Szoptatós kismama étrendje

Minden várandós anyuka érdeklődik az egészséges életstílus iránt, hiszen gyermeke egészsége mindenek felett áll. A helyes táplálkozásra nem csak a terhesség, de a szoptatás alatt is gondolni kell. Mi legyen a szoptatós anya tányérján, hogy ő és a csecsemő is megkapják az összes szükséges tápanyagot?

Az vagy amit megeszel és azzá lesz a kis pocaklakó is. Természetesen szoptatás alatt nem kell drasztikus diétákra gondolni, ellenkezőleg! A rendszeres szoptatás napi plusz 500 kalóriát igényel és ez jó okot ad arra, hogy délután is egy kicsit falatozzon. De még mielőtt nekiülne nassolni, olvassa el a következő sorokat és tudja meg mivel bővítse étrendjét, hogy az hozzájáruljon a baba egészséges növekedéséhez.

Ételpiramis szoptató anyáknak

A megfelelően felálított élelmiszerpiramis elegendő mennyiségű tápanyagot biztosít a csecsemőnek. A szoptatós kismamának naponta 6 és több adag kenyeret és gabonafélét, 3 és több adag zöldséget, 2 vagy több adag gyümölcsöt, 2 vagy 3 adag tej és tejterméket és 2 vagy 3 adag húst, halat, tojást vagy hüvelyest javasolt fogyasztani. Az édesanya étrendjébe mértékkel beleférnek az édességek vagy egyéb finomságok is.

A napot kezdje reggelivel. Ha időszűkében is van, a reggelire mindig szánjon némi időt. Egy instant zabkását seperc alatt képes elkészíteni, sőt egy sajtos-sonkás teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics elkészítése sem tart egy-két percnél tovább. A fő ételek között ne feledkezzen meg a tízórairól és az uzsonnáról sem, amely lehet mogyoró, joghurt, gyümölcs vagy zöldséges-gyümölcsös smoothie.

Élelmiszerpiramis

Egészségesen kettő helyett

A baba megszületése után a kismamának még mindig oda kell figyelnie a tányérjára, hiszen minden amit megeszik, az az anyatej összetételén is tükröződik. A szoptatós anyuka étrendje legyen változatos, finom, egészséges és tápláló.

Folsav

A folsav a B-vitaminok csoportjába tartozik és a terhesség első hónapjaiban csökkenti a fejlődési rendellenességek és a spontán vetélés kockázatát miközben pozitív hatással van az idegrendszer fejlődésére. Szülés után hozzájárul a csecsemő egészséges növekedéséhez, védi az édesanya szívét és közreműködik a vérképzésben. A folsav tehát fontos része a szoptatós anya étrendjének és naponta legalább 500 mikrogramm szükséges a szervezet igényeinek fedezésére. Ezt a mennyiséget megtalálja egy csésze parajban, fehér babban vagy spárgában.

Kalcium

A kalcium az anyatej másik fontos eleme, melynek rendszeres pótlása nélkülözhetetlen. Alacsony bevitele esetén a szervezet az anyatejben bekövetkező kalciumhiányt saját készleteiből, azaz elsősorban a csontokból fedezi. A kalcium kulcsfontosságú a csecsemő csontozatának és idegrendszerének felépítésében. Az ajánlott napi kalciumfogyasztás minimum 1000 miligramm. Ezt a mennyiséget a kalciumban gazdag élelmiszerek segítségével fedezheti, ide tartoznak elsősorban a tejtermékek, joghurtok, gabonafélék, zabpehely vagy brokkoli, sajt, mandula vagy a mák. Ha tápláléka mégis kalciumhiányos, bővítse menüjét megfelelő étrend-kiegészítőkkel.

Szoptatás étrend

Halak

Nem meglepő, hogy listánkra a halak is felkerültek. Gazdag omega-3 zsírsav forrásként hozzájárulnak a baba látásszervének és agyának fejlődéséhez és egyúttal csökkentik a mama szív- és érrendszeri betegségek valamint rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az omega-3 zsírsavak mindenekelőtt a lazacban és tonhalban találhatók meg, de a tojás valamint a dió és a lenmag is gazdag forrásnak számítanak. Bővítheti velük például a reggeli joghurtot vagy zabkását.

Tejelválasztás serkentésére

A feljebb említett élelmiszerek nem csak a baba egészséges fejlődéséhez járulnak hozzá, de fedezik a szoptató anyuka tápanyag szükségleteit is. Ennek ellenére megtörténhet, hogy a tejelválasztás csökken. Ilyenkor lépnek színpadra az anyatej termelését előségítő élelmiszerek. Ebbe a csoportba tartoznak az édeskömény, zab, sörélesztő és görögszéna, amely gyakori hozzávalója a szoptatós anyáknak szánt táplálék-kiegészítőknek. A gyógyszertárakban különböző, a tejelválasztást serkentő gyógynövényes teákból és egyéb kiegészítőkből is válogathat.

Szoptató kismama

Mit jobb elkerülni?

Szoptatás alatt nem ajánlott bizonyos ételek és italok fogyasztása. Ebbe a csoportba tartoznak például a csípős ételek, melyek némely babáknál problémát okozhatnak. Természetesen az alkohol fogyasztását is mellőzni kell, de kivételesen egy pohár sör vagy bor nem okoz különösebb gondot. Mi a helyzet a kávéval? Ha nem literszámra issza e fekete nedűt, nem kell feladni a cappuccino vagy eszpresszó fogyasztását.

Az anyatej teljes mértékben biztosítja a baba tápanyagszükségleteit és egészséges fejlődését, ezért nem szerencsés megfosztani a babát a szoptatás örométől, hiszen ebből nem csak a baba, de az anya is profitál.