Ne becsülje alá a plüssjátékok fontosságát

4 perc
05. júl'24

A plüssjátékok a gyermekkor szerves részévé váltak. Fontos szerepet töltenek be a gyermek fejlődésében, éveken át mellette és vele vannak. A plüss nem csak egy játék. A legjobb cimbora, aki biztonságérzetet nyújt, egy barát, akit megölelhetnek, amikor a szülő nincs a közelben.

Mikor jön el az első plüssjáték ideje?

Egy hiteles gyártó műhelyéből származó plüssjátékot már egy újszülöttnek is ajándékozhatunk, de általában 8-9 hónaposan nyúl először a baba plüssjátékhoz. Erre az időszakra jellemző az intenzív pszichológiai és érzelmi fejlődés, megjelenik a szorongás.

A szeparációs szorongás abban nyilvánul meg, hogy a baba láthatóan fél elválni a szülőtől. Mivel ebben a korban a gyerekek nem tudják érzékelni az időt és annak múlását, még néhány perc szülő jelenléte nélkül is örökkévalóságnak tűnik számukra. Ezekben a pillanatokban a gyerekek hajlamosak egy puha játék után nyúlni, amely legalább részben pótolja a szülő távollétét.

Az első napok a bölcsőben vagy az óvodában, esetleg az első éjszaka a nagyszülőknél is kellemesebben telik a plüssjáték jelenlétében. A plüssel könnyebben átvészelik a nehéz helyzeteket, mint amilyen az új közösségben vagy a rokonoknál való tartózkodás.

Plüssjátékok előnyei

Fotó forrása: Freepik

Biztonság és kényelem

A plüssjáték gyakran a gyermek legjobb barátjává és társává válik. Nehéz pillanatokban, mint amilyen az elválás, szomorúság stb., a kicsi hozzábúj, simogatja, beszél hozzá és úgy érzi, hogy a macinál, nyuszinál vagy más puha plüss mellett vigasztalásra lel. A plüss és a gyermek között kötelék alakul ki, a csecsemő a plüssállatot a kényelem és a biztonság tárgyának tekinti, amely fontos szerepet játszik a szeparációs szorongás leküzdésében.

Érzelmi és szociális fejlődés

A plüssjátékok elősegítik a gyerekek érzelmi és szociális érzékenységének fejlesztését. A plüssjátékkal szórakozva a gyerekek megtanulják kifejezni érzéseiket és érzelmeiket, ezáltal közelebb kerülnek egymáshoz. A plüssik hozzájárulnak a fantázia fejlesztéséhez, különböző történetek és szerepjátékok szereplőivé válhatnak. Segítségükkel a gyerekek utánozhatják a szülők, idősebb testvérek, tanárok vagy kortársak viselkedését.

Nyugodt pihenés

A plüssjátékokkal a gyerekek gyorsabban elalszanak. A plüss sajátos illata és puha anyaga nyugtatóan hat a csöppségre. A plüss társaságában az alvási rutin kialakítása és az ébredés is egyszerűbb. Csökken az ébredés utáni szorongás kialakulásának veszélye, hiszen, amikor a baba kinyitja a szemét, egy ismerős társat lát, melynek karjaiba bújhat mindaddig, amíg anya megérkezik.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő plüssjátékot?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Az első plüssjátékot a kisgyerek a szüleitől, keresztszüleitől, nagyszüleitől vagy ismerőseitől kapja. Ebben a korban még nem képes saját maga választani, ezért a választás a szülei kezében marad. A csecsemőnek teljesen mindegy, milyen állathoz búj elalvás előtt lehet az mackó, nyuszi, elefánt, víziló, fekete párduc vagy akár egy tyúkocska.

A játék kiválasztásakor mindenképpen ügyeljen a minőségre. Olyan hiteles gyártótól vásároljon, aki bizonyíthatóan minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik, és megfelel az uniós biztonsági szabványoknak. Gondoljon arra, hogy a plüssjáték állandóan a gyermek közelében lesz, aki nem csak a kezébe, de a szájába is veheti. Ezért különösen fontos, hogy a játék minőségi és egészségre ártalmatlan anyag és festékek alkalmazásával készüljön.

A kínálatunkban található Doudou et Compagnie, Histoire d'Ours és Kaloo plüssjátékok nem csak minőségükkel, de csodás megjelenésükkel is hódítanak. A bájos plüssállatok első látásra elnyerik a gyerekek tetszését, ezért a biztonság kedvéért egyből két darabot rendeljen belőlük, mert egyes családokban a játékok ugyanúgy elkeveredhetnek, mint a cumi vagy a zokni.