Miért fontos a D-vitamin, és hogyan pótoljuk télen?

  Kategóriák: Gyermekeink egészsége,
4 perc
13. jan'23

A nyári időszak nemcsak a friss levegőn való játék miatt ideális a gyerekek számára, de a csontfejlődéshez rendkívül fontos D-vitamin termelése miatt is. Télen azonban a hideg és kellemetlen időjárás miatt korlátozzuk a szabadban töltött időt, nem beszélve arról, hogy ebben az évszakban sokkal gyengébb a napfényellátás, mint az év más napjain. Hogyan biztosíthatjuk a D-vitamin megfelelő bevitelét, amikor a napot felhők takarják?

A téli időszakban akár 50 százalékkal is csökkenhet a vér D-vitamin szintje. A D-vitamin az UVB-sugárzás hatására keletkezik a bőrben, tehát a legjobb természetes forrása a napfény. A D-vitamin majdnem 90 százaléka a bőrünkben termelődik, így télen értelemszerűen szervezetünk hiányában szenved.

Télen is vannak napok, amikor sok napsütésben részesülünk. Viszont a D-vitamin termelés szempontjából a napsugarak beesési szöge a lényeges. Ettől függ az UV-B sugárzás intenzitása. Ha az árnyékunk hosszabb, mint mi magunk, az azt jelenti, hogy a nap nem elég erős ahhoz, hogy D-vitamint állítson elő a bőrben. Ez a mi földrajzi szélességünkben különösen novembertől márciusig megfigyelhető.

Vitamin D hiány télen

Miért fontos a D-vitamin?

  • Kiemelt szerepe van a kalcium felszívódásában és fokozza a csontokba történő beépülését, ennek köszönhetően ellenállóbbak a törésekkel és az oszteoporózissal, azaz csontritkulással szemben.
  • Gyermekeknél segít megelőzni az ún. angolkórt, a csontrendszer deformációját.
  • Kedvezően befolyásolja az immunrendszert, fogak egészségét, szervezet foszforszintjét és a vérnyomást, sőt szerepe van a cukorbetegség megelőzésében is.
  • Az agyban az ember lelki állapotát befolyásoló receptorokra kötődik. Ezért nem csoda, hogy a napsütés csökkenésével a fáradékonyságban és depresszióban szenvedők száma.

Mennyi a megfelelő mennyiség?

A D-vitamin mennyisége a szervezetben különböző tényezőktől, így a bőr színét meghatározó melanin pigment mennyiségétől, földrajzi szélességtől, évszaktól, napsugarak intenzitásától és a sugárzás időtartamától ís függ. A sötétebb bőrű embereknek több időt kell tölteniük a napon, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint termeljenek, mint a világos bőrű embereknek. Míg egy világos bőrű gyerkőcnek 15 perc is elég a napon, addig a sötétebb bőrűek akár 20-30 percet is megengedhetnek maguknak. A napozást persze nem kell túlzásba vinni, a gyerekek napi 20 -30 perc napon töltött idő után már megfelelő mennyiségű vitaminhoz juthatnak.

Óvatosan bánjon a naptejekkel

A téli szezonban a D-vitamin termelést a szintetikus eredetű anyagokat tartalmazó kozmetikai termékek is gátolhatják. Ezért inkább természetes alapanyagú kozmetikumokat használjon, és nem vigye túlzásba a bőr krémezését. Kivételt képeznek a védőfaktoros krémek amiket az alpesi zónában síelés közben ajánlott alkalmazni a bőr leégésének megakadályozása érdekében (igen, télen is leéghet a bőr).

Vitamin D hiány élelmiszerek

Vitaminforrások télen

Fontos tudni, hogy a D-vitamin több, zsírban oldódó vitamint foglal magába, mégpedig a növényi eredetű D2-vitamin, amely nem termelődik a szervezetben és a D3-vitamin, amely nagyobb részt képvisel és az UV-B sugárzás hatására termelődik a bőrben, illetve az állati eredetű termékekben található. A D3-vitamin többféleképpen is pótolható:

    • A piac különféle táplálék-kiegészítőket kínál, ezek között a halolaj és a csukamájolaj jelentős mennyiségű D3-vitamint tartalmaz. Tökéletes alternatívát jelentenek azért is, mert maga a vitamin zsírban oldódik. Tehát ha a gyerekek ebben a formában elfogadják, szervezetük a lehető legnagyobb mértékben felszívja.
    • Tarkítsa a gyerekek étrendjét különböző hallfajtákkal, különösen a zsíros húsú fajtákat, például lazacot, tonhalat, makrélát vagy szardíniát részesítse előnyben, amelyek egyúttal remek omega-3 zsírsav forrásnak minősülnek.
    • A tojássárgájában is sok a D3-vitamin, főleg a szabadtartásban nevelt tyúkok tojásai esetében.
    • A téli időszakban a tej és tejtermékeket is megfelelő D3-vitaminforrásnak számítanak.
    • A D-vitamin kisebb mértékben növényi élelmiszerekben is megtalálható, különösen avokádóban, lucernamagban, kókuszdióban és részben a teljes kiőrlésű gabonában is.