Minden, amit a koronavírusos édesanyának a szoptatásról tudni kell

  Kategóriák: Gyermekeink egészsége,
13. jan'21

Betartja az utasításokat, odafigyel az egészségére és védi környezetét, mégis pozitív lett a koronavírus tesztje? Mit tehet a szoptatós kismama, ha ezzel szembesül? Folytathatja a szoptatást? Milyen feltételek mellett?

Az új típusú koronavírus már több mint egy éve ügyeket-bajokat okoz szerte a világon és a tudósok megtesznek mindent annak érdekében, hogy megtalálják a vírussal kapcsolatos kérdésekre a választ. Az egyik ilyen kérdés sok kismamát is érint – szoptathatom a gyermekem, ha pozitív a koronavírus tesztem? Megfertőzhetem a babát szoptatás alatt? Kimutatták a vírust az anyatejben is?

A koronavírus és az anyatej

Az eddigi kutatások eredménye megnyugtató a kismamák számára, hiszen nem mutatták ki a legújabb SARS-CoV-2 típusú koronavírust (amit csak egyszerűen COVID-19-nek nevezünk) az anyatejben. A jó hír tehát, hogy hogy az anyatej nem közvetíti a fertőzést anyáról gyerekére. De hogyan szoptasson az anya közvetlen kontaktus nélkül?

A koronavírus cseppfertőzéssel, levegő útján terjed köhögés, tüsszögés vagy beszéd közben. Ezért ha a kismama náthára vagy influenzára jellemző tüneteket mutat, érdemes odafigyelni néhány szabályra annak érdekében, hogy csökkentse gyermeke fertőzésének kockázatát.

Korona szoptatás anya

forrás foto: freepik

Biztonságos szoptatás

Természetesen egyetlen édesanya sem szeretné elválasztani gyermekét a számára legtökéleteseb tápláléktól, az anyatejtől. Erre nincs is szükség, amennyiben a fertőzött anyuka betart néhány általános szabályt:

  • Rendszeresen mosson kezet. A mindennapos teendők során is a kisbabát kizárólag tiszta kézzel érintse meg. A rendszeres kézmosásnak ilyenkor sokkal nagyobb jelentősége van a kisbabával illetve a tárgyakkal való manipuláció során. Fontos kezet mosni a baba megérintése előtt és után is.
  • Viseljen maszkot. A maszkviselésnek a járvány idején szintés fontos szerepe van. Amennyiben tünetei vannak, viseljen maszkot otthon is és ne csak szoptatás, de pelenkázás, fürdetés és játék közben. Kicsit ugyan kényelmetlen lehet, de ezzel csökkenthető a megfertőzés kockázata.
  • Fertőtlenítés. Rendszeresen fertőtlenítse a pelenkázópult, babaágy, cumisüvegek, játékok illetve egyéb használati tárgyak felületét még akkor is, ha éppen nem használja őket, hiszen a vírusokkal teli apró cseppek azok felületén is megragadhatnak. Tartsa tisztán otthonát.
  • Fejje le az anyatejet. Ha aggódik és a feljebb említett gyakorlatok betartása mellett is fél szoptatni, fejje le a tejét és kérje meg partnerét vagy a család más tagját, hogy etesse meg a babát. Ne feledkezzen meg a cumisüvegek és cumik fertőtlenítéséről.
  • Tápszerezzen. Ha nem akar kockáztatni vagy valóban nem érzi jól magát és nincs ereje szoptatni, etesse tápszerrel gyermekét. Ez nem szégyen és nem kell ezért lelkiismeret furdalást éreznie. Ilyen módon is biztosíthatja csöppségének a legfontosabb tápanyagokat.

Ha betartja ezt a néhány szabályt, csökkentheti a betegség átadásának kockázatát és tovább szoptathatja gyermekét.