Kertből az asztalra: Vitamindús tavaszi receptek

6 perc
17. ápr'23

A hosszú tél kedvez a pihenésnek, tavasszal viszont fontos új erővel feltölteni a szervezetet. Ehhez nyújtanak tökéletes segítséget az egyre gyakoribb és erősebb napsugarak, valamint az első tavaszi zöldségek. Hogyan lehet ízletesen pótolni a szervezetben hiányzó tápanyagokat és vitaminokat?

Újhagyma, spenót, spárga, medvehagyma, retek... Kezdetét vette a tavaszi zöldségek szezonja. A finom és egészséges receptek alapján készített ételek nem csak a szemnek, de a szájnak és az éhes pocakoknak is kedveznek. A hozzávalók mennyiségét igazítsa az éhenkórászok számához.

Spárga leves spenóttal

Egy zöld leves, amely az egész családot energiával és erővel tölti fel. Egy adag rengeteg folsavat, rostot, káliumot, K-vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet és mangánt tartalmaz. A spárgaszezon csak rövid ideig tart, ezért érdemes teljes mértékben kihasználni és pótolni a tél után a szervezetben hiányos vitaminokat és ásványokat.

Hozzávalók

  • 4-5 spárga
  • ¼ csésze spenót
  • ½ csésze kókusztej
  • ½ citrom

Elkészítés

  • A spárgát megmossuk, félbe vágjuk és a spenóttal együtt beletesszük az ételpárolóba. Felöntjük a második szintig vízzel és megfőzzük.
  • A főtt spárgát a többi hozzávalóval tökéletesen összeturmixoljuk.
  • Szükség esetén főzővizével higítjuk.

Tavaszi receptek spárga

Medvehagymás tészta

A medvehagyma is, a spárgához hasonlóan csak nagyon rövid ideig nő, de fagyasztóban tárolva egész évben élvezheti gyógyító hatását. Különösen a felső légúti fertőzések és gyomorpanaszok kezelésénél hasznosul. A medvehagyma ezen kívül vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, méregteleníti a szervezetet és csillapítja a fejfájást.

Hozzávalók

  • sok-sok medvehagyma
  • 250 g tészta
  • kis teavaj
  • 100 ml főzőtejszín
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • reszelt parmezán
  • ízlés szerint só, bors

Elkészítés

  • A medvehagymát apróra vágjuk és egy serpenyőben olívaolajon megdinszteljük.
  • Amikor összeesik, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a teavajat, főzőtejszínt és még egy kis ideig főzzük, hogy az ízek jó összeérjenek.
  • Egy nagy serpenyőben vagy tálban összekeverjük a főtt tésztával, és tálaláskor reszelt parmezán sajttal megszórjuk.

Tavaszi receptek fokhagyma

Színes tavaszi saláta édes öntettel

Valami könnyűre, mégis laktatóra és egészségesre vágyik a nehéz ételek után? Válassza a tavaszi salátát, melynek főszereplője a C-vitaminban, rostokban és folsavban gazdag piros retek, valamint a tavasz egyik legnépszerűbb zöldsége, az újhagyma sem.

Hozzávalók

  • 4 db újhagyma
  • 2 csomag piros retek
  • 1 kisebb cukkini
  • csicseriborsó konzerv
  • quinoa
  • 4 tojás
  • fehér joghurt
  • só, bors
  • petrezselyemzöld
  • méz
  • olívaolaj

Elkészítés

  • Az újhagymát és a piros retkek megmossuk és felmetéljük.
  • A cukkinit megmossuk, karikákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és grillserpenyőn enyhén megsütjük.
  • A quinoát a csomagoláson található utasítások szerint megfőzzük, a tojásokat szintén keményre főzzük (ha gondolja, lágytojást is használhat, hiszen az öntettel végül úgy is elvegyül).
  • Egy tálban elkészítjük az öntetet – összekeverjük a joghurtot a mézzel, apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk.
  • A hozzávalókat (az önteten és a tojásokon kívül) összekeverjük, majd tányérra vagy kistálba szedjük, tojással díszítjük és tálalás előtt az öntettel meghintjük.
  • A salátát bármilyen hozzávalóval bővíthetjük, lehet az avokádó, spárga vagy dió, de lehet akár sült csirkemell, tonhal vagy lazac steak esetleg tofu.

Tavaszi receptek salata

Gluténmentes céklapalacsinta

A cékla nem egy tipikus tavaszi termés, de a húsvéti időszakban számos menü rendszeres része. Főzve, pácolva, és sütve is rengeteg B-, C- és E-vitamint, valamint káliumot, vasat, magnéziumot, jódot, cinket és mangánt tartalmaz. Próbálta már édesen elkészíteni? Ezt a rózsaszín palacsintát senki sem utasítja vissza.

Hozzávalók

  • 3 db cékla
  • 1 csésze mandulatej
  • 1 tojás
  • ½ teáskanál vanília
  • 2 evőkanál agávé szirup
  • 1 csésze mandula liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só

Elkészítés

  • A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk, ételpárolóba tesszük, felöntjük a hármas szintig vízzel és megfőzzük.
  • Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és sót, majd összeturmixoljuk a főtt céklával.
  • Egy külön tálban összekeverjük a tejet, tojást, vaníliát és agávé szirupot és ezt a keveréket a céklamasszához keverjük.
  • A tökéletesen kikevert palacsintatésztát néhány percig állni haddjuk, majd mindkét oldalról kb. 3 percig sütjük a palacsintákat, amíg azok kellően meg nem sül.
  • Friss gyümölccsel, tejszínhabbal és csokoládéval díszítjük.

Tavaszi receptek cékla

Ropogós rebarbara crumble

Annak ellenére, hogy sokan általában sütemények készítésére használják, a rebarbara hivatalosan zöldség. Édes-savanyú íze tökéletesen illik a ropogós crumble elkészítéséhez. Az Ázsiából származó zöldség A-, B3-, B5-, B9-, C- és K-vitaminban gazdag, de kalcium, kálium, magnézium, vas, nátrium és mangán tartalma is jelentős. Fogyasztását azonban ne vigyük túlzásba, mivel a rebarbara sok oxálsavat tartalmaz, ami gyomorsavhiány esetén gátolja a kalcium felszívódását.

Hozzávalók

  • rebarbara
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g zabpehely
  • 200 g teavaj
  • 200 g nádcukor
  • csipetnyi só
  • 2 teáskanál fahéj

Elkészítés

  • A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, egy tepsit vagy sütőformát sütőpapírral kibélelünk illetve kivajazunk.
  • A puha vajat összekeverjük a teljes kiőrlésű liszttel, finomra őrölt zabpehellyel, fél adag cukorral, csipetnyi sóval és fahéjjal.
  • A rebarbarát megmossuk, felmetéljük és összekeverjük a fennmaradó 100g cukorral. Hozzáadjuk a tésztához és a masszát a tepsire öntjük.
  • A crumblet 30-35 percig 180 fokon sütjük.
  • Vaníliás fagyigombóccal tálaljuk.
  • A crumblet bármilyen gyümölccsel találhatjuk, amely enyhíti a rebarbara savanyú ízét. Epret vagy málnát ajánlunk.

Tavaszi receptek rebarbara

BorítóKép forrása: Freepik