Kéz-láb-száj betegség: korunk mumusa?

  Kategóriák:
4 perc
19. nov'18

Láz, torokfájás, hasfájás...megfázásra gyanakodik? Néhány nap elteltével megjelennek a kiütések és egyből világos, hogy szó sincs megfázásról. Ismerje meg a kéz-láb-száj betegséget.

A kéz-láb-száj nevén ismert betegség (az angol megfelelője a hand-mouth-foot disease, HMFD) egy vírusfertőzés, amely elsősorban az Ázsiai országokra jellemző, de az utóbbi években hazánban is nő gyakorisága. A betegségben leggyakrabban a 10 éven aluli gyerekek szenvednek. A megfázásra tipikus tünetek mellett kellemetlen viszkető kiütésékkel jár. Mi az okozója és hogyan kezelhető a következő sorokból kiderül.

Hogyan terjed?

A betegség cseppfertőzéssel terjed, okozója az enterovírusok csoportjába tartozik (hazánkban leggyakrabban a Coxsackie A10 és A16 típusról van szó). A vírus köhögés vagy tüsszogés útján, néha székletszennyeződéssel terjed, jellemzően a pelenkázott csecsemőknél illetve nagyobb gyerekeknél akik a wc használata vagy kültéri játék után nem mossák meg alaposan a kezüket. Ebből kifolyólag a HMFD enterovírusos betegség általában a gyermekközösségegben fordul elő, de néha a gyenge immunrendszerrel rendelkező felnőttek is elkaphatják.

A betegség általában tavasztól őszig fordul elő, ami nem meglepő, hiszen ebben az időszakban a gyerekek a nap nagy részét a szabadtéri játszótereken töltik. Ritkábban ugyan, de egy-egy eset télen is megjelenhet. A betegség előfordulását pontosan felmérni nem lehetséges, mivel az orvosok is néha rosszul diagnosztizálják, hiszen a betegségre jellemző kellemetlen kiütések és hólyagocskák könnyen felcserélhetőek az allergia vagy herpesz vírus okozta kiütésekkel.

Kéz-láb-száj kiütések

Milyen tünetekkel jár?

A kéz-láb-száj betegség általános tünetekkel, hőemelkedéssel és torokfájással jelentkezik. Lappangási ideje 3-7 nap. Később bekövetkezik az étvágytalanság, levertség, végtag zsibbadás és a láz kialakulását követő második napon megjelennek az első kiütések. Azok előfordulási helye általában a száj nyálkahártyája, az arc, tenyér, talp, esetenként az egész test. A hólyagok kellemetlenül viszketnek, néha fájdalmasak lehetnek. A beteg széklete a fertőzés kezdetét követő 4-8 hétig fertőző, ezért a betegség terjedésének megakadályozása érdekében fontos az alapvető higiéniai szabályok szigorú betartása.

Hogyan kezelhető?

Mivel a fertőzést vírus okozza, az antibiotikumos terápia nem megalapozott. A betegség kezelése csak szimptomatikus, ajánlott a fokozott vitamin- és folyadékbevitel illetve a viszketést csökkentő antihisztaminok alkalmazása. A kezelés 7-10 napig tart és mivel erősen fertőző betegségről van szó, fontos hogy a gyermek kerülje a közösséget.

  • Növelje a B és C vitamin bevitelét, gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról és alkalmazzon antihisztaminokat valamint fájdalomcsillapítókat.
  • A viszkető és fájdalmas kiütéseket nyugtató krémekkel vagy gélekkel kezelje.
  • A szájban található hólyagokra használjon lokális fertőtlenítő szereket pl. Mundasil gélt.
  • Ne erőltesse az étetést, hiszen a betegség kísérő tünete az étvágytalanság és fokozott nyálelválasztás.
  • Könnyen emészthető ételekkel kínálja gyermekét, kerülje a fűszerezett, rántott ételeket és az édességeket.
  • Korlátozza a napon való tartózkodást, mivel a napsugárzás súlyosbítja az állapotot.
  • Fertőtlenítse a háztartásban található összes játékot és a kis beteg számára tartson fenn saját törölközőt és evőeszközöket.
  • Ügyeljen arra, hogy gyermekei minden étkezés előtt, wc használat valamint kültéri tartózkodás után alaposan mossanak kezet.

Kéz-láb-száj higiénia

Lehetnek szövődményei?

Annak ellenére, hogy a betegség legtöbb esetben enyhe lefolyású, szükséges a gyermek közösségből való elkülönítése. A Coxsackie A10 és A16 vírus okozta fertőzés nem veszélyes és a gyermek immunrendszere nagyobb gondok nélkül megbirkózik vele. A betegséget kísérő bőrtünetek is általában két héten belül eltűnnek. Más az eset a Coxsackie A6 vírus okozta fertőzésnél, amely felnőtteknél fordul elő és komolyabb tünetekkel jár, ilyen pl. a körömlemez leválása 1-2 hónappal a fertőzés után illetve a hasmenés és gyomorfájdalmak. Csecsemőknél, bőrbetegségekben szenvedő és legyengült immunrendszerrel rendelkező személyeknél a betegség súlyosabb lefolyású lehet. A terhes nők is a veszélyeztetett csoportba tartoznak, mivel nálunk a fertőzés vetéléshez vagy magzati károsodáshoz vezethet.

Bár a Coxsackie vírus által okozott kéz-láb-száj fertőzés nem a súlyosak közé tartozik, ennek ellenére nem becsülje alá. Megelőzésképp fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, fertőzés esetén pedig az orvosi utasítások követése.