Honnan tudja, hogy megindult a szülés?

  Kategóriák: Terhesség,
5 perc
24. jan'19

Aggódik, hogy nem fogja felismerni a közeledő szülés jeleit? Az aggályok néha megalapozottak, hiszen ezek a jelek nem mindig egyertelműek. Cikkünkben eláruljuk, mely tünetek utalnak arra, hogy a szülés valóban megindult.

Honnan fogom tudni, hogy megindult a szülés? Felismerem a tüneteit? Idejében érkezek a kórházba? Ha első babáját várja, bizonyára ilyen és ehez hasonló kérdések kavarognak a fejében. Hogy kissé megnyugtassuk, összegyűjtöttük a szülés jeleit. Ezeket észlelve tudni fogja, hogy hamarosan ideje elindulni a kórházba.

24-48 órával a szülés előtt

A szülés közeledtére utaló jelek több órával, sőt nappal a szülés megindulása előtt jelentkezhetnek. Íme a 24-48 órával a szülés előtt jelentkező leggyakoribb tünetek:

 • Gyakoribb rózsaszín-barnás hüvelyi folyás.
 • A baba leszállása a medencébe. A baba nem nyomja a rekeszizmot és nem akadályozza a légzést.
 • Jósló fájások, más néven Braxton Hicks kontrakciók megjelenése.
 • Enyhe, de észlelhető súlyveszteség.
 • Ismételten megjelenő hátfájdalmak.
 • Gyakori bélmozgások, néha görcsök, emésztési problémák vagy hányinger, medence és végbéltáji görcsök.
 • Energiaszint növekedése/csökkenése vagy fáradékonyság
 • Méhnyak rövidülése és puhábbá vállása.

A feljebb felsorolt tünetek nem egyszerre, hanem néhány óra esetleg nap különbségével jelentkezhetnek. Figyeljen a tünetekre és tájekoztassa nőgyógyászát, aki már tudni fogja, hogyan tovább.

Szülés szülőszoba

A szülés megindulásának 4 jele

Míg az előző jelek a szülés közeledtére utalnak, az alábbiak a szülés megindulását jelzik:

 1. Magzatvíz elfolyása. Ne várjon filmekben látható jeleneteket, amikor egyik pillanatról a másikra nagy mennyiségű magzatvíz ömlik ki a kismamából egy tócsát hagyva alatta. Ez általában nem így van, hiszen a kisbaba feje ezt megakadályozza, ezért a magzatvíz többnyire cseppenként vagy kis mennyiségben távozik, amit az édesanyák vizeletszivárgáshoz szoktak hasonlítani. Ha a magzatvíz a kitolási szakig meg nem távozott, az orvos megrepeszti a magzatburkot. A magzatvíz elfolyása után a szülés általában 12 órán belül beindul.
 2. Nyákdugó távozása. A terhesség során egy csepp vér is pánikot okozhat, de néhány órával, nappal, néha héttel a szülés megindulása előtt a kocsonyás állagú, barnás-rózsaszínes folyás jelentkezhet, amely a nyákdugó távozását jelzi. A nyákdugó a méhnyakot veszi körül és védi a babát és kismamát is a fertőzéstől. A szülés közeledtével a méhszáj tágulni kezd és a nyákdugó kiesik.
 3. Rendszeres erős méhösszehúzódások. Ha esetleg nem veszi észre a magzatvíz elfolyását, a kontrakciók tudtára adják, hogy a szülés megindult. Az összehúzódások eleinte enyhék és rendszertelenek, ahogy telik az idő, egyre intenzívebbek és rendszeresebbek lesznek. A méh összehúzódásai hozzájárulnak ahhoz, hogy a méhszáj akkorára táguljon, hogy a baba feje átférjen rajta.
 4. Erőteljes hátfájdalmak. A nők többsége egész terhesség során érzi a hátát, de a szülés közeledtével ezek a fájdalmak erősödnek. Ez azért van, mert a baba feje nyomást gyakorol a hátgerincre.

Vaklárma?

Bizonyára nem egy olyan esetről hallott már, hogy a vájúdó kismamát hazaküldték a kórházból azzal, hogy a szülés még nem indult meg. A Braxton Hicks kontrakciók, azaz jósló fájások a valódi fájásoktól abban különböznek, hogy szórványosak, nem fájdalmasak illetve intenzitásuk nem nő és egy idő után abbamaradnak. A jósló fájások nem okoznak erős hátfájást és általában az alhasi tájékra jellemzőek, nem a deréktájra. Ha valóban biztos akar lenni a dolgában, figyelje az összehúzódások gyakoriságát. Ha a fájások egy órája 5-7 percenként jelentkeznek, megindult a szülés.

Szülés baba mama

Mikor induljon a kórházba?

Ha fél, hogy ném érkezik időben a kórházba és esetleg taxiban szüli meg a gyermekét, nyugodjon meg, ezek a jelenetek a reális életben csak ritkán fordulnak elő. A szülés több órán át is eltarthat, főleg ha elsőszülő anyukáról van szó. Az első fájdalmak megjelenésekor hívja fel nőgyógyászát, aki néhány kérdés alapján eldönti, menjen-e vagy még maradjon.

Ha második gyermekét várja, az orvost akkor hívja, ha a fájások 5-10 percenként jelentkeznek. Míg az első szülés a leghosszabb szokott lenni, a következő szülések ideje általában felére csökken, ezért ne habozzon. Az orvos számára fontos tudni az összehúzódások intenzitását, gyakoriságát, rendszerességét, tájékoztassa őt a magzatburok megrepedéséről, magzatvíz elfolyásáról, fájdalmak erősségéről illetve a kórház elérhetőségéről is. Ha a tünetek valamelyike korábban jelentkezik a szülés várható időpontjánál illetve ha ikreket vár, veszélyeztetett terhes vagy ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával.

Nem minden kismama biztos abban, hogy a tünetek a szülés megindulását jelzik-e vagy csak a laktató vacsora következtében jelentkeztek-e. Míg a szülés közeledtére utaló jelek nem mindig egyértelműek, a szülés tüneteit már csak nehezen lehet nem észrevenni. Kívánjuk, hogy a várva várt baba világrajövetele könnyú, gyors és zökkenőmentes legyen!