5 egészséges recept almából, amelyeket érdemes kipróbálni

  Kategóriák: Fitt édesanya,
5 perc
08. szept'17

Tudta, hogy a világon annyi almafajta van, hogy ha naponta kóstolna meg egyet, 19 évbe telne végigkóstólni az összeset? Az alma nagyon sokoldalú és egészséges gyümölc, amely számtalan feldolgozási lehetőséget kínál. Szerezzen örömet a kicsik és nagyok ízbimbóinak és próbálja ki a következő 5 receptet, melyek főszereplője éppen az alma.

A leghétköznapibb gyümölcs az exotikus gyümölcsök áradatában gyakran alábecsült. Pedig több mint 30 ásványi anyag, többek között a kalcium, foszfor, vas vagy magnézium forrása. Egyetlen gyümölcs sem tartalmaz annyi oldható rostot (pektint) magában mint az alma. Ezzel is gátolja az emésztőrendszerben található káros mikroorganizmusok szaporodását.

Az almának mackóink sem tudnak ellenállni. Nyár és ősz idején főleg gyümölccsel táplálkoznak, köztük mindennapos az alma. Az alma fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez és mivel cukor- és kalóriatartalma alacsony, tökéletes élelmiszernek minősülnek ott, ahol az ideális súly megtartásán van a hangsúly. Nem csoda hogy Brúnó is imádja :) Az alábbi receptek garantáltan ízleni fognak gyermekeinek. Bár az almát többnyire az édes ízzel párosítjuk, meglepetésként szolgálhat a bébiétel sós változata a sós alma-pép.

Almás-zabpelyhes cookies

Almás-zabpelyhes cookies

Hozzávalók

  • 2 csésze zabpehely
  • 1 nagyobb alma
  • 1 natúr joghurt
  • 1 tojás
  • 1 EK méz
  • 1 TK szóda bikarbóna
  • 1 TK sütőpor
  • 1 EK méz
  • 1 és ½ TK fahéj
  • kevés tej

Elkészítés

A megmosott és meghámozott almákat lereszeljük és elkeverjük a zabpehellyel. Egy másik edényben kikeverjük a mézet, joghurtot, tojást, fahéjat és kevés tejet. Ehhez a masszához a végén hozzáadjuk a sütőport és szóda bikarbonát. A joghurtos masszát összekeverjük az almás-zabpelyhes masszával. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és rákanalazzuk a tésztát, kis kekszeket formázva. Előmelegített sütőben 180°C 20 percen át sütjük. Sütés után a cookies puha marad.

Tippünk: A kekszeket különböző magokkal (chia, napraforgó, len...) vagy apróra vágott dióval is megszórhatjuk.

Almás-túrós muffinok

Almás-túrós muffinok

Hozzávalók

  • 100 g teljes kiőrlésű búzapehely
  • 50 g zabpehely
  • 210 g alma
  • 250 g lágy túró
  • 1 dcl tej
  • 1 dcl víz
  • 1 tojás
  • 2 kiskanál fahély
  • hab 2 tojásfehérjéből
  • vaníliarúd

Elkészítés

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a lereszelt almát, túrót, tejet, vizet és tojást. A végén a tésztába keverjük a tojáshabot. A muffinformákat félig megtöltjük a tésztával és előmelegített sütőben 200°C 15 percig sütjük.

Házi almás müzliszeletek

Házi almás müzliszelet

Hozzávalók

  • 1 csésze zabpehely
  • 4 EK almás babapép
  • 1 banán
  • ½ csésze aszalt szilva
  • ½ csésze mazsola
  • 1 TK őrölt lenmag
  • 1 TK őrölt fahéj

Elkészítés

A zabpelyhet egy palacsintasütőben szárazon aranysárgára sütjük. Egy edényben szétnyomjuk a banánt, hozzáadjuk a babapépet, fahéjat és simára keverjük. Majd hozzászórjuk a zabpehelyt, lenmagot és az apróra vágott aszalt szilvát és mazsolát. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy szilikon sütőformában 200°C 30 percig sütjük. A kihűlt müzlit szeletekre vágjuk.

Tippünk: Az almás babapépet otthon is egyszerűen elkészítheti. Nem kell hozzá más csak 5 kg meghámozott, kicsumázott és kockára vágott alma és ½ kg cukor. Az almát fél liter vízben megfőzzük. Amikor szétfőtt, hozzáadjuk a cukrot. A kihűlt masszát simára turmixoljuk

Tönköly palacsinta almás töltelékkel

Tönköly palacsinta almás töltelékkel

Hozzávalók

  • 2 csésze tönkölyliszt
  • 4 alma
  • 6 dcl tej
  • 1 tojás
  • őrölt fahéj
  • csipetnyi só
  • olaj/kókuszolaj a serpenyő kikenéséhez
  • víz

Elkészítés

Elkészítjük a palacsintatésztát – kikeverjük a tejet a tojással és fokozatosan hozzászórjuk a tönkölylisztet és egy csipetnyi sót. A tésztából palacsintákat sütünk. Közben meghámozzuk és lereszeljük az almákat. 1 evőkanál vízben 3 percig főzzük. A végén fahéjjal ízesítjük. A palacsintákat az almapéppel megtöltjük és tálaljuk.

Alma-püré

Almás-lencsés püré

Hozzávalók

  • 1 alma
  • ½ csésze lencse
  • 1 csésze víz
  • 1 EK olívaolaj
  • 2 EK hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 TK őrölt kömény
  • ½ TK őrölt koriander
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • csipetnyi só

Elkészítés

Egy edénybe vizet öntünk és beleszórjuk a lencsét. Forrásba hozzunk és mérsékelt tűzön kb. 30 percig főzzük. Közben egy serpenyőben megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lereszelt almát, áttört fokhagymát és a fűszereket. Mérsékelt tűzön főzzük, amíg az alma megpuhul. Mindkét masszát kihűlésük után összekeverjük és simára turmixoljuk.

Tippünk: A lencsét más zöldséggel is helyettesítheti, így különböző ízű bébiételeket készíthet.

Jó étvágyat!