Három réteg ruha: így öltöztesse gyermekét!

  Kategóriák: Gyermekeink egészsége,
08. nov'18

Az enyhe őszi napok ellenére ajánlott felkészülni a hidegebb napokra is. A december lassan kopogtat az ajtónkon és ez azt jelenti, hogy hamarosan több réteg ruhát kell magunkra öltenünk, ha nem akarunk fázni. Ismerje meg a három réteg ruha elvét, így gyermekei a zord időben is melegben lesznek.

A téli hónapokban is szeretné melegben és szárazon tartani gyermekét? Kövesse a három réteg ruha elvét és biztos lehet benne, hogy csöppsége maximális komfortban találja magát.

Első ruharéteg

Első réteg

Mivel az első réteg közvetlenül a testhez simul, azért ez legyen a legmelegebb. Alapanyagját tekintve ideális a gyapjú, amely természetes eredetének köszönhetően a legjobb hőszabályzó és melegen tartja a testet akkor is ha megizzadunk. Hideg időben ezért öltsön gyermekére egy hosszú ujjú gyapjú felsőt, harisnyát, kisbabák esetében kényelmes rugdalózót vagy bodyt.

Amenyiben az aktív családok közé tartoznak és télen is szívesen mozognak, gyapjú helyett szintetikus textíliákat használjon. A szintetikus szálak úgy tartják meg a meleget, hogy átengedik a nedvességet a második ruharétegre. A szülők által elkövetett leggyakoribb hiba a pamut alsónemű használata. A pamut ugyan tapintásra nagyon kellemes, de nem engedi át a felszívódott nedvességet, ami kellemetlen hideg érzést vált ki.

Második ruharéteg

Második réteg

A második, szigetelő rétegnek ideális esetben egy gyorsan száradó, gyapjú vagy hasonló anyagból készült terméket válasszon. A speciálisan télire illetve hidegebb időkre tervezett anyagok nem csak melegérzetet keltenek, de ellenálnak a szélnek és az esőnek is. A középső réteg továbbá legyen szellős és nedvességáteresztő. Gyerekek esetében minőségi babapólyák vagy overálok után nyúljon, amelyek melegben és szárazon tartják őket hosszabb séták közben is.

Harmadik ruharéteg

Harmadik réteg

A harmadik, utolsó réteg feladata megvédeni a gyermeket a hideg idő viszontagságaitól, azaz a szél, eső és hó elől. Ezért a legfontosabb szempont, hogy legyen víz- és szélálló, de mindemellet szellős, hogy átengedje az első és második réteg nedvességét. Ha gyermekével várhatóan nagyobb fizikai aktivitásnak lesznek kitéve, válasszon olyan felső réteget, amely szellőző nyílásokkal van ellátva. Ezek biztosítják a felesleges hő hatékony elvezetését. Harmadik rétegnek ideális egy minőségi babaoverál vagy bundazsák sapkával, kesztyűvel és cipővel kiegészítve.

Télen ne feledkezzen meg a meleg zokniról sem, amely készülhet pamutból is, mivel a gyerekek lába csak ritkán izzad. Ha mégis megesik, hogy gyerkőce vizes cipővel érkezik haza, próbálja ki a következő trükköt – mindkét cipőbe öntsön szárított borsót, amely az éjszaka folyamán magába szívja a nedvességet.

A három ruharéteg nem csak a melegről gondoskodik. Segítségével sokkal egyszerűbben képes alkalmazkodni a nap folyamán bekövetkező hőmérsékletváltozásoknak. Rétegezzen okosan, hogy a hideg napok is kellemesen teljenek!