Negyedik trimeszter: Hallott már róla?

5 perc
17. ápr'24

280 nap, 40 hét, 9 hónap. Pontosan három trimeszter kell ahhoz, hogy egy nő testében megfoganjon az új élet és megszülethessen a kisbaba. A szüléssel azonban semmi nem ér véget, ellenkezőleg. Kezdődik a mindennapi babagondozási rutin és a negyedik trimeszter is, ami annyi változást hoz magával, mint maga a terhesség. Ezért hát csatolja be az öveket, kezdődik a negyedik trimeszter!

A negyedik trimeszter fogalmát először dr. Harvey Karp amerikai gyermekorvos vezette be, aki szerint a negyedik trimeszter a baba születését követő első három hónapnak felel meg. Elmélete szerint a gyerekek túl korán érkeznek a világra, és ha választhatnának, még három hónapon át az anyaméhben maradnának. Dr. Karp ezért a szülés utáni első három hónapot a negyedik trimeszternek tekintjük, amikor nemcsak a csecsemő, de hormonok hatására az anya teste is változásokon megy keresztül.

Mi történik a negyedik trimeszter során?

Kilenc hónap után izgatottan várja azt a pillanatot, amikor először karjaiba veheti gyermekét. A környezete szerint abban a pillanatban elfelejti a terhesség és szülés minden fájdalmát. Azonban csak kevesen említik a leendő anyának az anyaság kevésbé szép oldalát. A szülés utáni első hetekben fellépő hormonváltozások következtében a mindennapokban az édesanyára érzelmi hullámvasút vár. Különösen lelkileg megviselő a gyermekágyi időszak, amikor az édesanyát kétségek gyötrik és úgy érzi, nem képes ellátni a babát. Az gyermekért való felelősség szülés utáni depresszió formájában nyilvánulhat meg, amit még ma is sokan, orvosokat és családtagokat beleértve, félvállról vesznek.

Szülés után nem csak a hormonszintek és a lelki állapot változnak, de a női test is nagy változásokon egy keresztül. Az édesanyát fájdalmak gyötörhetik, van, aki aranyérrel, van aki vizelettartási problémákkal, vérzéssel küszködik és ne feledkezzünk meg a fájdalmas szoptatásról sem. Amíg a test ismét helyre áll, az időt igényel. Az anyák fizikai állapotát az ingadozó hormonszint is befolyásolhatja, ami egyes nőknél a terhesség alatt tapasztalt tüneteket válthat ki.

Negyedik trimeszter baba

Mi történik a babával?

A baba kilenc hónapon át élvezte az anyaméh nyújtotta meleget. Hallgatta az áramló vér zümmögését, és hozzászokott a szűkös, sötét teréhez. Ezért röviddel a születés után próbáljunk a babának egy olyan környezetet teremteni, amely ismerős a számára. Pólyázzuk, bugyoláljuk, ringassuk a csecsemőt, szükség esetén ún. fehér zajjal nyugtassuk. A szoros ölelés is segít. Alvászavarban szenvedő babáknál babafészek használata is javallott, amely formájával imitálja a méhen belüli testhelyzetet, és nyugtatóan hat a csöppségre.

Az újszülött csecsemő próbál hozzászokni a megváltozott körülményekhez és teljes mértékben a szülőre van utalva. Az ember, más emlősökkel ellentétben, születés után nem tud járni és sokkal lassabban fejlődik. A csecsemő csak a reflexeire és ösztöneire hagyatkozhat, hogy felhívja magára a figyelmet, és tudassa a szüleivel, hogy szüksége van a segítségükre. Az első három hónapban a babát minél több ingerrel kell körül venni és ezzel segíteni érzékei fejlesztését és az új környezethez való alkalmazkodását. A csecsemő agya ebben az időszakban olyan, mint egy szivacs, és rengeteg információt szív magába.

Készüljön fel arra, hogy a negyedik trimeszterben a baba sokkal többet fog sírni, mind a későbbiekben. Ilyenkor szeretetre, érintésre, törődésre van szüksége, és ezt sírással próbálja jelezni. A babát ezzel nem lehet elkényeztetni. A születés utáni első hetekben a baba még nem alakította ki a napi rutinját. Sokat alszik, eszik és sír függetlenül attól, hogy nappal vagy éjjel van.

Negyedik trimeszter anya

Fotó forrása: Freepik

Ne feledje, hogy...

  • … jól csinálja. Megszülte gyermekét, ami önmagában hatalmas dolog. A negyedik trimeszter is egyszer véget ér és gyermekével egy remek, összehangolt párost alkot majd.
  • … nem minden perc lesz tökéletes, és ez így van rendjén. Sorozatok, filmek, könyvek és különösen a közösségi hálózatok úgy írják le az anyaságot, mint egy sétát a rózsakertben. A baba gondozása szép és szeretetteljes tevékenység, ugyanakkor igényes, stresszes és olykor egyhangú is. Ha úgy érzi, hogy a negatív érzések meghaladják a kellemes, pozitív érzéseket, bátran forduljon szakemberhez.
  • … nincsenek jó és rossz babák. Minden csecsemő sajátos személyiség. Az egyik jobban alszik, a másik többet eszik, kevesebbet sír vagy gyorsabban fejlődik, de ez nem jelenti azt, hogy „rossz”.
  • ... a teste gyönyörű és erős. Igen, megváltozik, és talán soha többé nem nyeri vissza eredeti formáját, de a kilenc hónap alatt és a szülés idején is komoly munkát végzett és ezt a baba megszületése után is folytatja a szoptatás, ringatás, altatás során.
  • ... nincs egyedül. A szülés utáni első hónapokban elszigeteltnek érezheti magát. A nap nagy részét egyedül tölti otthon a babával, nincs ideje a barátnőire, és alig talál egy kis időt a partnerére és önmagára. Ha úgy érzi, hogy a magány felemészti, szóljon. Szóljon a gyermekorvosnak, nőgyógyászának, élettársának, vagy a szüleinek, akik biztosan megadják Önnek a szükséges támogatást.

A negyedik trimeszter az összeszokás időszaka, amikor az anya és a baba ismerkednek egymással. Ne féljen nyíltan beszélni partnerével és szeretteivel az érzéseiről, akár pozitívak akár negatívak. És ne feledje, hogy a negyedik trimeszter is egyszer véget ér, és végül az anyaság igazán élvezetes lesz.