Ősz a tányéron: ősz ihlette ételek

  Kategóriák: Csecsemő és kisgyermek,
4 perc
07. szept'18

A forró nyár után megérkeztek a hűvösebb őszi napok és ezt a változást étrendünk is követi. Tegye változatosabbá menüjét néhány színes őszi étellel, melyek készítése gyors és egyszerű.

Önnek is az ősz az almás pitével vagy töklevessel párosul? A Beaba táplálkozási szakembereivel együtt néhány pompás őszi receptet válogattunk össze, melyek megcsiklandozzák valamennyi családtag ízbimbóit. Vágjon bele és élvezze az ősz ízeit nagykanállal.

Zabkása almából és hurmából

A hidegebb őszi idő általában megviseli a gyerekek immunrendszerét. A rostban gazdag zabkása pótolja a szervezet A, C, E és B6-vitamin szükségletét, de magnézium, mangán, kálium és foszfor mennyisége is említésreméltó. Ez az egészséges bébiétel nem csak laktató, de hozzávalóinak köszönhetően exotikus ízekkel lepi meg a legkisebbeket.

Hozzávalók

  • fél csésze zabpehely
  • 1 és fél hurma
  • fél alma
  • csipetnyi fahéj
  • egy csésze víz

Elkészítés

Az almát és a hurmát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és a zabpehellyel együtt beletesszük a rizs és tészta párolóba. Hozzáadunk negyen csésze vizet, a párolót felöntjük vízzel a harmadik szintig és megfőzzük. A megfőtt masszát a turmixgépbe helyezzük, összemixeljük, fahéjjal meghintjük majd ismét péppé turmixoljuk. Ha szükséges, vízzel hígítjuk. A kész kását gyümölcssel díszíthetjük.

Almás zabkása

Cukkini falatkák parmezánnal

A cukkini falatkák készítése valóban gyerekjáték, de nem csak a gyerekek, de a felnőttek, sőt a vegetariánusok is biztosan ellakmároznak rajta. Ez az ízharmónia A, B és C-vitaminban gazdag, de rost, magnézium, kalcium, vas, kálium és foszfor tartalma is jelentős. Mivel a cukkini 91 százalékban vízből áll, remek hidratáló zöldsíg is egyben.

Hozzávalók

  • 1 cukkini
  • ¼ csésze olasz öntet
  • ⅔ csésze fűszerezett kruton
  • ⅓ csésze reszelt parmezán

Elkészítés

A cukkinit megmossuk, kimagozzuk és karikákra szeleteljük. A sütőt 200 °C előmelegítjük. A krutónokat a parmezánnal a turmixgépbe rakjuk és összemixeljük. Ebben az örleményben fogjuk majd panírozni a cukkinit. A cukkini karikákat belemártjuk az öntetbe, majd a parmezános-kenyeres örleménybe hempergetjük. Az így bepanírozott cukkini karikákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és körülbelül 10 percig aranysárgára sütjük.

Cukkini falatkák

Krumplikása másképp

A krumplikása nem feltétlenül egy unalmas étel. Póréhagymával, hagymával vagy fokhagymával meghintve a hagyományos krumplikása egyből finom csemegévé válhat, melynek a gyerekek sem tudnak ellenálni.

Hozzávalók

  • 2 csésze meghámozott és felvágott burgonya
  • ¼ csésze póréhagyma
  • ¼ csésze lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A megtisztított és felvágott hozzávalókat beletesszük a ételpárolóba, harmadik szintig felöntjük vízzel és megfőzzük. Amikor a zöldség puha, mixerbe tesszük és szétturmixoljuk. Ha szükséges, a megfőtt zöldség levével higítjuk. Az így elkészült krumplikása köretnek használható például a cukkinis falatkák mellé, de önnállóan is fogyasztható.

Krumplikása

Tökparfait cheesecake módra

Az ősz tipikusan a tök szezonja. Ha Ön is a tökrajongók táborához tartozik, ezt a receptet okvetlenül ki kell próbálnia. A cheesecake stílusban készült kivételes tökkalács a Beaba Babycook® párolónak köszönhetően egy-kettő elkészül! A mennyei ízekről nem is beszélve!

Hozzávalók

  • 6 teljes kiőrlésű keksz
  • 1 evőkanál teavaj
  • 250 gramm mascarpone
  • 1 csésze tökpüré
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • ½ csésze kókuszcukor
  • 2 evőkanál mézeskalács füszerkeverék
  • 340 g tejszín

Elkészítés

A kekszet és az olvadt vajat mixerbe helyezzük és összeturmixoljuk. Az így elkészített korpusz egy részét a pohár aljára tesszük, a maradékot a következő réteg korpusznak félretesszük. A turmixgépben összemixeljük a mascarponet, hozzáadjuk a tökpürét, vaníliakivonatot és mézeskalács fűszerkeveréket és ismét összemixeljük. Hozzáadjuk a felvert tejszín felét és még egyszer tökéletesen elkeverjük. Az így kapott mascarpone krémet a korpuszra kenjük, majd tejszínréteggel tetézzük. Így fojtatjuk a rétegezést, amíg a pohár megtelik. A parfait azonnal vagy hűtés után fogyasztható.

Tökkalács

Összefutott a nyál a szájában? Vegye elő a Beaba Babycook® pároló és turmixgépet és vágjon a főzés közepébe! Tálalja az ősz színeit tányérján is.