A hosszú tél kedvez a pihenésnek, tavasszal viszont fontos új erővel feltölteni a szervezetet. Ehhez nyújtanak tökéletes segítséget az egyre gyakoribb és erősebb napsugarak, valamint az első tavaszi zöldségek. Hogyan lehet ízletesen pótolni a szervezetben hiányzó tápanyagokat és vitaminokat?
Újhagyma, spenót, spárga, medvehagyma, retek... Kezdetét vette a tavaszi zöldségek szezonja. A finom és egészséges receptek alapján készített ételek nem csak a szemnek, de a szájnak és az éhes pocakoknak is kedveznek. A hozzávalók mennyiségét igazítsa az éhenkórászok számához.
Spárga leves spenóttal
Egy zöld leves, amely az egész családot energiával és erővel tölti fel. Egy adag rengeteg folsavat, rostot, káliumot, K-vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet és mangánt tartalmaz. A spárgaszezon csak rövid ideig tart, ezért érdemes teljes mértékben kihasználni és pótolni a tél után a szervezetben hiányos vitaminokat és ásványokat.
Hozzávalók
- 4-5 spárga
- ¼ csésze spenót
- ½ csésze kókusztej
- ½ citrom
Elkészítés
- A spárgát megmossuk, félbe vágjuk és a spenóttal együtt beletesszük az ételpárolóba. Felöntjük a második szintig vízzel és megfőzzük.
- A főtt spárgát a többi hozzávalóval tökéletesen összeturmixoljuk.
- Szükség esetén főzővizével higítjuk.
Medvehagymás tészta
A medvehagyma is, a spárgához hasonlóan csak nagyon rövid ideig nő, de fagyasztóban tárolva egész évben élvezheti gyógyító hatását. Különösen a felső légúti fertőzések és gyomorpanaszok kezelésénél hasznosul. A medvehagyma ezen kívül vérnyomás- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, méregteleníti a szervezetet és csillapítja a fejfájást.
Hozzávalók
- sok-sok medvehagyma
- 250 g tészta
- kis teavaj
- 100 ml főzőtejszín
- 1 evőkanál olívaolaj
- reszelt parmezán
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés
- A medvehagymát apróra vágjuk és egy serpenyőben olívaolajon megdinszteljük.
- Amikor összeesik, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a teavajat, főzőtejszínt és még egy kis ideig főzzük, hogy az ízek jó összeérjenek.
- Egy nagy serpenyőben vagy tálban összekeverjük a főtt tésztával, és tálaláskor reszelt parmezán sajttal megszórjuk.
Színes tavaszi saláta édes öntettel
Valami könnyűre, mégis laktatóra és egészségesre vágyik a nehéz ételek után? Válassza a tavaszi salátát, melynek főszereplője a C-vitaminban, rostokban és folsavban gazdag piros retek, valamint a tavasz egyik legnépszerűbb zöldsége, az újhagyma sem.
Hozzávalók
- 4 db újhagyma
- 2 csomag piros retek
- 1 kisebb cukkini
- csicseriborsó konzerv
- quinoa
- 4 tojás
- fehér joghurt
- só, bors
- petrezselyemzöld
- méz
- olívaolaj
Elkészítés
- Az újhagymát és a piros retkek megmossuk és felmetéljük.
- A cukkinit megmossuk, karikákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és grillserpenyőn enyhén megsütjük.
- A quinoát a csomagoláson található utasítások szerint megfőzzük, a tojásokat szintén keményre főzzük (ha gondolja, lágytojást is használhat, hiszen az öntettel végül úgy is elvegyül).
- Egy tálban elkészítjük az öntetet – összekeverjük a joghurtot a mézzel, apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk.
- A hozzávalókat (az önteten és a tojásokon kívül) összekeverjük, majd tányérra vagy kistálba szedjük, tojással díszítjük és tálalás előtt az öntettel meghintjük.
- A salátát bármilyen hozzávalóval bővíthetjük, lehet az avokádó, spárga vagy dió, de lehet akár sült csirkemell, tonhal vagy lazac steak esetleg tofu.
Gluténmentes céklapalacsinta
A cékla nem egy tipikus tavaszi termés, de a húsvéti időszakban számos menü rendszeres része. Főzve, pácolva, és sütve is rengeteg B-, C- és E-vitamint, valamint káliumot, vasat, magnéziumot, jódot, cinket és mangánt tartalmaz. Próbálta már édesen elkészíteni? Ezt a rózsaszín palacsintát senki sem utasítja vissza.
Hozzávalók
- 3 db cékla
- 1 csésze mandulatej
- 1 tojás
- ½ teáskanál vanília
- 2 evőkanál agávé szirup
- 1 csésze mandula liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
Elkészítés
- A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk, ételpárolóba tesszük, felöntjük a hármas szintig vízzel és megfőzzük.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és sót, majd összeturmixoljuk a főtt céklával.
- Egy külön tálban összekeverjük a tejet, tojást, vaníliát és agávé szirupot és ezt a keveréket a céklamasszához keverjük.
- A tökéletesen kikevert palacsintatésztát néhány percig állni haddjuk, majd mindkét oldalról kb. 3 percig sütjük a palacsintákat, amíg azok kellően meg nem sül.
- Friss gyümölccsel, tejszínhabbal és csokoládéval díszítjük.
Ropogós rebarbara crumble
Annak ellenére, hogy sokan általában sütemények készítésére használják, a rebarbara hivatalosan zöldség. Édes-savanyú íze tökéletesen illik a ropogós crumble elkészítéséhez. Az Ázsiából származó zöldség A-, B3-, B5-, B9-, C- és K-vitaminban gazdag, de kalcium, kálium, magnézium, vas, nátrium és mangán tartalma is jelentős. Fogyasztását azonban ne vigyük túlzásba, mivel a rebarbara sok oxálsavat tartalmaz, ami gyomorsavhiány esetén gátolja a kalcium felszívódását.
Hozzávalók
- rebarbara
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g zabpehely
- 200 g teavaj
- 200 g nádcukor
- csipetnyi só
- 2 teáskanál fahéj
Elkészítés
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, egy tepsit vagy sütőformát sütőpapírral kibélelünk illetve kivajazunk.
- A puha vajat összekeverjük a teljes kiőrlésű liszttel, finomra őrölt zabpehellyel, fél adag cukorral, csipetnyi sóval és fahéjjal.
- A rebarbarát megmossuk, felmetéljük és összekeverjük a fennmaradó 100g cukorral. Hozzáadjuk a tésztához és a masszát a tepsire öntjük.
- A crumblet 30-35 percig 180 fokon sütjük.
- Vaníliás fagyigombóccal tálaljuk.
- A crumblet bármilyen gyümölccsel találhatjuk, amely enyhíti a rebarbara savanyú ízét. Epret vagy málnát ajánlunk.
BorítóKép forrása: Freepik