Terhesség alatti hasi fájdalom: mikor érdemel fokozott figyelmet?

  Kategóriák: Terhesség,
5 perc
19. márc'24

A terhesség nem csak örömet, de megpróbáltatásokat is hoz magával. A növekvő pocak, a baba rúgásai mosolyt varázsolnak a kismama arcára, nem beszélve a bájos babaruhák vásárlásáról. Ám amikor a kismamát valami fájdalom éri, megrémülhet. Hogyan értelmezzük a terhesség alatti hasi fájdalmat, és mikor érdemes odafigyelni rá?

A terhesség alatti hasi fájdalom jellege különböző lehet, és különösen az első terhesség alatt ezek a fájdalmak kellemetlenek és megterhelők lehetnek az anya számára. Ebben a csodás időszakban a kismamák sokkal gyakrabban vetik magukat alá orvosi ellenőrzésnek, és érzékenyebbek a szokatlan fizikai megnyilvánulásokra.

Egyes anyukák azzal szoktak viccelődni szülés után, hogy ha a terhesség alatt legalább egyszer nem járt az ügyeleten hasfájással, az olyan, mintha nem is lett volna terhes. De hogyan lehet megkülönböztetni az ártalmatlan hasi fájdalmat attól, amely már orvosi ellátást igényel? Melyek a leggyakoribb hasi fájdalmak a terhesség alatt, és hogyan kezeljük azokat, az alábbi sorok elárulják.

Menstruációs fájdalmak

A terhesség első korai tünetei közé tartozik a rendszeres havi vérzés előtt tapasztalt hasi fájdalom. Az első trimeszterben sok kismama alhasi fájdalomra, menstruációs görcsökre emlékeztető fájdalomra panaszkodik. A kismama szervezetében az első pillanattól kezdve óriási változások mennek végbe, a görcsös fájdalmak mögött gyakran a méh növekedése áll. Ne essen pánikba, ha intenzitásuk az éj folyamán felébreszti Önt álmából. Amíg a fájdalmat nem kíséri vérzés (bár egyes nők még a terhesség első hónapjaiban menstruálnak), és a fájdalom egy idő után alábbhagy, nem szükséges orvoshoz fordulni.

Kellemetlen puffadás

A székrekedés vagy a felgyülemlett gázok szinte minden nőt megviselnek a terhesség alatt, és bár kellemetlen fájdalmat okoznak, sem a baba, sem az anya életét nem veszélyeztetik. De mi okozza őket?

A táguló méh összenyomja a beleket, és kitolja őket a helyükről. A puffadáshoz a lelassult bélmozgás is hozzájárul. A kellemetlen tünetek között megjelenhet a hányinger, teltségérzet és a hasi fájdalom. Többnapos székrekedés esetén a fájdalom a hátba is kisugárzik. Könnyű mozgással, fokozott vízbevitellel és rostban gazdag étrenddel a székrekedés megelőzhető. De néha csak egy dolog segít – türelmesen kivárni, amíg a diszkomfort elmúlik.

Terhességi hasi fájdalmak

Fotó forrása: Freepik

Felálláskor keletkező fájdalom

A görgeteg méhszalag mindkét oldalon rögzíti a méhet. Ahogy a méh tágul, a szalag megnyúlik, ami hirtelen fájdalmat okozhat, főleg felálláskor vagy testhelyzetváltáskor. Ezért lassan keljen fel, és kerülje a hirtelen mozdulatokat. A szalagfájdalom lehet tompa vagy éles, jellemzően a has egyik oldalán, de néha mindkét oldalon vagy az ágyék táján is jelentkezhet. A szalagfájdalom általában a második trimeszterben jelentkezik.

Gyomorégés

A terhesség alatti gyomorégés nagyon gyakori probléma, és sok esetben azokat is érinti, akik a terhesség előtt sosem tapasztalták. A gyomorégést a gyomorsav okozza, amely a gyomorból a nyelőcsőbe jut. Az egyik kiváltó oka a magasabb progeszteron hormonszint, a másik ok a megemelkedett hasűri nyomás. Ez a tünet étkezés vagy edzés után is megjelenhet.

A gyomorégést a gyomorfájdalom mellett torokfájás is kísérheti. Számos hagyományos gyógyír létezik a kellemetlen tünetek leküzdésére. Segíthet egy pohár tej, fehér joghurt vagy fehér kenyér fogyasztása. Az legfontosabb tényező azonban a megfelelő alvási pozíció. Kerülje a háton fekvést, aludjon az oldalán, és támassza meg a fejét egy párnával.

Ártalmatlan összehúzódások

A Braxton Hicks-féle összehúzódások, illetve jóslófájások, szülés előtt 2-3 héttel szoknak jelentkezni. A jóslófájások résen tartják a kismamát, feladatuk felkészíteni a testet a szülésre. Enyhe fájdalom és a has keményedése is kísérheti. Ellentétben a valódi összehúzódásokkal, a Braxton Hicks összehúzódások csak rövid ideig tartanak, intenzitásuk nem növekszik, testhelyzetváltoztatáskor enyhülnek illetve megszűnnek.

A valós és jósló fájásokat egy séta vagy forró zuhany segíthet megkülönböztetni. Amennyiben a hatásukra az összehúzódások illetve a fájdalom nem szűnik, ellenkezőleg, intenzitása fokozódik, forduljon orvoshoz vagy menjen az ügyeletre.

A terhesség alatti hasi fájdalmak többsége nem ad okot aggodalomra, nem kell őket alábecsülni. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, hagyatkozzon a belső sugallatára és forduljon orvoshoz. Aggódni a terhesség során természetes, viszont egy orvosi ellenőrzés megnyugtatja a kismamát, aki nyugodtan tovább folytathatja a babakelengye vásárlását.