is ismerték és most ez a gyógynövény ismét reneszánszát éli. Leveleiből finom ételek készíthetők. amelyek a hosszú tél után szinte vitaminbombaként működnek szervezetünkben.

A medvehagyma az egészségtudatos emberek számára a tavasz érkeztének bizonyítéka. A friss leveleket nem csak az emberek, de a természetben élő állatok is kedvelik, azok közül is leginkább a mackók! Nem hiába nevezik medvehagymának. Állítólag ezt a növényt majszolják a mackók elsőként a téli alomból való felébredés után.

Medvehagyma vagy gyöngyvirág?

A medvehagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal – amely ugyan illatos, de mérgező. A növény illata az, amely alapján megkülönböztethető e két növény. A medvehagyma intenzív fokhagymás illata összetéveszthetetlen. Természetesen a növények virágai is eltérnek, de a medvehagyma leveleit még virágzás előtt kell leszedni, mert az után már veszít ízéből és hatásából. Az alábbi képen a gyöngyvirág látható.

Gyöngyvirág virága

A medvehagyma gyógyhatása

A medvehagyma nem csak az ízéért, de gyógyhatásáért is nagyon kedvelt. A legfontosabb hatásait összegyűjtöttük:

  • Méregtelenítő. A medvehagyma ideális a tavaszi tisztítókúráknál.
  • Immunerősítő. Tél után a szervezet immunrendszere érzékenyebben reagál a tavasszal bekövetkező hőmérséklet ingadozásokra. A medvehagyma az immunrendszer erősítésével segít a szervezetnek megbirkózni ezekkel a változásokkal.
  • Vérnyomáscsökkentő. A hagyományos fokhagymához hasonlóan a medvehagyma is csökkenti a vérnyomást és hozzájárul a szív- és érrendszeri-betegségek megelőzéséhez.
  • Csökkenti a migrénrohamok és fejfájások gyakoriságát.
  • Kedvezően hat gyomorbántalmak, székletrekedés, puffadás és ritka széklet esetén is. Féregtelenítő hatását intenzív ízének köszönheti.
  • Felső légúti megbetegedések, például asztma vagy légcsőgyulladás esetén is alkalmazható.

Medvehagyma pesto

A medvehagymás receptek alapja általában a belőle készült pesto. A pesto elkészítése gyors és egyszerű, előnye hogy hűtőben tárolva akár a következő szezonig is kibír. Az előre elkészített pesto ideális a párperces ételek készítésénel.

Hozzávalók

  • 200 g medvehagyma
  • 200 ml olívaolaj
  • 150 g dió (nem feltétlenül szükséges)

Elkészítés

A medvehagyma leveleit megmossuk, megszárítjuk. A turmixgépbe beletesszük az olívaolajat, medvehagymát, ízlés szerint sót és diót (diót, kesut, fenyődiót). Krém állagúra összemixeljük. Az így elkészített pestot hűtőben vagy sötét, hűvös helyen befőtesüvegekben táruljuk. Ha szeretné a pesto tartósságát meghosszabbítani, öntse le vékony réteg olívaolajjal és tegye ezt mindig, amikor elvesz belőle. A medvehagyma pestot elég elkeverni a tésztába, meghinteni reszelt sajttal és kész is a finom ebéd!

Medvehagyma pesto

Medvehagymás vaj

Ha szeretné a teavajat valamivel kissé feldobni, keverjen bele medvehagymát. Nem csak friss kenyéren vagy ropogós piritóson mennyei az íze, de a sülthús vagy szték is meghálálja.

Hozzávalók

  • 250 g minőségi teavaj
  • 3 marék medvehagyma
  • ízlés szerint só, bors

Elkészítés

A medvehagyma leveleit megmossuk és apróra vágjuk. A puha vajban jól elkeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. Az így elkészített vaj a hűtőben kb. két hétig a fagyasztóban akár egy évig is kibír.

Medvehagyma virága

Medvehagyma leves

A medvehagyma főzéssel sem veszít gyógyhatásából. A belőlé készült krémlevest a család minden tagja imádni fogja.

Hozzávalók

  • egy marék medvehagyma (kb 100 g)
  • 1 burgonya
  • 1 hagyma
  • 1 újhagyma
  • olívaolaj
  • fekete bors

Elkészítés

Olajon megpírítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a meghámozott és felmetélt burgonyát és az apróra vágott medvehagymát. A hozzávalókat felöntjük annyi vízzel, hogy elfegyje a hozzávalókat, sóval, borssal ízesítjük és kb. 20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Ezek után finom, krémállagúrá összeturmixoljuk. Szükség esetén vízzel hígítjuk. Tálalás előtt ropogós krutónnal és apróra vágott újhagymával díszítjük.

Szép és egészséges medvehagymás tavaszt kívánunk!

Help improve this article
Hasznos ez a cikk?