Mi az újszülöttkori sárgaság és valóban kell tőle tartani?

04. máj'17

Az újszülöttkori sárgaság viszonylag gyakori csecsemő betegség. Az érett újszülöttek körülbelül 60 százalékánál néhány nappal a születés után jelenik meg. Az esetek többségében nem okoz nehézséget és általában nem tart tovább 6 napnál. Miért alakul ki és hogyan kezelhető?

Kisbaba sárgaság

Hogyan alakul ki az újszülöttkori sárgaság?

Amíg a baba a méhben van, a szervei megfelelő oxigén ellátásához több vörösvérsejtre van szüksége. Megszületése után viszont már önállóan lélegzik, ezért a vörösvérsejtek feleslege a szervezetben szétesik. A vérsejtek szétesése során a hemoglobinból bilirubin keletkezik. A nagyobb mennyiségű bilirubint a baba éretlen mája nem képes feldolgozni, így a bilirubin a bőr és a szemfehérjék sárga elszíneződését okozza.  

Ha kisbabája sárgaságban szenved, az nem az Ön hibája. Még ha a terhesség alatt egészségesen is táplálkozott, megfelelően aktív volt és sokat pihent, az élettani sárgaságot nehezen tudja kivédeni. Az újszülött csöppsége csak azon csecsemők többségéhez tartozik, akik az első betegségükön, a sárgaságon esnek át.

Hogyan kezelhető?

A sárgaság a születés utáni első napokban jelentkezik. Már összepakolt táskával néz elébe a haza vezető útnak, amikor az orvos azt a hírt közli Önnel, hogy kórházi tartózkodásud néhany nappal meghosszabbodik. Bár az újszülöttkori sárgaság az esetek többségében veszélytelen, jobb ha a baba orvosi felügyelet alatt marad. Ha a sárgaság otthon jelentkezik, lépjen kapcsolatba az orvosával, hogy megbeszéljék a kezelés menetét.

A bilirubin a szervezetből széklettel, vizelettel vagy a bőrön át távozik, ezért az orvosok a gyakori szoptatásra buzdítják az édesanyákat, ideális esetben minden 2-3 órában. Minél többet eszik a baba, annál gyakoribb a széklete, ami elősegíti a bilirubin szervezetből való kiürülését. A sárgaságban szenvedő babák széklete sokszor sárga színű. Az édesanyák gyakran arra lesznek figyelmesek, hogy a baba aluszékonyabb, ami szintén a sárgaság egyik jele. Ilyenkor próbalgassa a picit gyakran ébreszgetni és szoptatni, még ha ez szívszorongató érzés is, gondoljon arra, hogy a baba erdekében csinálja.

A terépia része a napozás. A baldachint vegye le a kiságyról és tegye ki babáját a napsugarak gyógyító hatásáinak, de ebben az esetben is ügyeljen a biztonságra. A sárgaság általában 6 nap alatt spontán elmúlik.

Baba szoptatása

Mit a teendő, ha a sárgaság súlyos?

Súlyos lefolyású sárgaság esetén a kezelésről az orvos dönt. Ilyenkor kékfény-kezelést ún. fényterápiát alkalmaznak, amely segíti lebontani a bilirubint. A baba testét kék színű lámpával világítják meg, amely minden újszülött osztályon megtalálható, miközben a szeme védve van. A fénykezelt babák piridoxint is kapnak (B vitamin fajta). Mindemellet fontos szerepe van a szoptatásnak, ideális esetben minden 3 órában.

Komoly esetbekben gyógyszeres kezelés, kritikus esetekben vérátömlesztés is szükséges lehet. Annak ellenére, hogy az újszülöttkori sárgaság viszonylag problémamentes betegség, nem ajánlatos lebecsülni. A rizikós csoportba elsősorban azok a babák tartoznak, akik Rh vércsoportja eltér az édesanyjuk Rh vércsoportjától, továbbá a koraszülött babák vagy fertőző betegségben illetve szövődményekben szenvedő babák.