Terhességi hátfájás: Minden, amit tudni kell róla

  Kategóriák: Terhesség,
6 perc
07. júl'24

A terhesség során a kismamáknak különböző helyzetekkel, nehézségekkel kell megküzdeniük. A csodálatos pillanatokat néha fájdalmak kísérhetik. Bizonyos típusú fájdalmak kezelése egyszerű, mások ágyba kényszerítik a kismamát. A terhes nőknél gyakori jelenség a hátfájás. Meddig tekinthető a hátfájás még normálisnak és mikor kell már orvoshoz fordulni?

Na bolesť chrbta v tehotenstve sa budúce mamičky sťažujú zrejme najčastejšie. Pre niekoho je táto bolesť tolerovateľná, pre iné neznesiteľná. Práve preto je bolesť dosť relatívny pojem a aj pre lekára môže byť ťažké určiť, čo je normálne a čo už nie. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate, v ktorom štádiu tehotenstva bolesť chrbta začína, kedy jej treba venovať zvýšenú pozornosť a pridáme aj zopár tipov na uľavenie od bolesti chrbtice.

A várándós anyukák esetében az egyik leggyakrabban előforduló fájdalom a gerincfájdalom. Mivel a kismamák fájdalomküszöbje eltérő, így az orvos számára sem egyszerű megállapítani, mikor minősül a fájdalom már komolynak. Ebben a cikkünkben elsősorban a terhesség alatti hátfájás okaira fókuszálunk, de kitérünk a tünetek enyhítésére is.

Hátfájás, mint terhességi tünet?

A terhesség korai jelei között valóban szerepelhet a hátfájás, de nem az első trimeszter jellemző tünetei közé tartozik. Sok nő szenved derékfájástól a menstruáció előtt vagy a vérzés első napjaiban, ezért nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget ennek a fájdalomnak. Ha babát tervez, semmiképpen ne hagyatkozzon a hátfájásra, mint a terhesség indikátorára, és végezzen terhességi tesztet illetve keresse fel nőgyógyászát.

Terhesség hátfájás

Fotó forrása: Freepik

Mikor kezdődik a terhességi hátfájás?

Nem lehet pontosan meghatározni a hátfájás kezdetét. Minden terhesség más, és nem lehet előre megjósolni, hogy mikor, vagy egyáltalán fog-e a kismama hátfájásban szenvedni. Valószínű azonban, hogy ha a menstruáció előtti napokban szokott fájni a háta, vagy túlzott terhelés, hosszan tartó ülés, stb. után is fájdalmak gyötrik, akkor előbb-utóbb a terhesség alatt is megjelennek ezek a tünetek.

Egyes nők a fogantatás után néhány nappal a hormonok hatására derékfájást tapasztalnak – ez a fájdalom megegyezik a (pre) menstruációs fájdalommal. Másoknál a fájdalom a terhesség előrehaladtával jelentkezik, azaz a második és harmadik trimeszterben.

Terhesség alatt isiász is jelentkezhet. Jellemzően deréktájról induló és az egész alsó végtagra kisugárzó fájdalomról van szó. Az isiász, általában ahogy jött, úgy el is múlik, de sajnos a fájdalomcsillapítók alkalmazása ülőideg gyulladás esetén nem mindig jár eredménnyel.

Mi okozza a terhességi hátfájást?

A terhesség alatti hátfájást számos tényező okozhatja, többek között a következők:

 • korábbi sérülés
 • fokozott nyomás a hátizmokra
 • az ülőideg összenyomása
 • a hormonszint hirtelen megemelkedése

Azonban minden hátfájás más és más, sőt egy kismama is különböző típusú fájdalmakat élhet meg a terhesség alatt. A terhességi hátfájás három helyen jelentkezhet:

 • A hát alsó részében: a derékrészi fájdalom vagy akár görcsök a terhesség során bármikor jelentkezhet. A terhesség elején a hormonszint hirtelen változásai okozzák, később a baba súlyának, méretének tulajdonítjuk. A derékfájás mögött a hasizmok gyengesége is állhat.
 • A hát közép részében: ez a fajta fájdalom elsősorban a korábbi sérülés következtében jelentkezik, de a gyermek elhelyezkedése a méhben is okozhatja, ami a hát középső részét terheli.
 • A hát felső részében: a nyak és a hát felső részén jelentkező fájdalom általában a nem megfelelő emelési technikából és a mozgásszegény életmódból ered. Sajátítsa el a helyes emelési technikát, amikor nem derékból előre hajolva emeli a tárgyakat, hanem leguggol és a combok erejével emelkedik fel.

Hátfájás fitlabda

Fotó forrása: Freepik

Hogyan enyhíthetjük a hátfájást?

A fájdalom a terhességgel jár. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kismamának csendben szenvednie kell. Számos módszer létezik a hátfájás enyhítésére. Íme, a leghatékonyabbak:

 • Megfelelő lábbeli viselése. Fektessen be egy minőségi, alacsony sarkú és ivtartó talpbetéttel ellátott cipőbe. Ma már igazán divatos cipőkből válogathat.
 • Figyeljen a megfelelő testtartásra és járásra. Terhesség alatt a test megváltozik, ami tőlünk is némi változtatást igényel. Járás közben meg kell változtatnia a test súlypontját, álldogálás közben egyik lábát helyezze fel egy lépcsőre, székre vagy dobozra.
 • Használjon meleg és hideg borogatást. Ezek megnyugtatják a fájó izmokat, ezáltal csillapítják a fájdalmat. Remek szolgálatot tesz az illatos levendula vagy citromfüves melegítő párna, ami mikrohullámú sütőben melegíthető illetve fagyasztóban hűthető.
 • Változtassa az alvási pozícióját. Egy időre felejtse el a hason fekvést. Próbáljon oldalhelyzetben aludni, szükség esetén helyezzen a térdei közé egy párnát.
 • Hordjon hastartó pántot. A széles övre hasonlító pánt csökkenti a hát- és hasizmok terhelését. Szintén megfelelő a kismamanadrág, amelybe az öv már közvetlenül be van varrva.
 • Rendszeresen tornázzon. Az aktív mozgás hozzájárul az izomzat erősítéséhez és nyújtásához. Terhesség során ideális az úszás, a nyújtás, a pilates és a jóga, valamint a tapasztalt edző által vezetett testépítés is.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A terhesség alatti hátfájással akkor forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom fokozódik, ha egyoldali csípőtáji fájdalom jelentkezik, ami vesegyulladásra utalhat, illetve ha a hátfájás akut és magas láz kíséri. A terhesség későbbi szakaszában a hullámokban jelentkező deréktáji fájdalom a szülés megindulásának a jele lehet. Amennyiben a fájdalom intenzitása és gyakorisága nő, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, illetve keresse fel az ügyeletet.